top of page

ZOE KATZBERG

Intervjuad i samband av earth2zoe-låten 'Lame' [Rêve Music]


Bildrättigheter, Press.


Vad är det som din nya låt handlar om?

– Låten 'Lame' skrevs väldigt snabbt efter att jag upptäckt att jag ha-de blivit lekt med. Min pojkvän skickade ett sms i stil med, "Babe jag har den här stora jobbgrejen ikväll men jag gottgör dig sedan. Jag lo-var". Så, där satt jag, hemma själv på Alla Hjärtans Dag. Uttråkad. Det var då jag fann mig själv börja djup-dyka på sociala medier och göra det som vi alla gör, stalka andra människor online. Jag snubblade då över en tjejs sociala medier. Någon som jag brukade känna. Publice-rat för fem minuter sen fanns en bild föreställande min pojkvän och den här tjejen, som äter middag tillsammans på en exklusiv restaur-ang. Snacka om ödet, eller hur? I det ögonblicket... underblåst av en blandning av ilska och hjärtesorg, tog jag tag i min gitarr, och börja-de skriva den första versen av 'Lame'. Jag hörde frenetiskt av mig till min producent, typ som "Yo... dude, jag blev precis bedragen. Kan vi gå in i studion imorgon?" Och en timme senare var låten klar. Istället för att sms:a mitt genomusla ex så rann låttexten ur mig, rå och äkta.


Inte alla skulle ta upp gitarren istället för att texta nått när de ser det?

– Musik är ett enormt stort utlopp för mig, för att få ut mina känslor, och skriva om super-äkta och autentiska saker. Jag skrev redan tidi-gare den kvällen, det är vad jag normalt gör på min lediga tid... så jag hade min gitarr liggandes på sängen precis innan jag gick ner för att äta min hjärtformade pizza och kolla i mobilen. Efter jag fick reda på nyheten låste jag in mig själv i mitt sovrum, igen. Och började skriva.


Du har ett sätt att uttrycka dig själv som träffar en på ett väldigt verkl-igt och direkt sätt. Dina låtar verkar ofta komma ur ögonblicken du är i ... är det så här det alltid spelar ut sig för dig. Skriver du då saker sker?

– Låtskrivandet är, för mig, ett sätt att få ut mina känslor på det mest autentiska sättet eftersom jag inte är en väldigt öppen person verbalt som bara kan prata ut om mina problem. Jag tror att min musik kan-ske uppfattas på ett verkligt sätt eftersom att allting jag skriver om är verkligt och jag är väldigt inspirerad av att människor lyssnar. Jag st-rävar alltid efter att min musik ska vara relaterbar... jag är ökänd för att hamna i alla möjliga galna situationer som man kan föreställa sig, så jag har alltid något att säga och om det betyder att jag kan göra en låt som andra kan skrika ut texten till, eftersom de upplever samma?


Det är verkligen det som driver allting.


Att få reda på att sin partner är otrogen är kanske inte den bästa käns-lan i världen. Trots det, för något så förödande som ett sånt svek, är det här en glad låt. Finns det någon version av låten som är lite mer "nere"?

– 'Lame' började på min gitarr och den var då väldigt långsam. Då jag hade sessionen nästa dag med min producent, som kan göra de mest fantastiska elgitarr-ljuden, och spelade upp mitt röst memo för hon-om, så började han spela den på sin elektriska gitarr mycket snabba-re än jag gjorde på röstmemot och jag var som, "Åh, vänta, detta låter dope". Jag tror också att eftersom sessionen var dagen efter att jag då blivit bedragen hade allt verkligen hunnit sjunka in under natten och dagen efter var jag istället bara verkligen arg. Detta pushade hela all-tet till att göra låten till den uppbrotts pop-anthem som den i dag är.


Hur länge är det som låtskrivandet varit ditt sätt att uttrycka dig själv?

– Jag kommer från en supermusikalisk familj så jag har alltid sjungit, och jag tror att mina föräldrar redan förstod att jag kunde sjunga när jag var runt fyraårs åldern, då de började sätta mig på sånglektioner.


Efter det, hände allting annat naturligt.


Du sa att du alltid skriver då du är ledig. Så du skriver även efter jobb?

– Jag skriver alltid... och jag menar alltid. Ofta kan jag lämna familje-middagar för att springa iväg och göra ett röstmemo, till och med på high-school kunde jag springa ut ur klassrummet till toaletten för att där spela in någonting, det är alla dessa små tankar och idéer jag har och ständigt skriver ner som förvandlas till mina låtar. Jag har börjat bli mycket mer insatt i produktion nu än jag någonsin kunnat tidiga-re, särskilt under Covid blev jag det, så något som jag älskar nu är att sätta ihop demos själv och jag sitter bokstavligen på hundratals låtar.


Försöker du skriva även då inget händer. Eller väntar du på inspiration?

– Jag skulle säga både och... inspiration hittar mig varje dag och när som helst. Jag tenderar att bli mer kreativ på natten så jag kan då li-te sammanfatta min dag eller läsa små anteckningar eller textidéer som jag har haft tidigare under dan, och sen fortsätter det därifrån.


Du slog först igenom för den stora massan under namnet Zoelly. Det var då du snabbt fick uppmärksamhet av lyssnare... och således även indus-trin. Hur var den tiden, inte minst med hur snabbt allt det hände för dig ... påverkade detta ditt val att senare börja om, som earth2zoe, istället?

– Jag känner att eftersom jag har varit i branschen sen jag var så ung så har jag fulländat mitt hantverk under en lång tid. Då när jag gav ut min debut singel som Zoelly, och efteråt uppföljaren, som heter 'Blo-wing Smoke', som har fått miljontals spelningar, blev jag förälskad av möjligheten att kunna släppa ut musik i världen och med det faktum att miljontals människor kunde knyta an till min musik, den eran var väldigt kul särskilt för att allt hände så snabbt som det gjorde. Jag bl-ev upptäckt av Warner Music efter att ha släppt min tredje Zoelly låt, och jag började jobba med dem precis innan pandemin slog till. Och sedan under Covid-tiden skrev jag också på med Wax Records. Sed-an dess har jag ju rebrandat mig själv helt och hållet som earth2zoe, och det känns så mycket mer "jag". Jag är så nöjd med den musik jag släpper nu, och den här nya resan som jag är på har varit ännu bätt- re än den förra. Jag släppte min nya debutsingel 'Hallie's Song' förra sommaren och den nådde placering 26 på Hot AC-topplistan. Jag är så tacksam att jag får göra det som jag älskar varje dag, och att män-niskor kan relatera och knyta an och förälska sig i musiken de också.


Det här är din första låt i år. Har du hållit dig mera upptagen i studion?

– Det är alltid någonting som händer bakom kulisserna! Jag kom pr- ecis nyligen tillbaka från en resa till L.A. och jag har varit i så många studiosessioner och bara skapat den bästa och mest riktiga musiken.


Vad kan vi måhända hoppas på?

– Jag kommer nog att välja att hålla dig på tårna runtomkring det än!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page