top of page

ZITA ŠVETS

Intervjuad i samband av sommar-kollektionen 2023 [Heartina Dresses]


Bildrättigheter, Press.


För alla som vill se lika eleganta som färgglada ut i sommar, behöver de inte leta längre än din nya klädkollektion, vad var inspirationen bakom?

– Mitt huvudmål är att skapa minnesvärda och ljusa plagg och under sommarsäsongen speciellt är det en tid som är full av många evene-mang, som bröllop, fester, skol- och universitetsavslutningar. Så för den här säsongen har jag alltid med mig i tankarna att klienterna ko-mmer att vilja se fräscha, färgglada och livliga ut. Just den där känsl-an tillsammans med blommorna och naturen har varit inspirerande.


Med plagg så detaljrika som dina, hur ser ditt steg-för-steg ut. Ritar du mycket i förväg. Eller går du snarare på känslan och låter fantasin tala?

– Jag ritar sällan skisser, främst då för att det enda intrycket som jag har av vad som ska bli till en klänning, eller som är en liten detalj till ett plagg, bara finns inne i mitt huvud. Så jag jobbar direkt med tyger på mannekänger och jag förlitar mig helt på min egen intuition och i många fall kommer dom bästa idéerna jag har under själva process-en... men ibland kommer designer upp i tankarna och är rätt färdiga.


Så de blir då till skisser.


Hur ser du till att dina plagg känns lika bra att ha på sig som de ser ut?

– I början av min resa insåg jag inte att förutom skönhet, så ska tyger vara bekväma att bära. Så med erfarenhet förändrades mina priorit-eter till kvalitet, att det ska vara bekvämt att bära, och sen att det ska vara snyggt utseende på materialet. Jag beställer sample prover först för att se till att tygernas kondition når den nivån av tillfredsställelse.


Couture-design innebär att du har mycket frihet, du behöver inte arbe-ta inom en redan existerande ram. Och utan begränsningar kan du göra allt du föreställer dig. Står det "kommersiella" ändå någonsin i din väg?

– Det var svårt att hitta en balans emellan min konstnärliga potential och klädesplagg som lätt kunde finna sin plats ute på marknaden, jag var verkligen tvungen att starta på den säkra sidan för att kunna vin-na klienternas förtroende. För varje ny kollektion som jag gör har jag blivit självsäkrare på att visa upp min konst-sida i modet och det har tagits emot väldigt väl. Men, kollektionerna kommer alltid att vara på en lättare, tillgänglig, nivå. Detta har gjort att vissa kunder blivit mer trygga och inte tvekar över att bära couture-plagg, och recensioner-na är alltid positiva. När det kommer till specialbeställningar så håll-er jag däremot aldrig tillbaka och föreslår oftast väldigt djärva idéer.


Du samarbetar med den väldigt begåvade artisten IVI, och designar klä-der för henne att bära på scenen, evenemang, och i musikvideor. Hur är det annorlunda. Var ligger skillnaden i att designa till en "pop-stjärna"?

– Att arbeta med popdivan IVI var ett nöje från första gången vi träff-ades. Vi har en väldigt liknande smak när det kommer till modet och gemensamma mål runtomkring att lyfta fram en stark feminin skön-het. Hon har en väldigt inspirerande energi och självförtroende. För att inte ens prata om hur underbart vackert hennes utseende är. Va-rje idé som jag visar henne accepteras med glädje och inte bara står hon redo att bära plaggen utan hon får dem att gnistra. Hon får and-ra att stanna upp och stirra. Skillnaden emellan att arbeta med mina vanliga klienter och med en popstjärna ligger inte i uppmärksamhe-eten på detaljerna utan i avsikten som vi bär med oss, naturligtvis så vill varje klient att kläderna ska få andra att stanna upp och titta, och det gör de, men de måste även se propra ut och följa vissa klädkoder.


Hur tidigt började ditt intresse för kläder. När börjar din mode historia?

– Så långt som jag själv kan minnas höll jag på att sy med alla möjliga sorts material. Jag var runt fem år och gjorde redan dockor, leksaker, och kläder till mig själv. Så klart var kvaliteten inte riktigt där än och det var nålar med trådar i överallt... men min mamma brukade alltid uppmuntra mig till bättra på mig själv och bli bättre. Det var faktiskt hon som hade ett stort inflytande över min önskan om att göra kläd-esplagg. Då, på dagis, fick jag alltid rollerna som negativa karaktärer, i skolpjäser och liknande, vilket kan ha berott på att jag var den enda tjejen med mörkt hår, men mina kläder under föreställningarna blev alltid de fula, de oattraktiva, häxor, och onda andar. Så som liten tjej drömde jag alltid om att få vara en prinsessa, som alla andra tjejerna i min klass. En gång... dan innan en maskerad, gick jag gråtandes fr-am till min mamma och sa att jag också ville få vara en vacker tjej då jag alltid hade fått vara den fula eller onda... och mått dåligt över det.


Så hon tog ned vitt gardinstyg från fönstret, eftersom att vi inte hade möjlighet att köpa några tyger då, och hon hann på den kvällen göra den mest vackra klänningen som jag någonsin hade kunnat förestäl-la mig, dagen efter tog jag mig an min nya roll och skyndade mig för att byta om till min vackra klänning... den känslan av mig i en vacker klänning på det där kalaset hade en så stort inverkan på mig som lit-en att det till och med än i dag har stort inflytande på det jag gör nu.


Hur kom du in i branschen. Hade du ett jobb någon annanstans innan du bestämde dig att ta steget till att starta upp din helt egen kläd-etikett?

– Jag gick sen på konstskola, och avslutade efter det universitetsstu-dier som mode-designer som specialitet med en cum laude examen. Drömmen som jag och min mamma hade var att skapa vårt eget var-umärke och vara framgångsrika modedesigners tillsammans. Tyvärr gick hon bort under den tiden. Efter det försökte jag under ett år ar-beta hos andra klädetiketter och designa för dem... men det fungera-de aldrig riktigt. Min depression över att ha förlorat min största sup-porter gav mig en brist på inspiration över någonting i livet. Det tog mig mer än tio år för att återta min styrka, min inspiration och besl-utsamhet för att förverkliga vår dröm. Jag tänker fortfarande inte på mig själv som en framgångsrik designer... men jag är på min väg dit.


Namnet Heartina är en blandning av min mammas flicknamn Hardi-na och mitt engagemang å dedikation för våra drömmar med hjärtat.


Så välgjorda som dina kollektioner är, är jag säker på att det bara kom-mer bli fler i världen som vill bära dina designer... oavsett om de är pop stjärnor eller inte. Det är något unikt men ändå tidlöst över det, och jag tror att kläderna som du skapar nu, kommer leva kvar under decennier!

– Jag är väldigt glad över att man har fått upp ögonen för mitt mode, inte bara hos klienter från Estland, utan även från Bryssel, Sankt Pe-tersburg, Helsingfors, Moskva och Riga, för tillfället. Trots min ännu inte så populära Instagram. Min vision av feminin festlig skönhet har fångat upp ögon med autenticitet och detta är ett bra tecken för mig!


Vilket bättre sätt, förövrigt, att stå upp emot trenderna med fast fashi-on än att faktiskt skapa kläder som alla kommer vilja behålla för alltid. Vad är dina tankar om hur disponibla kläderna har blivit i dagens värld?

– Många av mina stamklienter föredrar att bära mina klänningar för femte gången även under event, och detta är också vad jag vill prop-agera för. När kläder görs med omsorg, tid och kvalitet är det värde-fulla plagg man har i garderoben som kan tjäna en under många år... och med särskild omsorg, kan de vara för evigt... och bli helt tidlösa.

Jag hör alltid sådant nonsens i stil med att "Den här toppen, skjortan, klänningen kostade mig bara 10 euro, och jag kommer att köpa något nytt för ett nytt evenemang, för att få en ny look"... mitt svar blir alltid detsamma. Kanske att det här kostade dig så lite, men det kostade då samtidigt timmar av underbetalt arbete, för en person som är nånst-ans långt borta, det materialet kostade någons hälsa från att andas in färger av dålig kvalitet. Våran marknad har blivit överväldigad av alla "engångskläder", och det är väldigt oroväckande. Jag hoppas att män-niskor inom en tid till slut kommer att öka sin medvetenhet omkring överbelastade marknader, oansvarigt shoppande och den vansinniga mängden tyger som slängs, som avfall. För mig, så älskar jag verklig-en mina kläder och bär dem upprepade gånger och det med stolthet.


Även till olika evenemang.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page