top of page

ZIAH MARCHE

Intervjuad i samband av låten 'Drive With You' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


'Drive With You' är en pop-hymn om att vara i de första känslorna när en förälskar sig i nån men kanske även om att försöka fortsätta känna allt det för varann, vilket är nånting som man måste vilja göra tillsammans?

– Ja, det är absolut helt rätt. Jag skrev en del av låten för nästan ett år sen och för bara ett par månader sedan skrev jag färdigt hela det här konceptet för låten. Jag var inspirerad av den resa relationer går ige-nom. När man först träffar nån har man en grym kontakt med vilken vi tenderar att gå igenom en smekmånads-fas med. Förutom att kär-leken måste finnas där, för att ett förhållande ska fungera långsiktigt, måste där även finnas en vilja från båda håll att vilja fortsätta växa & stå på en solid grund. Därav att "vara på en tur med dig"... den andra versen handlar om just det... vad händer när man känner att gnistan avtar lite och det inte är som de första par månaderna? Hur får man tillbaka gnistan? Är du villig att arbeta för det? Andra versen handlar om hoppet och ansträngningen att arbeta på en relation som du tror kan hålla, för den som man tror kan vara sin livs kärlek. 'Drive With You' står för resan, för att ta ett steg i taget, och för att anstränga sig.


Tillsammans, på turen.


Det här är inte den första kärleks-låten som någonsin har skrivits. Och det kommer inte heller att vara den sista. Så länge de har det där spec-iella kommer de alltid hitta en plats i våra hjärtan. Vilka skulle du säga är de allra bästa kärleks låtarna. Vilka låtar får dig att "känna fjärilar"?

– Detta är en bra fråga. Det finns så många lysande kärlekslåtar som har gjorts. 'A Natural Woman', 'Say A Little Prayer' av Aretha Franklin, 'At Last', 'A Sunday Kinda Love' av Etta James, 'Stand By Me' av Ben E. King, och många fler. Det är mycket som gör dessa inspelningar bra.


Låten, texten, leveransen,


Det gör de så fantastiska...


Är kärlek någonting som du kommer att fortsätta utforska i dina låtar?

– Fler kärlekslåtar är definitivt på väg, alla med sin egen unika story.


Du kommer ursprungligen från Östkusten men bor nu i Los Angeles, var det din kärlek för musiken som först tog dig ut till Västkusten, istället?

– Jag har alltid vetat att jag velat flytta till L.A. Jag började min musik resa inom musikteater, och gick vidare till att skriva mina egna låtar. Jag blev desto mer inspirerad när jag fick min första gitarr, varav jag började skriva ännu mer. Jag var så inspirerad av definitionen av vad musik är. Det är en konstform där du kan skapa omedelbart, i grund och botten skriva en slags "mini filmer" som både kan vara medryck-ande och banbrytande. Jag älskar att uttrycka berättelsen i en låt ge-nom att sjunga och ge liv åt det som inspelningen handlar om. Detta visste jag tidigt var någonting som jag skulle göra, och fortsätta med.

Jag tycker verkligen om och njuter av att släppa ut musik till världen.


Vad skrev du i början då du först fått din gitarr. Var det kärlek då med?

– Det var det! Jag skrev om vad som pågick i stunden, som relationer jag då var i, om kärlek eller tillväxt. Jag tror att kärlekslåtar för alltid kommer att vara ett universellt språk... ett sätt att kommunicera, in-om alla konstformer. Det är det enda ämne som har sjungits om i al-la århundraden. Det är det universella språket som alla alltid förstår.


Oavsett vart man kommer ifrån...


Så om den här låten var en "mini film", hur skulle du rollsätta karaktär-erna här. Vilka skådisar skulle passa för rom-com versionen av din låt?

– Bra fråga! Det finns fler som jag tror skulle kunna vara fantastiska. Jag tror att en cast skulle kunna vara Emma Stone och Ryan Gosling. Den filmen skulle kunna börja när de först blev kära, och precis som i den andra versen i låten skulle filmen utvecklas till arbetet och till-växten de båda får göra för att hålla den första initiala gnistan färsk.


Är du mer i din "kreativa zon" när du skriver själv eller ihop med andra?

– Det finns en myriad av olika sätt som jag skriver på... för det mesta skriver jag alla mina egna låtar. Ibland när jag exempelvis är hemma, eller i studion, så kommer en låtidé till mig och jag skriver ned den... men det har också funnits tillfällen då jag är med andra kreativa och har en jam-session med andra musiker. Det är också roligt eftersom vi kan börja spela in från grunden på ett vis som är väldigt organiskt.


Du ska släppa EP. Fokuserar du helt på den. Eller kommer det att kunna komma några sidogrejer innan dess, som du gjort själv eller med andra?

– Jag har en del överraskningar, som kommer att komma längs väg-en. Jag har också en ny singel som kommer ut nu, den här månaden.


Jag är exalterad över att få dela den!


Vad mer kan du berätta om den låten?

– Nästa låt är en upptempo kärlekslåt. Den här låten är fylld med live instrument och blandar pop, soul och funk... så jag är definitivt upp-rymd inför den här nästa låtreleasen!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page