top of page

ZHILING CHEN

Intervjuad i samband av hennes klädkollektion [Fencing101 Activewear]


Bildrättigheter, Press.


Din mormor brukade sticka kläder men detta brukar många mormödrar göra, de flesta av oss hamnar ändå inte i modeindustrin för det. Vad var det som gjorde att det blev till både en passion och arbetsplats för dig?

– Min mormor lärde mig hur man stickar kläder, hon förklarade tål-modigt varje steg och frågade efter min input kring färger och stilar. Till skillnad från andra mammor som dikterar deras barns garderob, tillät min mamma mig att välja mina egna kläder, och till och med att matcha och blanda olika plagg, att shoppa kläder med henne var mer som en rolig aktivitet än en syssla och, redan som liten, utmärkte jag mig i mode-gemet. Att få delta i den kreativa processen av mode gav bränsle åt mitt intresse från en ung ålder. Att göra personliga stil-val och uttrycka mina preferenser gav mig kraft. Och som jag blev äldre, utvecklades detta intresse till en passion, för modeindustrin i helhet.


Är det en karriärsväg en tittar upp eller ner på i Kina, där du växte upp?

– I min åsikt så har Kinas modeindustri en enorm potential men den står inför flera hinder som de måste övervinna, den största och mest signifikanta utmaningen är frånvaron av en distinkt kinesisk design-stil som lätt kan kännas igen. Dessutom så brottas industrin med allt ifrån plagiat till andra intrång på immateriella rättigheter. Mycket på grund av otillräckliga lagar, och förordningar. Bristen av heltäckande modeutbildningar för allmänheten att gå på förvärrar dessa problem ytterligare. Trots dessa hinder, förblir jag optimistisk om framtiden i Kinas modeindustri. Med ett ökande antal kinesiska mode-designers som vinner internationellt erkännande så finns det en stor möjlighet till att etablera en unik och igenkännbar kinesisk design-stil. Jag tror med engagemang och innovation har Kinas mode-industri potential.


Till att frodas på den globala scenen.


Du flyttade till New York för att studera mode där. Skulle du då säga att det var en kulturell krock, jämfört med det du tidigare visste om mode?

– Skönheten i kultur, ligger i dess förmågor att blanda till synes olika inslag till oväntade, och harmoniska, kombinationer. Kinesisk kultur liksom amerikansk kultur är en rik väv som är vävd utav många olika mindre kultur-trådar. Som en designer av underplagg så har jag ins-ett hur dessa kulturella skillnaderna kan manifestera sig själv i de vis vi uppfattar och använder underplagg.


I Kina ses underplagg främst som bekväma inomhus-kläder. Medans det i USA ses som ett mångsidigt vardagsplagg, som kan bäras utom-hus. Genom att dra inspiration från dessa kulturella perspektiven så strävar jag efter att designa plagg som sömlöst förenar komfort med sensualitet. Min design firar mångfald och inkludering, i vårt globala samhälle, en fusion av kulturer som både är vackert och funktionellt.


'Fencing101' är en activewearkollektion, inspirerad av fäktning. Hur kom den här idén till dig, kom inspirationen från någon egen tid av fäktning?

– Ja, under high school var jag den enda kvinnliga medlemmen av ett fäktningslag. Jag drogs till designen och materialet av en fäktningsu-niform, som hade fått mig att känna mig stark varje gång som jag tog på mig den. Men det var inte bara uniformen som fängslade mig. Jag var också förtjust i svärdets flytande rörelse som det spårade sin väg fram och den frihet jag upplevde när min kropp rörde sig helt i synk.


Som en designer är jag exalterad över att nu skapa en kollektion som integrerar dessa element. Jag strävar efter att införliva den här unika designen och materialet av fäktningsuniformen, tillsammans med de flytande rörelser en kan göra, när en fäktar. Mitt mål är att skapa det som framkallar känsla av femininkraft och graciösa rörelser. I denna kollektion hoppas jag kunna inspirera andra att omfamna sina kraft-er och uttrycka sig med självförtroende.


Och med stil.


Det är verkligen en kollektion där komfort, funktionalitet och kreativit-et möts. För oss som inte har koll på fäktning vad är detta för material?

– Activewear handlar helt om att uppnå den perfekta balansen mell-an komfort och funktionalitet. Det är därför jag då jag designade min kollektion såg till att integrera en rad töjbara tyger så som syntetiska blandningar och mesh material. Dessa tygerna är idealiska för active wear-kläder, och ger det nödvändiga stödet och andnings-förmågan för högintensiva tränings-pass. Men jag ville också införliva den här kollektionen med en känsla av komfort och familjaritet. Det just där-för jag integrerade naturliga fibrer som stretchbomull, som inte bara ger utmärkt stöd och andnings-förmåga utan också har en mjuk och mysig känsla emot huden. Genom att använda kombinationen av bå-de syntetiska och naturliga tyger, siktade jag på att skapa activewear kläder som är både funktionella och bekväma, och hjälper atleter på alla nivåer att prestera på topp, utan att ge avkall på stil och komfort.


Du designade en gång en hel klädkollektion inspirerad av att ta en paus ... hur viktigt tycker du det är att ge sig själv tiden i en kreativ process, inte minst i det snabba universum som mode kan vara. Känner du att de pauserna finns där för att verkligen hitta fram till kreativa genombrott?

– Som jag ser det har samhället ålagt oss många outtalade deadlines, som dikterar "vad vi ska ha åstadkommit" vid specifika åldrar. Modet är inget undantag, med sin säsongs-betonade marknad, och ständigt föränderliga trender som kräver jättesnabba omvändningar. Trots all den stressen är det avgörande att kunna koppla bort från dessa yttre deadlines och lyssna på våran egen inre röst. Att förstå våra personl-iga deadlines är nyckeln. För mig, är design en resa av självupptäckt.


Ett sätt att uttrycka min förståelse av mig själv för världen. Med varje design-genombrott upplever jag en personlig tillväxt-milstolpe. Och jag anser att den kreativa processen inte bör skyndas på eftersom att den kräver tid, tålamod, och självreflektion. Genom att ignorera ext-erna deadlines... och tillåta min inre röst vägleda mig framåt kan jag skapa designer som verkligen representerar mitt eget autentiska jag.


Baserat på dina kollektioner konceptuellt hittills känns det inte som du bara har dina tankar på en sak utan snarare kan inspireras av en massa olika ting, och jobba därifrån. Vad skulle du säga inspirerar dig just nu?

– Jag hämtar inspiration från en myriad av källor och ofta på de mest oväntade av ställen... det kan vara medans jag ser på en film, bara tar en lugn promenad runt stan... eller bara observerar olika intressanta skyltar längs vägen. Jag njuter av att utforska nya upplevelser. Och av att experimentera med olika tillvägagångssätt, då det låter mig samla upp en mängd olika material att dra inspiration ur. Just nu är jag helt uppslukad av ett projekt som hämtar inspiration ur mina barndoms-minnen och erfarenheter jag hade under min uppväxt i min hemstad ... jag tycker att det har varit så oerhört belönande att kunna utnyttja de här personliga upplevelserna, då de ger en så oerhörd rikedom av känslor och idéer att dra från, genom att ingjuta min kläddesign med dessa djupt personliga element, strävar jag efter att skapa plagg som inte bara ser fantastiska ut, utan som även ger känsla av autenticitet.


Av mening.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page