top of page

ZACH MOSS

Intervjuad i samband av låten 'Keep The Shadows Away' [3828300 Records DK]


Bildrättigheter, Press.


En skulle kunna tro att du skulle sakta ner, åtminstone lite, efter att ha släppt ett album, i slutet av förra året. Det är knappt ens ett halvår sen. Men det har du inte. Hur har den här tiden sedan album-släppet sett ut?

– Jag blev omedelbart inspirerad av processen av att spela in 'Dark to Light'. Att ha den erfarenheten under bältet, gjorde att jag kunde titta på skapandet av nästkommande låtar annorlunda. Sedan releasen av det första albumet har min tid öst in i att skriva på nytt material, bo-ka spelningar och... det viktigaste av allting, att repetera med bandet.


En stark liveshow är väldigt viktigt för oss.


Är de låtar du har släppt detta året såna som lika väl kunnat ha hamnat på 'Dark to Light'. Andligt, verkar de alla komma från en liknande plats?

– 'Cycles', 'The Mountain', och 'Keep The Shadows Away' skrevs allih-opa efter albumsläppet. Jag såg ingen mening med att vänta och med att hålla dem för ytterligare ett helt album. Och beslutade mig för att det skulle vara bättre för relevansen att släppa dem som singlar... det gjorde mycket för att förbättra min skriv- och inspelningsprocess, så väl som att finslipa mina marknadsföringsfärdigheter kring releasen.


Så långt som det andliga går föredrar jag att tänka på dem som block byggda ovanpå grunden av 'Dark to Light', detta är ett mer moget sätt att närma sig förhållandet, och frågorna, runtomkring "mental hälsa" och spiritualitet än vad jag i sak, tycker att jag uppnådde på albumet.


Vad handlar 'Keep The Shadows Away' om... vad inspirerade denna låten?

– Kort efter att jag hade avslutat 'The Mountain'.. och förberedde den för release, tog en vän till mig sitt eget liv. Det här var inte min första erfarenhet av självmord, men det var något med just den här gången som väckte en röst inom mig som behövde få komma ut. Jag började föreställa mig de desperata känslor man måste känna innan man tar ett sånt beslut. Så jag skapade en karaktär som har gått vilse i öknen. Den är trasig, ensam, och desperat. Den håller sig fast vid sin läger-eld i hopp om att den ska hålla deras "skuggor" borta. Det är en mörk låt, men det är också ett problem som så många går igenom. Jag ville skapa någonting som gjorde det klart att ingen som känner så nånsin är riktigt ensam för det är så många av oss som varit där och förstår.


Du drar dig aldrig för att vara på riktigt och sann i dina texter. Man kan faktiskt känna att du sjunger ifrån en innerlig plats. Men, som i den här låten, tenderar du att hålla skuggorna borta. I kärnan finns det ett hopp i dina låtar, som förvandlar mörkret till ljus. Är detta varför du sjunger?

– För att rakt ut säga precis som det är, jag har under större delen av mitt liv kämpat med ett missbruk och med psykisk ohälsa. Medan ett par stycken av låtarna skrevs på den tiden, har de flesta skrivits efter att jag blivit nykter. För mig skrev jag dem som egna reflektioner om den processen eller till och med som meddelanden till kompisar och familj, som då exempelvis 'These Sounds'... men jag hade ingen aning om andra skulle knyta an till låtarna. Sen dess har jag kommit att tr-äffa många människor som identifierar sig helt och hållet med mina erfarenheter. På grund av detta, även om jag alltid vill vara sann mot mig själv när jag skriver... så har jag kommit att älska den kontakten.


Kan det komma någon press av det. Livet för en musiker kommer redan med många toppar och dalar, det är många motgångar för varje steg fr- amåt. Vad är det som den kontakten, att vi lyssnar, i slutändan är värt?

– Jag känner mig alltid nervös över att släppa nya låtar, men som tur är har jag några fantastiska människor runtomkring mig som hjälp-er mig genom hela processen. Uppmuntran och feedback från andra människor, de närmast mig, har varit ovärderlig. Då det kommer till att dela och att ni lyssnar har det visat att jag inte är ensam i världen.


Tycker du om att stå på scenen. Efter att nyligen även ha släppt ett live album, med en liveversion av 'Keep The Shadows Away' och 6 andra låtar skulle man kanske kunna tänka sig att scenen är ditt naturliga habitat?

– Jag absolut älskar att spela live, eftersom jag tycker att våra live-set är den mest exakta representationen av var vi är som ett band. Vi var alla extremt nöjda med hur live-albumet blev, så vi bestämde oss för att släppa ut det. Det har varit till stor hjälp för att locka in desto fler till spelningarna. Så väl som att vi kan skicka det till lokaler vi bokar.


Någon tid av att ta med dig stativet och gitarren ut, och spela på gator?

– Jag har inte spelat så mycket på gatorna i mitt liv men däremot har jag många gånger uppträtt på många open-mics kvällar, genom åren.


Bandet som du ofta får sällskap av är de begåvade musikerna i The Half Measures. Vad ger de dig, jämfört med när det bara är du uppe på scen?

– Alla av killarna blev involverade på sitt egna sätt, och jag är oerhört tacksam för dem. Vi kom snabbt väldigt musikaliskt nära varann och skillnaden mellan att jag spelar solo och med dem är svindlande stor ... de för med sig något till låtarna som jag inte kunnat föreställa mig.


De för med sig en fullkomlighet...


Så, kommer vi att få ännu flera låtar inom en snar framtid eller kommer du att spendera lite mer tid på scenen nu till den stundande sommaren?

– Båda två, vi kommer definitivt att slå till på så många scener vi kan.


Och vi har redan ny musik på gång!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page