top of page

VIKTORIA SAVITSEVA

Intervjuad i samband av IVI-låten 'In Your Eyes' [Coullin Production]


Bildrättigheter, Press.


Du gjorde musik tidigt. Hur tidigt är det din inre popdiva ropade på dig?

– Ifrån en ung ålder drogs jag mot musik och att sjunga. Men, det var då jag såg Beyoncés liveframträdande på Youtube som min egen inre popdiva dök upp. Inspirerad av hennes röst, attityd och dansrörelser började jag emulera henne. Trots att jag kom ifrån en liten småstad i Estland var mina drömmar stora. Jag studerade Beyoncés framträd-anden, finslipade mina vokala färdigheter och förfinade min närvaro på scen. Med tiden expanderade jag mina musikaliska-influenser till att inkludera Madonna, Lady Gaga och Whitney Houston. Beyoncé är och har varit min största influens från en tidig ålder med hennes kr-aftfulla sång och befallande scennärvaro. Christina Aguilera och The Weeknd spelade även signifikanta roller för att inspirera musiken jag gör i dag. Medan jag inte hade några affischer på min sovrums-vägg, påverkade artister som dem mig. Jag blandar genrer för att skapa ett unikt sound och de här mångfaldiga influenserna har pushat mig till att skapa musik som resonerat med andra, och fastän att jag stått in-för utmaningar så ledde min beslutsamhet mig till lokalt erkännande och möjligheter. Min resa som en popdiva är en pågående en, driven av kärleken till musik, och begäret om att dela min röst med världen.


I år är det tio år sen du började som sångerska, i en duo-akt. Vad minns du från de tidiga åren. Kan du nånsin sakna att vara med i en duo i dag?

– Ja, ja, och ja! Våran duo håller en speciell plats i mitt hjärta. Det var en tid av utforskande, tillväxt, och lärande upplevelser, som formade mig till den artist jag är idag. Att vara i en duo tillät för ett dynamiskt samarbete, med delad kreativ input, och en förmåga att harmonisera och bolla idéer mellan varann. Kemin mellan mig själv och min duo-partner var elektrisk och vi kompletterade varandras styrkor och sv-agheter. Men allt eftersom tiden gick förändrades omständigheterna och vår resa som duo tog slut 2016. Nu, när jag ser på nuet, måste jag erkänna att det finns ögonblick då jag saknar den dynamiken och vår synergi, som fanns i att vara en duo, och i år bestämde jag mig för att sätta ihop ett band specifikt för Tallinn Music Festival 2023. Det förs-ta framträdandet ihop med bandet var en uppenbarelse som skänkte en ny våg av inspiration och idéer. Jag insåg att ju fler människor det är på scenen, oavsett om det är en andra sångerska, ett band eller ett dansteam, så ökar den övergripande energin som vi ger till publiken.


Utbytet av energier på scenen är otroligt viktig.


Det ger både bränsle till själva framträdandet och skapar en kraftfull koppling emellan artisten på scen och publiken.


Även om jag ibland saknar dynamiken i en duo...


Så är jag nu exalterad över de nya möjligheterna och den konstnärli-ga tillväxten som kommer med att arbeta tillsammans med ett band.


Du får alltså ändå en liknande relation, till dom som du samarbetar ihop med idag. Där jag kan tänka mig att producenten Coullin också inklud-eras. Ni har hunnit arbeta tillsammans i flera år nu. Hur fann ni varann?

– Coullin håller en otroligt betydelsefull plats i min musikaliska resa. Han är inte bara en talangfull producent utan även en bästa vän, och en lojal affärs-partner. Vår koppling och kollaboration kom till på ett oväntat och lite små-underhållande sätt. Allting började då jag dejta-de en av Coullins nära vänner, en begåvad rappare, under några må-nader. Under den tiden så tyckte min dåvarande partner att det sku-lle vara en bra idé att presentera mig för Coullin... och föreslog då att vi, potentiellt, skulle kunna samarbeta kring musik i framtiden. Föga visste jag att denna introduktion skulle visa sig vara ett så avgörande ögonblick i min musikaliska karriär, från det ögonblick som jag först hörde Coullins produktioner och melodier, blev jag omedelbart hän-förd. Det var nått speciellt med hur hans musik resonerade med mig och det kändes bara uppenbart att vi hade en stark musikalisk kopp-ling. På samma sätt såg han potential i min röst, och drogs emot den.


Vi gav oss ut på den här IVI-resan tillsammans.


Coullin blev producenten bakom alla våra låtar.


Jag anser mig vara otroligt lyckligt lottad som har hittat en så talang-full och kompatibel musikpartner under ett väldigt tidigt skede i min karriär. Det är väldigt sällsynt att hitta någon som man delar en djup själsfrände-lik koppling med i musikbranschen.


Vi delar en djupgående vänskap och en djup förståelse för varandras kreativa visioner. Vi inspirerar och pushar varandra konstant, för att kunna nå nya höjder, och strävar alltid efter excellens, i vårat arbete.


Hur var eran upplevelse med den här nya releasen?

– Vårt jobb med den här nya releasen, 'In Your Eyes', var en unik, och en transformerande upplevelse för mig. Låten skapades specifikt för min första internationella festival, ESN23 i Groningen, och den håller en så speciell plats i mitt hjärta. Men den blev inte till utan utmaning ... inledningsvis så måste jag erkänna att jag inte omedelbart knöt an till 'In Your Eyes'. Att hitta det perfekta soundet och utveckla den rät-ta låttexten visade sig vara lite av en utmaning. Men, det var Coullin som såg potentialen i låten och han pushade mig till att experiment-era med melodi och låttext. Hans tro på låten inspirerade mig att dy-ka djupare och utforska nya kreativa territorier. Det var igenom den här processen av experimenterande, och att tänja på gränserna, som låten började ta form och eventuellt blev det till en av mina favoriter.


Det är viktigt att nämna att både Coullin och jag är självlärda utan en formell musikutbildning. Denna aspekten innebär ibland utmaning-ar när det kommer till att uttrycka våra idéer eller att förstå varand-ras visioner precis som vi vill. Men vi lyckas ändå alltid att hitta sätt att kommunicera effektivt för att kunna förverkliga våra idéer till liv.


Vad skulle du säga att det är som låten handlar om?

– 'In Your Eyes' håller en signifikant plats på mitt uppkommande al-bum, som heter 'The IVIs'. Det är en låt som utforskar teman så som passion, kraften som ligger i att ge blickar och kroppens eget subtila språk. Den fördjupar sig i de outtalade kopplingarna vi kan känna av, den där magnetiska "energin", som kan kännas emellan två individer.


Finns det några andra producenter eller kanske någon artist för ett nytt duo-samarbete, som du skulle vilja samarbeta med, kanske nån svensk?

– Absolut! Det finns många producenter, eller artister, som jag skulle älska att samarbeta med, och det skulle vara en dröm som går i upp-fyllelse att få jobba tillsammans med dom. En särskild artist som har en speciell plats i mitt hjärta är Tove Lo. Att samarbeta med henne är en absolut dröm. Det skulle det vara. Tove Lo har varit en signifikant inspirationskälla för mig. Hennes unika musikstil, djärva texter, eller hennes orädda attityd för den delen, resonerar djupt med mig. Toves låtar utforskar ofta teman som kärlek, relationer och personliga erf-arenheter, vilket helt går i linje med min egen artistiska riktning. Vå-ra musik stilar och attityden i våra låtar verkar passa så perfekt ihop.


Vilket gör att det känns som ett perfekt partnerskap.


Möjligheten att kombinera våra kreativa energier och skapa nånting på riktigt anmärkningsvärt ihop skulle vara en så otrolig upplevelse.


Utöver det, så är jag öppen för att samarbeta med andra artister där. Chansen att kunna jobba med musiker som kommer med sina unika perspektiv och musikaliska influenser skulle tveklöst resultera i nya fräscha så väl som dynamiska och kreativa samarbeten.


Bara i stort, är möjligheten att samarbeta med Tove Lo eller nån an-nan artist där en dröm som livnär min passion. Och min kreativitet.


Du nämnde din första festival utomlands. Hur var det att uppträda där?

– Mitt första internationella uppträdande på Eurosonic Noorderslag i Nederländerna i Januari var en otroligt minnesvärd upplevelse. Det var en stund som fylldes av en blandad känsla av ansvarstagande och upprymdhet, och det kändes bara helt rätt! Jag kände mig tursam att min musikkarriär hade fått ett så internationellt erkännande redan i mitt andra år av att släppa min egen musik. En aspekt som i hög gr-ad bidrog till framgången för mitt första framträdande var det stödet som jag fick från Estlands nationella radiostation, Radio 2. Deras tro på min talang. Och deras vilja att representera mig på den festivalen.


Det betydde mycket för mig.


En så fantastisk lokal, Huize Maas Bar, och ett högkvalitativt ljudsys-tem, ökade mitt självförtroende. Det möjliggjorde för mig att levere-ra en betagande show för ett fullt hus. Energin i lokalen var elektrisk och stödet från publiken var överväldigande. Att kliva in på den int-ernationella scenen och dela min musik med en mångfaldig publik...


Det är en dröm som blev sann.


När får vi se dig i Sverige. Har du varit här än?

– Jag har inte haft möjligheten att besöka Sverige ännu men det finns definitivt med på min radar. Jag ansökte nyligen om att få uppträda i en festival i Sverige, och jag väntar med spänning på ett positivt svar. Det skulle vara en otrolig upplevelse att komma till Sverige och upp-träda med mitt band, ta med mig min musik till en ny publik, och att få utforska den pulserande musik scenen som landet har att erbjuda.


Sverige är känt för sitt rika musikarv och har producerat många be-gåvade artister, och musiker. Att få samarbeta med svenska artister skulle vara en dröm som går i uppfyllelse och en chans att skapa nåt alldeles speciellt. Som en artist, letar jag alltid efter nya upplevelser, och möjligheter till att växa och vidga mina vyer.


Även om jag inte har något specifikt datum att dela med mig av idag, för när jag kommer att vara i Sverige, så ser jag, med spänning, fram till en chans att ta med mig min musik till er, i den svenska publiken.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page