top of page

VALDÍS VALBJÖRNSDOTTÍR

Intervjuad i samband av låten 'story for you' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Du skriver vanligtvis alla dina låtar men denna, 'story for you', skrevs av Rasmus Ladefoged Lampon och vår svenska pop-prinsessa Isa Tengblad. Hur kom den här låten med dessa två låtskrivare, hela vägen till Island?

– Rasmus nådde ut till mig på Instagram om en kollaboration. Efter att vi hade chattat ett tag skickade han mig några demos gjorda utav honom och Isa. Och jag älskade omedelbart 'story for you' och visste att jag ville göra något av den, jag ville vara med och göra nåt av den.


Hur relaterade du till orden i texten de skrivit. Vad är låten om, för dig?

– Det var lätt för mig att känna med låttexten. Jag tolkade den texten som att handla om att minnas och sakna en äldre version av sig själv.


Att minnas det som har varit.


Vad låten har gemensamt med de låtar vi hört av dig tidigare är hur du blottar nåt känslomässigt och tar med dig lyssnarna på den resan. Med dig känns det som det viktigaste alltid varit texter. Skulle du säga det?

– Ja, men definitivt... varje låt som jag har skrivit har en historia som står bakom den. Det är det som gör skrivandet kul för mig att kunna skapa berättelser som andra personer sen kan lyssna på, det som får mig att vilja skriva en ny låt kan verkligen vara vad som helst. Ibland läser jag något och ser ett intressant ord och börjar därifrån, eller så dyker en melodi upp i huvudet... det är bara en sån otrolig känsla att släppa sin egen musik som en gjort. Det är vad som håller mig igång.


Hur länge är det som du har gjort, och skrivit, dina egna låtar?

– Jag har sjungit så länge som jag kan minnas, jag började "formellt" att lära mig sjunga under 2009 och 2019 studerade jag vid Complete Vocal Institute i Köpenhamn och tog examen där med ett diplom för att sjunga... att skriva är ändå fortfarande lite nytt för mig eftersom jag egentligen bara började med att skriva låtar texter för två år sen.


Då lär du i alla fall fortfarande minnas din allra första låttext?

– Ja... det är klart... jag kommer ihåg dom alla.


Men de första jag skrev är bara för mina ögon.


Anton Ísak Óskarsson har producerat, de mesta, av dina låtar?

– Jag träffade Anton i början utav år 2020 när vi hade en session ihop tillsammans med en gemensam vän. Vi klickade direkt med varann...

och Anton bjöd in mig till sin studio för att jobba på min egen musik.


Och sedan är resten historia.


När jag intervjuade Isa Tengblad öppnade hon upp om sina erfarenheter av jämställdhet i musikbranschen och hur hon i stort sett alltid känt att hon velat vara rakryggad och stå upp för för att inspirera andra kvinnor med sitt självförtroende och sin självständighet... hur är det att vara en kvinna i branschen på Island som förmodligen inte enkom är lika mans-dominerat, utan samtidigt mindre i skala, finns det rum för att ta plats?

– Det är svårt att vara en kvinna i musikbranschen ja, till och med på Island. Det är en väldigt mansdominerad plats, och det är svårt att få samma uppmärksamhet som alla killar får... så vi som är tjejer måste stå upp tillsammans för varann... och låta varandras röster bli hörda.


Vilka kvinnliga artister växte du upp med som inspirerade ditt artisteri?

– När jag växte upp så lyssnade jag mycket på Ariana Grande... Justin Bieber... Demi Lovato och Miley Cyrus. Jag var definitivt ett stort fan av popmusiken, jag såg Ariana live under hennes ‘Honeymoon Tour’ 2015 och fick då träffa henne backstage och jag minns hur jag tänkte efter att ha sett den konserten att, "Wow, det här är vad jag vill göra!"


En av de bästa dagarna i mitt liv.


Tror du att det är viktigt att man har "idoler" i livet. Nån att se upp till?

– Ja, definitivt. Det är väl alltid bra att ha någon att kunna se upp till.


Och att kunna få inspiration av.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page