top of page

THEO SAWYER

Intervjuad i samband av låten 'Forget Your Ex' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Under ganska många år, om vi pratar pop-kultur som slagit igenom ute i världen, var Nya Zeeland ganska länge i stort sett bara Lorde och Lord of the Rings. Men på senaste har det definitivt hörts av en ny generation artister där. Hur är det att vara kreativ i Nya Zeeland, i Auckland, i dag?

– Auckland är en fantastisk stad, och det är en stad full av mångfald, både kulturell och konstnärlig. Nya Zeeland har en liten befolkning, så vi är vana vid att gå på spelningar och få se en eklektisk blandning av artister, vi alla uppskattar varandra även om vi är stilistiskt olika.


Det är en ganska cool sak.


När dök du först ned i låtar?

– Jag var musikaliskt lagd redan från en ung ålder, men det var inte förrän mitt sista år under gymnasiet som jag tog upp detta lite mera seriöst. Jag började skriva låtar när jag var sjutton år så det har gått 6 år nu... när jag blivit äldre märker jag att sättet jag skriver på ändras allt som jag har fått uppleva mer saker så det är fantastiskt att kunna ha ett så handgripligt förevigande om vad jag varit vid vissa tillfällen.


Var jag var vissa tidpunkter.


Citizen Bands's Mike Chunn spelade en viss roll i din uppkomst också?

– Då jag deltog i en låtskrivartävling under mitt sista år i gymnasiet var Mike enormt uppmuntrande. Han är en sån viktig del av musik-industrin i Nya Zeeland. Han är en tillgång. Han har hjälpt mig. Och så många andra unga artister att kunna navigera i denna branschen.


Denna nya låten, 'Forget Your Ex' skrevs och producerades tillsammans med en viss Brett Sawyer. Så kan man kanske ana en familje-situation?

– Ja, Brett Sawyer är min pappa... han är en fantastisk partner i både skrivande och produktion, pappa jobbade i London som en musiker när han var i min ålder, så det har varit riktigt roligt för båda oss att nu upptäcka att vi även jobbar så bra ihop.


Så vad inspirerade dig att skriva denna här?

– För mig handlar den om att gå vidare. Jag försökte hitta ett sätt att säga till mig själv och alla andra i samma situation att låta saker vara och släppa taget och vara modiga. Den handlar om känslan kring att våga ta språnget in i nya saker igen. Låten handlar inte bara om min egen erfarenhet heller, den är till för alla som är på en liknande plats och som kanske känner sig tveksamma eller nervösa av att hoppa in i nånting på nytt där de riskerar att bli sårade igen... ackompanjerat av spänningen och upphetsningen som följer med det vid sidan utav.


Så var det ett riktigt ex. Eller det kommer du kanske inte ihåg längre?

– Ja, det var ett ex, så mycket kommer jag ihåg.


Värdesätter du att vara "autentisk" i dina låtar?

– Ja, väldigt mycket så, verkligen så. Jag tror att dem flesta kan känna av när äktheten finns. Det kanske inte alltid är en helt medveten sak.


Men du kan alltid känna det när den finns där.


Låten är en lättlyssnad pop-hymn men i kärnan också väldigt robust?

– Låten är melodiskt så väl som lyriskt pop i hjärtat, men jag älskar att ha högljudda rockiga gitarrer och den energin, i en pop-låt. Jag tror inte det är vad man förväntar sig och det gillar jag, jag försöker alltid att skriva något som är minnesvärt. Det är vad jag själv alltid fastnar för mest när jag lyssnar på andra artisters musik. Exempel-vis vad jag pratar om är gitarr-delen i outro-refrängen. Den är en kontra-punkt till huvudmelodin. Jag försöker alltid hitta så många olika catchiga delar som kan komplettera varandra när jag skriver.


Något särskilt inflytande som gick in i melodin?

– Jag är uppfostrad på The Beatles och Queen. De skrev ju pop-låtar som hade massor av kontraster inom varje låt. Jag älskar ljus kontra skugga, när det är tyst och högljutt, det håller saker intressanta. Jag älskar den råa energin i rockband lika mycket som jag älskar nutida pop... vilket jag försöker blanda ihop till vad som är min egen musik.


Oavsett om en ger sig ut på dejting-scenen igen eller lägger ut låtar på Spotify finns det vissa likheter med att ta steget, kasta sig ut och dela med sig av sig själv. Nu går du genom det med musik för första gången. Hur är det. Inte minst med allt runt. Att skapa content. Göra dig sedd?

– Någon gång måste man sticka ut nacken, eller hur? Man kan inte leva i rädsla för att bli sårad, eller avvisad. Varken som artist eller i ens liv. Man måste vara modig. Jag älskar musiken som jag gör och responsen på 'Forget Your Ex' har så här långt varit helt fantastiskt.

Jag är tacksam att få dela med mig av detta, som jag älskar att göra.


Så det är för närvarande den enda låten vi har fått höra ifrån dig så det finns mycket kvar att säga om vart du kommer att gå som en artist och vem du är. Vad ditt artisteri är. Är denna singeln talande för framtiden?

– Det kommer så mycket mer! Jag har ett helt projekt värt med låtar, som väntar på att streamas ut nu under det kommande året... jag är så uppspelt över att människor ska få höra vem jag är genom musik.


Nästa låt är full av kärlek!


Så hur länge kommer vi att behöva vänta på att din nästa låt kommer?

– Nästa singel sitter stadigt för Oktober så markera det i er kalender.


Tack för den här intervjun...

– Tack så mycket för att du lyssnade på 'Forget Your Ex'... och jag vill säga det att jag är glad att min första intervju kommer ifrån Sverige.


Tack så mycket ska du ha.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page