top of page

SOPHIE RANKIN

Intervjuad i samband av filmen 'The Invisible Woman' [Ridder Films]


Bildrättigheter, Paul Harrison.


Så stämmer det att din största passion under en lång tid var gymnastik. Hur hittade den där supersportiga tjejen sig sen istället bland skådisar?

– Ja, min största passion när jag växte upp var gymnastik. Jag var väl det där jättesportiga barnet som alltid hade tonvis av energi och som var överallt samtidigt! Det var inte innan det sista året som jag gick i skolan som jag insåg att jag ville bli en skådespelerska, jag hade alltid varit väldigt skolfokuserad och som liten så ville jag faktiskt länge bli en veterinär. Men den planen ändrades ju snabbt när jag väl insåg att jag var ganska så rädd för blod... haha, och då även hade utvecklat ett intensivt begär för att vilja stå framför kameran. Och jag antar att jag efter att ha växt upp i gymnastik, blivit van med att alltid prestera på gymnastiktävlingar. Men jag tror även min fascination för mänskligt beteende och hur sinnet fungerar bidrog till att jag ville börja skåde-spela, då jag alltid varit väldigt intresserad av psykologi... jag älskade idén om att bli till olika karaktärer. Och se saker ur deras perspektiv.


Jag gillade också alltid att vara med i pjäser i skolan och i college, och jag var på ett så bra humör efter att jag hade skådespelat i skolpjäser!


Vilken är den första filmrollen du bokade då du bröt dig in i branschen?

– Den första filmrollen jag någonsin landade var i en skräckfilm som heter 'IM Hell' strax efter att jag hade gått ut ur dramaskolan. Det var en ganska intensivt dramatisk roll. Och jag var tvungen att drunkna i ett badkar i den! Jag minns att jag tyckte det var ganska roligt att min första roll var en så hemsk en, haha! Jag tror att när jag fick min roll i 'Emmerdale' för ungefär tio år sedan nu var när jag började kalla mig själv för skådespelerska! Jag hade haft roller före det men kände inte att jag hade gjort tillräckligt för att få kalla mig det. Allting hade bara varit träning innan jag fick den rollen. Jag minns att min agent under den tiden sa till mig att jag var bekräftad för rollen och jag blev då så exalterad av idén att vara med i en så stor grej att jag ramlade nedför stegen på bussen jag gick ombord på när hon berättade det för mig...


Hahaha... men det gick bra!


Många av de roller du hade i början vart i musikvideor. Det var inte bara några få. Det blev många. Hur många musikvideor tror du att du varit i?

– Ja, lustigt nog kom jag in på kommersiell dans och modellande före jag började få skådespelarroller och det slutade med att jag var med i hela trettiotvå musikvideor! Jag hade alltid en form av dansbakgrund i och med gymnastik. Så jag föll in i musikvideoscenen rätt naturligt! Jag gjorde även tv reklam och jobbade som en Bollywood-dansare ett tag och gjorde en hel rad av Bollywood-filmer, vilka också ledde mig till att sen skådespela i huvudrollen i en indisk tv-serie under ett tag!


Tror du dina bästa prestationer som skådespelare kommer komma inom eller utanför din egen komfortzon. Kommer det från att fokusera på det du vet att du är bra på eller från att våga chansa och prova på nåt nytt?

– Generellt tror jag att alla de bästa sakerna i livet tar vid utanför ens komfortzon! Men för mig och med skådespeleri har jag funnit att det beror på rollen. Om en till exempel skådespelar i en skräckfilm, eller ett drama exempelvis, där du måste nå en hög nivå av känslor och en känner sig mer nervös än vanligt eller är upprörd över något, kanske på grund av externa skäl eller för att en befinner sig utanför sin "zon" av komfort, då tycker jag att de känslorna verkligen kan hjälpa en till att prestera. Men samma sorts nerver och känslor kan störa en mera seriös roll eller en komisk roll! Till exempel när jag nyligen spelade i 'DarkGame'... en fantastisk film vi precis avslutade med Ed Westwick i huvudrollen. Jag spelade en extremt känslomässig roll, och jag satte mig själv under en stor press att göra ett riktigt bra jobb och var inte så glad över något som hände i mitt eget liv då. Men det visade sig ju faktiskt hjälpa mig att nå den nivån av känslomässighet jag behövde!


Jag tror alltid det är viktigt att testa nya saker och utveckla sina egna färdigheter så mycket som man kan men också att vara realistisk om sina förmågor, och inom skådespeleri är det viktigt att känna igen de styrkor man har, förstå vilka roller man är mest lämpad för, så att en kan lyfta fram sig själv för så många lämpade roller som en bara kan.


Som en vet att en kommer skina i!


I Blake Ridders tolkning av klassikern 'The Invisible Woman' får vi se en välberättad historia få nytt liv, när den placeras i vår egen tid av sociala medier, och influencers. Vad fick dig att vilja vara med i den här filmen?

– Jag hade sett många av Blake Ridders filmer innan eftersom att han hade jobbat väldigt nära med dem otroligt begåvade skådespelare jag också jobbade med i den underbara filmen 'Escape', som Louis James eller Sarah Alexandra Marks. Så jag visste att jag ville jobba med dom alla på den här filmen då jag kände mig väldigt säker på att det skulle komma en fantastisk film ur det i och med att jag hade sett de uppnå så fantastiska resultatet i andra filmer. Blake är väldigt begåvad. Och han har en så briljant fantasi och älskar science fiction vilket jag inte hade gjort förut, så för mig var det grymt att ta på sig en roll i en helt ny genre... och samtidigt få jobba med vänner i ett vackert soligt läge då vi spelade in filmen i Spanien så jag hade väldigt kul med den här!


Som barn brukade jag älska tanken på att ha magiska krafter, och jag brukade vara beroende av tonårsserier om häxor. Och jag tänkte nog att kunna göra mig själv osynlig när det behövdes, skulle vara väldigt praktiskt, haha. Så för mig var en del av lockelsen den här barndoms visionen, blandat med den moderna världen av sociala medier, vilket också var ett inslag jag blev intresserad av då jag själv arbetat mycket som influencer i Asien. De två plus äkta skräckskådespeleri gjorde ju att denna här rollen förvandlades till alla mina specialiteter, allt i ett!


Ditt framträdande är allt annat än osynligt, du fångar vår uppmärksam-het i varje bildruta du är med i. Hur tog du dig an att spela "Samantha"?

– Tack, så mycket. Jag antar att för att jag kunde relatera till hon som jag kunde göra, gjorde det så mycket lättare för mig att väcka hennes karaktär till liv. När jag bodde i Filippinerna, så hade jag stora roller i filmer som alla gick upp på bio och jag hade modellkontrakt runt om i Asien som hjälpte mig utveckla en stor följarskara på sociala medi-er. På grund av det blev jag då frekvent anlitad som influencer för att marknadsföra lyx-resorter och vlogga om de, ungefär som Samantha gör. Jag har alltid varit väldigt medveten om alla farorna med sociala medier och har alltid rådgivit mina kompisar att aldrig lämna ut info om var de är, och bara blogga om ställen när de redan har lämnat de ställena, för du vet aldrig om vem som tittar på dig! Jag brukar ju ofta tänka på det värsta tänkbara scenariot med saker, haha, så jag kunde helt och hållet föreställa mig hur orolig Samantha kände sig hela tid-en utan att veta om nån som följer henne skulle kunna dyka upp där.


Jag tror också alla har varit i sociala situationer där man "försöker se ut som man har det roligare än vad man har det"... när ens sinne inte tillåter det för att en oroar sig intensivt över något, så jag spelade på det. Samantha levde i rädsla efter att hon fått några hemska meddel-anden av sin stalker, så jag försökte skildra hur orolig hon var samti-digt som jag visade hennes försök att hålla alla säkra och varna dem.


Att vara osynlig kan vara det absolut värsta en influencer kan tänka sig, men som skådespelerska är det, lyckligtvis, bra att kunna försvinna in i olika slags roller. Med det måste det här kännas som en rätt spännande tid för dig, i och med att så mycket av det du jobbat på kommer ut i år?

– Ja, jag är verkligen extremt exalterad över saker och ting i detta här ögonblicket, eftersom två fantastiska filmer som jag jobbade på förra året båda ska släppas i år! En av filmerna är 'DarkGame' med otroliga Ed Westwick i huvudrollen. Och den andra filmen är 'Escape' som jag spelar en av huvudrollerna i. Jag kan inte vänta på att du ska få se de! 'Escape' är en actionthriller-hämndfilm baserad på människohandel. Den verkar ödesbestämd att bli fantastisk. Och den är fullspäckad av action! Jag absolut älskade att jobba på den och hade en så fantastisk tid med att väcka min karaktär Lucy till liv.... kan knappt vänta på att publiken ska få se mig på ett sätt de aldrig har sett mig förut! Det var en så fantastisk roll för mig då jag fick spela en så fantastisk karaktär ... Lucy är en väldigt livlig dansare, som har mycket djup över sig. Ett driv att överleva emot alla odds och hon slår tillbaka med moves som dödar, så jag fick använda mig av mina kampsport och scenslagsmål färdigheter! Det är en så fantastisk film, med utmärkta skådespelare. Den har regisserats av den väldigt begåvade, prisbelönta, regissören Howard J Ford, som också är regissören för 'DarkGame', så exalterad!


Över båda filmerna!


Jag spelar så även den kvinnliga huvudrollen i en film som heter 'The Last Punch' regisserad av Stephen Murphey, som jag kommer att bli klar med i år med... samt ett par andra roller i filmer som jag väldigt nyligen blivit bekräftad för... som jag inte kan säga så mycket om, för tillfället, men håll definitivt utkik i det utrymmet! Jag gjorde hela fem långfilmer förra året och jag hoppas att kunna slå det i år så håll koll.


Jag publicerar många av mina jobb uppdateringar på min Instagram.


Så följ mig gärna där.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page