top of page

SHELLY PEREL

Intervjuad i samband av låten 'View' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Åh, vilken upplyftande, och icke-ursäktande, kärlekslåt. Som du tar oss tillbaka till den bästa dejt du nånsin varit på. När skrev du denna låten?

– Faktiskt, så skrev jag den här låten när jag åkte buss. Jag var på väg till Yarins studio, som är producenten av låten, för att då jobba på en helt annan låt. Kvällen innan den musiksessionen var jag på den här dejten som låten handlar om, så jag vaknade upp med fjärilar och ett fånigt leende på ansiktet den morgonen, och medan jag satt i bussen fortsatte orden bara att komma och jag skrev allt i notes-appen i min iPhone. På ett vis tänker jag att inget "fick mig" att göra den... för den här låten skrev sig själv... jag gick in i Yarins studio och sa till honom, "Vi har en låt, öppna upp mikrofonen!" Han ställde inte många frågor ... det är en av många orsaker till varför jag älskar att jobba med han.


Det finns många Taylor Swift-memes om hur hon öppet delar med sig av hennes killar. Vad tycker din kille om att det nu finns en låt om honom?

– Haha, det är en grym fråga, tja... jag vet att han älskar låten, och att han helt klart är smickrad, jag menar det är åtminstone en låt som ju talar om bra och trevliga saker och inte nått break-up fullt av drama.


Inte än i alla fall, haha. Skojar bara!


Att ha en dejt att gå på kan vara lika nervöst och nervkittlande som det är spännande. Skulle du jämföra den känslan med den av att släppa låt?

– Ärligt så är det mycket mer nervkittlande och spännande att släppa en låt än någonting annat, det är en frid i ens sinne och i hjärtat som jag får dela med världen och på ett vis då ger vemsomhelst tillåtelsen att döma mig och min musik och min berättelse, det kan vara ganska läskigt, men mest är det fantastiskt.


En dejt är mestadels glädje för mig...


Jag ser det som en chans att ha kul... och kanske lära känna nån som är speciell som kan förändra mitt liv.


Vad kan vara nervkittlande med det?


Mycket inom pop är alter-egon, men din musik känns väldigt "du" på ett ärligt vis. Du verkar skriva utifrån, och inspireras av, det liv du lever. Är det viktigt för dig att inte låtsas vara någon du inte är. Att vara verklig?

– Först av allt, så måste jag säga att när du säger att du tycker att min musik känns väldigt "jag", är det den bästa komplimangen du, nånsin, kan säga om en artist, speciellt om en låtskrivare som jag själv är. Så tack du! Det är viktigt för mig att visa att en kan prata om sitt liv, och sin vardag, att sätta sitt hjärta på spel... som vissa kanske skulle säga. Men att det fortfarande kan vara pop och vara kul! Och jag tror ju att jag kan vara lättare att "relatera till" för min publik om jag skriver om det jag vet, jag vill inte hålla tillbaka någonting. Då jag valt att vara en artist vill jag vara verklig och så sanningsenlig som jag bara kan vara.


Mitt enda alter-ego kommer fram då jag är på scenen och uppträder.


Du är i Tel Aviv nu, men du växte upp i Gan Yavne, som är ett lite mindre ställe. Och något som jag antar är universellt oavsett var vi är i världen, är att folk i mindre städer inte vill att någon ska tänka att "de är något" ... inget och ingen ska vara utöver det vanliga. Som du då växte upp där, när visste du att det var detta du ville, och kände du att folk hejade på?

– Jag visste vad jag ville göra i mitt liv runt 6 års ålder. Jag deltog då i varje musikklass i skolan eller efteråt, som gjorde det möjligt för mig att uppträda och skapa musik. Inget gjorde mig lika uppspelt som att stå på scen och sjunga ifrån hjärtat, när jag växte upp såg barnen det som patetiskt och retade mig för det ibland... men jag gav de inte för mycket uppmärksamhet tillbaka, jag brydde mig inte. Jag visste ifrån en ung ålder att alla de barnen och den platsen var nåt som skulle gå över, att jag inte skulle stanna där för alltid, att jag var menad för nåt större. Jag fick alltid stöd av min familj speciellt av mina, fantastiska, föräldrar å mina musiklärare som uppmuntrade mig och hjälpte mig så långt som det gick, men även såg till att sätta mig på min plats när det behövdes. Och boy, vad jag kunde vara svår av mig. Jag hade även fem goda vänner som stöttade och trodde på mig. Och för dem är jag evigt tacksam. Jag visste att allt annat bara var bakgrundsljud från de personer vars syn inte var tillräckligt bred för att drömma, och tänka utanför ramen. Och för de som kommer läsa det här vill jag säga, var vem du vill vara! Dröm stort och lyssna inte till bakgrundsljuden! För vanligtvis, så är det personer som är rädda för att ta det steget själva.


Vi lever en gång, vi har inte tid att behaga andra. Gör det som du vill.


Vad finns det för några israeliska och hebreiska influenser som vi här i Sverige inte är supermedvetna om i dina låtar men som klart finns där?

– Tja, jag har några kvinnliga artister så som Ofra Haza, Marglit, och Chava Alberstein och så klart gammal hebreisk musik som jag växte upp med, som Arik Anstine, och Aviv Gefen och Gidi Gov. Man borde lyssna på dom även fast ni förmodligen inte kommer att förstå något ord... haha. Jag tror att israelisk och hebreisk musik är en integrerad del av mina verk. Och kanske också del av vad som gör låtarna unika.


I alla fall unika för de öron som inte växte upp i Israel.


'View' är din första låt för året, men det har pratats om ett debutalbum?

– 'View' är min första låt i år, men inte den sista, mitt uppkommande debutalbum 'Patience and Stuff' är i det sista mixnings-stadiet innan jag släpper det. Jag och Golde... min producent, har jobbat på det här albumet i två år nu. Och nyligen satt vi ner tillsammans i hans studio och lyssnade på albumet och insåg att vår skapelse-resa är på väg att ta slut, även fast det egentligen bara är vår början. Vi kände hjärtat, å intentionen, i musiken och texterna och i produktionen och vi kände oss så stolta och glada, vi fällde till och med en tår. Jag kan verkligen inte vänta på att få dela det med värden. Men jag vill inte göra några album-spoilers... så jag får nog sluta att prata om albumet här, haha.


Jag tycker aldrig du varit bättre än du är just nu med de här senaste två låtarna. Och jag kan inte vänta på att få höra albumet med. Men tills då, och för att runda av, jag fick höra att du brukade jobba som bartender... vad för drink bör en beställa för att göra ett bra första intryck på dejt?

– Först och främst tack så mycket! Jag känner och jag tror att för var låt jag skriver blir mitt sound mera exakt, mer ärligt och jag försöker att pusha mig själv. Ju äldre jag blir desto mindre är jag på min vakt å skriver mer öppet. Och jag ser redan fram mot nästa grej. Och för att svara på din fråga skulle jag säga en London mule som är med mynta och gurka, citronsaft med lime, gin och ginger beer. Om du vill få allt att kännas enkelt och roligt och uppfriskande. Eller en Frozen Spicey Margarite som är tequila, cointreau, limejuice och chili, och med salt runt toppen av glaset om du vill börja dejten på hett och ångande vis.


Precis som min låt! Haha.


Att vara bartender är förövrigt ett av de bästa jobben jag nånsin haft!


Tack för den här intervjun...

– Tack så mycket. Jag är så upprymd och ödmjuk över att höra att du gillar min konst och musik!


Tack för att jag fick va med.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page