top of page

SELINA UKKONEN

Intervjuad i samband av filmen 'Andra Akten' [Nordisk Film]


Bildrättigheter, Marica Rosengård.


Ska en ge sig in i romantisk komedi finns det få händer lika trygga, som i regi av Mårten Klingberg. Vad tror du det är vi söker i den här genren?

– Trygghet, tänker jag. För vi känner redan till berättelsens båge, det kommer att bli magisk kärlek, och ett lyckligt slut. Detta är en bekant och oftast normativ ram. Jag såg en massa rom-coms som barn, men nuförtiden vänder jag mig till de när jag blivit sjuk och behöver tröst.


När jag är sjuk och behöver hitta tröst, värme.


Romcom-film är lite som "filmernas choklad".


Har du nån favorit bland romantiska komedier?

– 'Notting Hill'... och allting med Julia Roberts.


I filmen finner Eva, som spelas av Lena Olin, en ny livsglädje och mening i sitt liv genom sitt möte med skådespelaren Harald Skoog. Hur såg ditt eget första möte med skådespelar konst ut. När började du skådespela?

– Jag minns att som femåring fick jag något litet reklam-jobb, vi åkte ut till en Ö i den Finska skärgården och att allt var vackert, solen och havet. Jag fick gå i obekväma röda trä-skor på klipporna där. Och äta en stor skål jordgubbar ihop med min bror medans dom filmade oss. Det var ett äventyr och jag fick till och med egna pengar för det. Med min lön köpte jag en baby born-docka som kunde kissa! Det var då, i den åldern, jag insåg att det fanns ett så roligt jobb i de vuxnas värld.


Vad är det som skådespelandet ger dig i ditt liv?

– Skådespelandet ger mig livslust, den ger mig ett sammanhang, den ger mig ett syfte. Älskar kollektivet som teater och filmarbete skapar.


En del av att skådespela är att själv samla in intryck, för att sedan själv kunna uttrycka dem. Hur förberedde du dig för rollen som Linn. Vad för "checkboxes" fyllde du i för att "se" Linn och för att kunna spela henne?

– Nu var det ett tag sedan vi filmade 'Andra Akten', men jag minns att jag höll mig till samma övningar som jag alltid gör. Och Linn kom till mig väldigt intuitivt till följd av det arbetet. Kläderna som hon har på sig guidade ytterligare hennes person, fick ha på mig en massa fake-tatueringar vilket var coolt. En hinner inte se så många sidor av Linn då filmens fokus så klart finns annanstans, men hon betydde mycket för mig personligen. Det var min första filmroll, och att få spela med erfarna skådisar som Lena Olin och Charlie Gustafsson var speciellt.


'Andra Akten' har nu premiär över hela landet. Hur är premiärnerverna?

– Det är roligt att folk äntligen kan se filmen, och uppleva Evas resa!


Vad är förhoppningarna efter premiären. Vilka roller stänger du inte din dörr för må det vara på film eller scen. Vad för roll skulle du vilja spela?

– Jag skulle älska att lära mig en ny talang för den rollen typ att spela tennis, eller att behöva prata ett nytt språk... bara jag inte behöver gå på händerna eller göra bungyjump! Fyyy vad läskigt. På scenen är jag ganska sugen på att spela stora och knäppa karaktärer såsom Medea, Hamlet, eller Macbeth. Är fortfarande upptagen med mina kandidat-studier på teaterhögskolan så jag har redan fått sätta mig i Macbeths skor en stund där och sedan känner jag att bara jag har någonting att ge till rollen, säger jag inte nej till den. Oftast hittar man sig själv där.


Man hittar oftast sig själv i karaktären... vi människor är ändå så lika.


Och har alltid varit det.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page