top of page

ROB WORSEY

Intervjuad i samband av filmen 'Among the Living' [Epic Pictures]


Bildrättigheter, Press.


De levande döda är uppenbarligen en del av 'Among the Living', men som titeln avslöjar, centrerar historien kring de som fortfarande är i liv, som en bror kämpar för att beskydda sin yngre syster som de söker efter ett säkert ställe och faktiskt försöker undvika farorna i världen vilket även ju gör det så mycket mer effektfullt när de väl springer in i den. Var det alltid vad du ville göra, utforska mänskligheten... för bättre eller sämre, med denna extra-ordinära omständighet som pågår i filmens bakgrund?

– Det var alltid planen att göra en film om de överlevande, och deras kamp med att lita på människor. Under våra normala liv möter vi på främlingar och måste bestämma oss för om vi gillar, litar eller håller med dem eller inte, och i en apokalyptisk miljö så som den här lyfter den idén till en situation i fråga om liv eller död. Jag ville fokusera på en icke-typisk actionhjälte som protagonist, också... vi får ofta se när huvudpersonen springer ut med en machete eller motorsåg, och går och härjar loss på alla zombies, så vi ville skapa en historia med den raka motsatsen till den arketypen. Harry är en karaktär som själv är helt oförmögen att frodas i en apokalyptisk miljö... han kan inte med att döda andra överlevande eller ens zombies. Han är livrädd, han är deprimerad och hans ångestnivåer går genom taket. Om det var upp till han skulle han antagligen sitta ensam hemma och dö i sin stillhet ... säg nu till honom att han måste eskortera sin energiska lillasyster, över hela landet... på jakt efter trygghet... det är den situationen som Harry finner sig själv i och filmen handlar om att han tar och steppar upp och försöker göra det han måste göra, för att hålla systern säker.


"Zombies" som så nämns egentligen inte i sak bara att de är infekterade ... var det ytterligare ett vis att placera historien i den verkliga världen?

– Att undvika Z-ordet gick ihop med idén om att försöka bibehålla så mycket realism, som möjligt. Jag tror att folk har vissa konnotationer när de hör "zombies" och jag ville inte begränsa filmen med att sedan behöva leva upp till de förväntningarna. Vi säger aldrig riktigt vad de här varelserna är... de är väl en slags blandning mellan zombies samt vampyrer... och vi hoppas att folk är så investerade i karaktärerna att det de oroar sig över inte är vad dessa varelserna skulle klassas som.


Kelsey Egan som var gäst tidigare i år i samband av sin film 'Glasshouse' pratade om hur filmen hon gjorde plötsligt började kännas som att den hade väldigt mycket gemensamt med vår värld, när pandemin slog till... blev det på liknande vis udda för dig. Att göra en film som just utspelar sig i efter-dyningarna av ett virus. Såg du filmen igenom en annan lins?

– Då vi äntligen fick visa filmen på filmfestivaler fick vi en hel massa frågor om Covid 19-pandemin inspirerade filmen, men i sanning var det ett manus som blev skrivet ett tag innan Covid-19 var en grej. Jag tror att den enda delen av filmen som människor kopplar pandemin till är de tomma stadsbilderna, som är en vy som blivit så integrerad med nyheterna om alla karantäner och nedstängningar. De flesta har antagit att vi filmade dessa under den tiden, men i själva verket hade vi de inspelningarna då saker och ting var tillbaka till det åtminstone relativt normala. Vi gick bara in i centrum i Leeds fyra på morgonen.


Före soluppgången!


Allt detta är nu över två år sedan. När började hela din resa med filmen?

– Jag började skriva denna som en kortfilm år 2018, och den byggdes upp till en långfilm därifrån, efter uppmuntran av några filmskapar-vänner till mig. Vi spelade in i Augusti, år 2020... och vi hade en tidig klippning av den två veckor senare, sen tog det ungefär sju månader tills picture lock, och sen ytterligare några månader för musiken, till ljudmixen och färggraderingen. Sammantaget spenderade vi ungefär ett år i efterproduktion. Så runt fyra och ett halvt år från begynnelse, och fram till filmens release, vilket är en ganska lång tidsinvestering!


Kortfilmen du nämner, jag är inte säker på om jag sett den någonstans?

– Även om den här filmen började som en kortfilm, kom vi aldrig in i produktion av den som en kortfilm. Jag hade manuset för kortfilmen skrivet och efter ett par månader av planering så bestämde vi oss för att adaptera det till ett långfilmsmanus. Det var primärt från att vi då fick uppmuntran från andra indie-filmskapare, som vi bestämde oss för att göra en långfilm, och denna idén kändes mest passande, i och med att det tillät oss att bygga på karaktärerna och deras motivation.


Är det annorlunda att närma sig en långfilm, än det är med en kortfilm?

– Jag tror att den huvudsakliga skillnaden är behovet av att hålla upp konsistensen genom hela inspelningen... jag tror att det är viktigt att ha filmens övergripande vision i sitt sinne och vägleda besättningen, och särskilt skådespelarna mot det, så att karaktärerna fortsätter att kännas konsekventa genom hela filmen och att deras framträdanden dippar och stiger i ett stadigt flöde. Med kortfilmer har jag väl aldrig sett behovet av att göra det, då längden av alla prestationer är så kort

att karaktärerna antingen har en väldigt liten "karaktärs-båge" till att börja med, eller så sker den egentligen bara över två eller tre scener.


För ett decennium sedan, eller så, regisserade du dokumentärer. Och en hel massa musikvideor. Var det så du fick din start som en filmskapare?

– Tidigare, och till och med nu, har jag gjort många olika projekt, där det kan ha varit musikvideor, teater-stycken, visuella dikter, men jag har alltid dragits till fiktions-filmer, primärt kortfilmer och nu också långfilmer, då det är där min verkliga passion är... orsaken till att jag älskar film så mycket är för att den kombinerar så många olika delar, till ett stycke... historieberättande, uppträdande, det visuella, och en stor en för mig... musik. Att jobba i den sfären är som att ha ett stort målarcanvas, så det ger mig den största potentialen till att blanda de här komponenterna till varann. Och göra nåt som gör mig upprymd.


Jag hör att du för närvarande är i förproduktion av din andra långfilm... finns det någonting som du kan berätta om den filmen just här och nu?

– Jag håller just nu på att skriva manuset till min nästa film, vilken vi siktar på att spela in i December 2023. Jag håller det här ganska nära min barm för tillfället, så allt jag kan säga är att medan den väl ännu kan betraktas som en drama-skräckfilm, likt 'Among the Living' är... så är det en väldigt, väldigt annorlunda film. Jag är så exalterad över att börja prata om denna men det kommer inte bli än på ett bra tag!


Inte för att säga för mycket, men slutet av 'Among the Living' lämnar på en öppen not. Skulle du vilja återvända till de här karaktärerna, kanske några år senare, när de är på en annan plats som människor och i livet?

– Jag skulle älska att återvända till karaktärerna om några år... för att visa hur dem har gått vidare. Uppenbarligen finns det fortfarande en hel del frågor att besvara i slutet av 'Among the Living', och där finns några historietrådar kvar från de överlevande i den här filmen, som skulle kunna besvaras i en uppföljare. Jag har några idéer om var en uppföljare... eller uppföljarna... skulle gå, och har till och med pratat med Melissa och Leon om det! Det är inget bekräftat än. Och jag har ett par andra projekt som jag vill göra härnäst men det är på bordet!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page