top of page

REBECKA CEDER

Intervjuad i samband av låten 'Something About You' [Rexius Records]


Bildrättigheter, Press.


Du hann egentligen inte vara mer än nyfödd innan en sjuksköterska för-utsade din framtid som sångerska då du tydligen, redan då, tog dig ton?

– Ja det stämmer, musik har nog alltid funnits med mig. Jag kan inte minnas en tid då jag inte sjungit och jag visste tidigt att det är musik jag vill hålla på med. Från början så var det mest sång, men med tid-en har skapandet blivit allt större del av min musik. Jag gillar variati-onen det är från låtskrivning till musikproduktion, och att spela live.


Nu kanske du inte tog till dig det på så vis där och då redan på BB-mot-tagningen, men vad tror du att det betyder att få höra, att få uppmuntr-an... för att i det långa loppet våga ge sig ut och ta sin plats som artist?

– Jag tror att det är viktigt att uppmuntras och att få stöd, tror det är viktigt att ha personer att kunna se upp till vilket, i mitt fall, har varit mina kusiner som också de håller på med musik. Men även stöd från lärare, familj och annat folk som trott på mig.


Hur såg denna låtens början ut. Vad inspirerade 'Something About You'?

– Det är samma ackord i nästan hela den här låten. Jag satt och spel-ade de ackorden om och om igen och sjöng det som kom ut, först ut kom refrängen där melodin och texten kom väldigt naturligt. Jag vil-le bara få ut det jag kände där och då. Jag var... jag är... jätte-kär, och han hade precis flyttat till andra sidan jorden.


Det blev som en kärleksförklaring till honom...


En måhända konstlad, långsökt, tanke. Men jag finner ofta att det finns ett "men" i ditt låtskrivande. 'Forever' handlade ju exempelvis om en st-ark kärlek, men som inte kunde hålla för evigt. Här har vi en låt som, i alla fall som jag först uppfattade den, handlar om att vara kär, men att kanske inte vilja vara det. Det gör att det vilar något bitterljuvt över di-na låtar. Är det en medveten kontrast du söker när du skriver låttexter?

– Jo men så är det ofta, jag gillar när man blir berörd av musiken och vill gärna att folk ska kunna relatera... jag försöker hitta historier och känslor från mitt liv, eller så inspireras jag av folket i min omgivning. Just 'Forever'-låten kom ifrån början till igenom att jag var så trött på de problem jag haft med min kropp... då betydde "Nothing last forev-er" för mig att det kommer ta slut, saker blir bättre, inget är för evigt.


Vilket var positivt för mig.


Jag tycker att det är lättare att skriva låt-texter om saker som skaver.


Det är som terapi för mig.


Föredrar du att skriva själv, eller ihop med andra. Skiljer sig det då åt?

– Tycker om båda på olika vis. Jag skriver mycket själv, bara jag och min gitarr. Ibland tar jag in någon efter ett tag, när jag redan har en del idéer & vill ha en annan input men att skriva med andra är även det kul, att ha någon att bolla idéer med och det blir ofta andra låtar.


Då.


Det kändes kanske nästan som att man väntade forever på ny musik fr-ån dig, men man kan anta att saker och ting faktiskt inte shut down ba-kom kulisserna. Hur har fokuset sett ut under det året som var. Har du skrivit mycket låtar som ligger framför oss, längs Varbergs horisonten?

– Senaste året har det skrivits lite ny musik, spelat lite live, och börj-at på en akustisk EP tillsammans med Dorotea Dragodan. Tanken är att släppa fem akustiska versioner av redan släppta låtar, varav en är en cover. Har man hört oss live kommer man kunna känna igen sig...


I vissa arrangemang, från det.


Innebär det att du, i takt med nya releaser, kommer giga ute mer igen?

– Det finns absolut en tanke om att komma ut och spela mer igen ef-ter vårat EP-släpp, tills dess blir det lite gig då och då... så håll utkik!


INTERVJU DE DANIEL JOHN

Comments


bottom of page