top of page

OCEANA HEARTSONG

Intervjuad i samband av låten 'Headphones On' [Ninetone Records]


Bildrättigheter, Press.


Man skulle lätt kunna tro att Oceana Heartsong är ett väl utvalt "artist-namn", just då det är så perfekt för dig och den musik som du gör. Men detta är faktiskt ditt riktiga namn. Uppkallades du efter nått speciellt?

– Haha ja... det är mitt riktiga namn, så tack till mina föräldrar antar jag! Då jag är ifrån Hawaii, betyder det väl i princip hav. Min mamma ville döpa mig till Ana... men en dag gick min pappa in i rummet, och sa bara, "Hur låter Oceana?" och det var det. När det kommer till mitt efternamn beslutade sig mina föräldrar för att ge mig ett egna namn.


Så jag är den enda i familjen med Heartsong.


Då du växte upp på ön Kauai i Hawaii, var du en värld åtskild från våran svenske Joakim Lundell och belgiske producenten HIDDN... jag antar att det är ett exempel på hur musik kan få folk att komma samman på fina, vackra, sätt. Hur föll denna här kollaborationen emellan er tre på plats?

– Den här kollaborationen föll på plats efter att jag hade börjat ge ut musik förra året, 2021, och skivbolaget som Joakim och HIDDN är på hittade min låt 'Deep4tears'. Dem nådde ut till mig om ett potentiellt skivkontrakt. Som det slutade tog jag inte och skrev på med de, men de frågade om jag ville sjunga på 'Headphones On' vilket var en låt de redan hade skrivit och producerat. Jag hoppade glatt på sången, och vi fick den kollaborationen att hända. Över en kontinent och ett hav!


Kanske kommer du på turné hit någon dag. Finns det nånting du hoppas kunna förmedla till världen igenom alla av den musik du delar med oss?

– Jag skulle älska att komma på turné dit en dag! Jag hoppas kunna få förmedla självacceptans, och självkärlek. Vilket jag tror att vi alla nog kämpar med. Det vill jag förmedla genom min musik, för att om man inte kan vara solid för sig själv då är det verkligen svårt att vara när-varande för andra människor runtomkring en.


Låtar kan betyda olika saker för olika människor allt som de kopplar an till olika saker inombords, vad handlar just 'Headphones On' om för dig?

– För mig är den här låten om att ge upp kontrollen över de sakerna som jag inte har kontroll över och att bara tillåta mig själv att förlora mig själv i musiken, och att gå vilse i känslor på den bra sortens sätt.


Vad för artister var det som levde i dina egna hörlurar då du växte upp?

– Oof, svår fråga eftersom det finns alldeles för många, som de flesta artister säger. Först och främst så spelade min pappa alltid på gitarr och sjöng när jag växte upp, så definitivt han så väl som Jack Johnson och Angus och Julia Stone, Neil Young, Amy Winehouse, och Corinne Bailey Rae, och en hel del indie och gammal rock. Nu de senaste åren har jag lyssnat mest på pop- och RnB musik... så mycket Jessie Reyes och Pink Sweats, Big Piig, Billie Eilish, Ariana Grande... så väl som en hel del Tom Misch och FKJ och många fler... men jag avslutar det här.


Haha.


Så när var det som du flyttade iväg till Los Angeles?

– Jag flyttade iväg till Los Angeles för ungefär fem år sedan då jag var sjutton år och jag har varit här till och från, ända sen dess... kul fakta är att jag ursprungligen flyttade för skådespeleri men sedan... för att göra en lång historia kort... bröt jag mitt knä och jag blev då tvungen att genomgå en öppen knäoperation, som gjorde mig sängliggande i flera månader och det var då jag blev som besatt utav att göra musik.


Hur viktigt känner du det är att omringa dig med rätt människor i dag?

– Detta är min favorit-fråga eftersom ärligt talat har det aldrig känts viktigare att omge mig själv med rätt personer än vad det gör just nu. Jag har varit med fel skara en för många gånger... och därför så är jag hyperfokuserad just nu på att vara runt människor som bara positivt påverkar mitt liv, som hjälper lyfta upp mig, och håller mig jordnära.


Sen din debut bara förra året har du redan hunnit ge oss så mycket, och allt är så bra. Naturligtvis händer inget av det bara av sig självt. Bakom alla dessa fantastiska låtar finns din begåvning, all kärlek, det jobb, och den passion du fört in i de. Mycket måste falla på plats för att låtar ska vara så bra som dina är. Vad betyder det att ha så många lyssnar på de?

– Tack, ska du ha... det betyder så mycket! Det är sannerligen ganska chockerande men på det bästa av vis att ha människor från alla olika delar av världen som lyssnar på mina låtar, och jag är fylld med tack-samhet och förundran över det. Så tack till alla som lyssnar på mina låtar, som lyssnar på min musik. Ni är speciella, och jag seriöst upp-skattar er, älskar er, och jag hoppas att vi ses på någon turné en dag!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page