top of page

NOAH GERSTENFELD & JOANNA-MARIA

Intervjuade i samband av låten 'Saknar, Ser, Hör dig' [Quaranteam]


Bildrättigheter, Jonathan Dahl.


Ni samarbetade först på 'Hela Världen' som var en, ja, vad ska man kalla det för. En duett om tre måhända. Hur träffades ni och börja göra låtar?


Noah: Det var väldigt spontant, och det var utan en direkt tank på att flera röster skulle vara med. Chris som vi har jobbat med skriver ner mycket texter och tankar och hade redan sina bars klara. Producent-Jonathan vibade fram grunden till låtens beat och han försökte skapa en loop som skulle funka i hela låten, och samtidigt va intressant och fånga upp lyssnaren snabbt. Relationen mellan basen och kicken var det svåra att få till, för att skapa ett "gung" som som var dansant, men samtidigt skulle ha ett "häng". Medans Joanna-Maria kom förbi för att jobba på sina låtar så hörde hon beatet och hon började direkt nynna på refrängen och tog Sm7 mikrofonen som låg på soffkanten och hon sjöng in hooken. Därefter kom texten utav sig själv och det mesta föll på plats. Sticket blev till en stämsångs baserad build up som avslutas i en fejkad kör under den sista refrängen, som är en kombination av Joanna-Maria och jag själv... som då försöker låta som en hel "grupp".


Det var du, Joanna, som sade till producenten, Jonathan Dahl, att skicka låten till Noah... varför kom du att tänka på just Noah för den här låten?


Joanna: Vi två gjorde en fotosession för 'Hela Världen' släppet och då kändes energin så bra emellan alla oss och jag fick en bra magkänsla att han skulle gilla den idén som vi då hade för ‘Saknar, Ser, Hör dig’.


Samt att våra röster låter så bra ihop.


Så vad tänkte du då när du först fick höra 'Saknar, Ser, Hör Dig'... Noah?


Noah: Jag kände verkligen av vibben och känslan i hooken direkt och blev sedan sugen på att hoppa på låten och utveckla den tillsammans med Jonathan och Joanna-Maria. Allt gick sedan bara väldigt smidigt då vi sen tinnan visste om att vi hade en vibe tillsammans i studion...


Och kompletterar varann väldigt bra.


Var den först väldigt annorlunda ifrån den låt som vi andra får höra nu?


Joanna: Jag och Jonathan tänkt oss först en rappare i verserna... men Noah blev liksom den perfekta "pusselbiten", då vi i endast en session skrev låten och allt bara kändes bara så magiskt på nåt sätt. Jonathan finjusterade prodden och anpassade den till verserna. Processen var otroligt smidig. Vi pratade barndomsminnen, nostalgi och relationer som vi saknar, så hela förloppet ihop var bara väldigt mysigt och fint.


Noah, rätta mig om jag har fel här, men det här är första gången vi fått höra dig sjunga "pop på svenska"... det är ändå en ganska stor sak, det?


Noah: Det stämmer alldeles utmärkt och det är såklart en så speciell och spännande sak att göra, har börjat skriva musiken på svenska nu de senaste åren, och känns alltid lite extra när det är ens modersmål en skriver och sjunger på... allt blir automatiskt känsligare. Tydligare och mer naket, än när man skriver på engelska. Så idag sitter jag i ett läge då jag skriver på det språk som känns bäst där och då i stunden.


Eller det som till kommer till mig per automatik, när jag hör ett beat.


Eller en produktion.


Det här är den andra låten vi får höra Joanna-Maria på sedan just 'Hela Världen'. Man tänker kanske att du gör saker också när du inte duettar med Noah. Producerar du andra artister. Släpper du under annat namn?


Joanna: Jag, tillsammans med Jonathan, skriver och producerar just nu ett debutalbum på engelska och en svensk EP, som snart är klara. Vi har jobbat länge på albumet vilket ska bli fantastiskt kul... och lite läskigt att släppa. Det blir lite som en katalog med pop-iga danslåtar och en del ballader. Känslan av att gråta på dansgolv och förälskelser är lite mitt sinnestillstånd ofta när jag skriver musik vilket också var viben på ‘Saknar, Ser, Hör dig’ men med mer inslag av RnB den här gången... det kommer också finnas empowerment på en låt. Som jag hoppas ger andra styrka som gått genom trauma. När en fortfarande är i en läkande process som jag själv är kan det va skönt och givande att lyssna på musik som ger hopp, trygghet och ett önsketänk om att allt blir bra, lite som ett mantra i en positiv underton trots det tunga som en blivit utsatt för. Strävan efter en slutdestination, och ett mål.


För när man gått vidare.


Så vad inspirerade låttexten bakom just den här, 'Saknar, Ser, Hör dig'?


Joanna: Låten, för oss båda, handlar om en gammal relation som går igenom en tuff period där vänskap, förhållande eller familje-relation hittar tillbaka till hoppet och blickar framåt. 'Saknar, Ser, Hör dig' är låten för de dansglada men även balladen för de som känner en sorg och en längtan. Vi hoppas att låten skapar nya minnen... och att låten blir lika speciell för alla dem som lyssnar som låten har varit för oss.


Ni är lite varandras motsatser... varandras kontraster... när ni sjunger i denna låten. Det pratas ofta om att kreativt passa ihop men kreativitet kan lika ofta komma ur olikheterna man har, är ni mest lika eller olika?


Joanna: När jag skriver och sjunger tillsammans med Noah så känns han på flera sätt lite som en spegelbild. Vi är väldigt lika emotionellt och vi känner ofta likadant och får liknande associationer till grejer, har jag märkt. Därför tror jag att allting bara flöt på riktigt bra. Som rinnande vatten, det var ren tur och kemi mellan alla oss i skrivande processen. Vi bollade idéer och tankar som tog oss framåt. Vi körde aldrig fast som annars är del av det, som annars är del av skrivande.


Människor är ju lite utspridda så här års. På sommaren. Må man ha sin sommar i stan, i skogar eller kanske på nån Ö. Kanske är en inte kvar i landet längre. Hur firades releasen. Fick ni dela den. Om än på distans?


Joanna: Vi fick äran att börja firandet på P4 där vi framförde 'Saknar, Ser, Hör dig' live, med en kort intervju. Sen åkte jag och Jonathan till en liten Ö mitt i en sjö, för att lura dit och överraska våra vänner där.


Det blev en magisk midsommar och release!


Noah: Jag åkte ut till kroppefjäll och firade midsommar med massa härliga vänner, självklart lyssnade vi på 'Saknar, Ser, Hör dig' också!


Det är ju en väldigt somrig låt, vad för låtar osar av "sommaren" för er?


Noah: För mig ger alltid Håkan Hellström en magisk sommarkänsla.


Men det finns väldigt mycket mer låtar som skriker sommar såklart.


Joanna: 'Virgo's Groove' på Beyoncés nya album.


Den ger mig sköna sommarkänslor!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page