top of page

MILLIE STENSTRÖM

Intervjuad i samband av SUNRAID-låten 'Say, Stay' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


När började du med musiken. Hade du musiken med dig i livet tidigt in?

– Oj, det har alltid varit en del av mig. Trots att jag är ensam i familj-en med att hålla på med musik så har detta varit en viktig del av mitt liv och min personlighet. Men det var, nog, under högstadiet som jag började att lära mig på riktigt. Jag brukade fråga lärarna om jag kun-de få stanna kvar i musiksalen efter skolan, vilket slutade med att jag stannade ensam till klockan åtta-nio på kvällen varje dag och jag lär-de mig olika instrument, på det viset. Nästan allting jag kan i dag har jag lärt mig själv genom att testa och lyssna mig fram med gehör och det är fortfarande så jag jobbar nu, jag är ganska dålig på musikteori.


Haha.


Det verkar självklart nu, men vad jag förstår var du mer en "rocktjej" då du växte upp. Hur föll det sig, istället, för dig att producera EDM musik?

– Ja, det stämmer! Det var faktiskt detta jag trodde att jag skulle göra för alltid, spela bas i ett band. Även fast det inte är mitt fokus i dag så kommer den delen alltid vara med mig och det hade varit roligt att få spela i band igen i framtiden, men jag tycker att det är så roligt att ha ett solo projekt. Jag lyssnade faktiskt knappt på elektronisk musik då jag var yngre, det var mer band som Iron Maiden, System of a Down, Blink-182 och Rage Against the Machine som spelades ofta. Jag raml-ade inte in i EDM-träsket på riktigt, förrän jag hade varit på min för-sta festival när jag var arton, i USA. Jag hade aldrig hört nått liknande eftersom den elektroniska musiken, där borta, inte är lik den vi har i Sverige men jag visste direkt att det var nåt jag ville ta med mig hem.


Efter det började processen med att lära sig det digitala!


Här i Norden brukar EDM musiken gå åt ett mjukare håll. Det är tropical house, Kygo och Avicii. Har du större delen av din publik utomlands, ell-er finns det även en publik av de som älskar lite tuffare EDM musik här?

– Det är väldigt blandat men det är faktiskt Sverige som lyssnar mest och det kan vara för att jag är baserad här... men det har varit väldigt uppskattat och genuint omtyckt. Jag upplever att nattklubb och rave-scenen i Sverige mest består av de genrer du nämnde, kommersiellt eller techno eller psytrance. Så det är väldigt roligt att utmana detta.


Och testa på andra genrer med.


Hur länge var du i USA innan du kom hem. Vad tog dig dit?

– Jag var där i nästan två år, jag flyttade direkt efter gymnasiet. Fest-ivalen som gjorde att jag föll för att producera musik och för att DJ:a, var på grund av ett besök i L.A. och Arizona året innan, och jag best-ämde mig direkt att jag skulle tillbaka. Det var verkligen det jag hade förväntat mig. En stad som har allt. Jag lärde mig väldigt mycket om världen och om kultur tack vare det, och mina största influenser och inspirationer kommer därifrån. Planen är att fortsätta karriären där!


Min plan är att en dag kunna fortsätta min karriär i USA.


Vad är den stora skillnaden mellan att styra dansgolv där och i Sverige?

– Hm, jag skulle nog säga att det finns mera plats för att experiment-era i USA. Sverige vågar inte lika mycket. Och det är synd, för att det finns så mycket pepp för det här och det är definitivt ett mål för mig.


Att utmana, och bryta, mönstret!


Hur närvarande är den energin du får då som DJ, då du skapar musiken. Finns upplevelsen på dansgolvet med dig i dina tankar när du gör låtar?

– Ska jag vara helt ärlig, nej. Min musik är en projektion av det jag är och det som jag tycker om. Jag har jobbat mycket som nattklubbs-DJ och det har varit många långa och tråkiga spelningar av kommersiell musik. SUNRAID är sin egen grej, dock blir jag väldigt inspirerad och motiverad av att få positiv respons när jag spelar ett set som är "mig" till hundra procent. Det följer definitivt med mig tillbaka till studion.


Och pushar mig, till att fortsätta!


Du hör inte till skaran som gör hundra collabs i veckan. Du skriver, pro-ducerar, spelar in och mixar istället allting helt själv. Skiner din kreati-vitet, ditt "ebb and flow", som bäst då du lite får vara i din egen bubbla?

– Haha snygg referens! Ja men det skulle jag säga. Det är väldigt tufft att göra allting själv, dessutom har jag lärt mig och lär mig fortfaran-de allting på egen hand. Men det är viktigt för mig att göra det på det viset då det är jätteskönt att inte vara beroende av nån, eller nånting. Fast jag tycker att det är väldigt roligt att jobba med andra, med. Det kan bli väldigt ensamt när man är i sin bubbla och ibland behöver en ett annat perspektiv, så det kommer absolut collabs i framtiden. Men det blir projekt som vi båda eller alla då har lagt ner vår själ och tid i!


Är det en styrka eller svaghet att vara en så kallad do it yourself artist?

– Både och... jag tycker inte att en behöver göra allting helt själv men att man behåller sin genuinitet och passion för det en håller på med i grunden är det som gör en artist bra. Att lära sig allting helt själv var väldigt intensivt och är inte något för alla, men jag känner att jag fick extremt mycket av det. Och jag behöver inte förlita mig på andra när det kommer till själva skapandet. I framtiden hoppas jag på att bygga ett team som hjälper mig så att jag kan fokusera på det jag är bäst på.


Att skapa musik!


Vad handlar den här senaste låten du skapade om. Vad inspirerade den?

– 'Say, Stay' är en "bittersweet" låt. Den handlar om en döende relati-on, att försöka hålla kvar i en kärlek för att man bryr sig om varann... men att båda vet att den vissnar. Jag älskar att skapa vackra melodier med melankoliska texter, dock skulle jag säga att jag är mera utav en kompositör, över låtskrivare och sångerska, och fokusen i mina låtar ligger nästan alltid i melodier och produktion, än över text och sång.


Det är ofattbart att det bara gått tre månader sen 'First Call', att du re-dan gett oss så många låtar. Kommer du hålla upp denna takt med flera releaser eller blir det ett större fokus på scen. Vad gör du nu i sommar?

– Eller hur! Det har gått väldigt snabbt. Och det har varit så roligt att få dela det med alla. Jag har mycket på gång och många låtar som jag vill skapa, så det kommer bli mest fokus på studion i sommar. Sedan kommer nattklubbs DJ-gig läggas mer åt sidan för att eventuellt köra mera SUNRAID spelningar. Att blanda live med att DJ:a är målet, med fokus på den musiken som SUNRAID är! Om man vill följa min proc-ess med mig, så finns jag på Instagram under namnet Sunraidmusic.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page