top of page

MIKAELA YNGWE

Intervjuad i samband av Fabian & Mikaela-låten 'Stockholmsnatt' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Föga förvånande är Fabian & Mikaela en duo bestående av Fabian och du ... hur kom ni först in i varandras liv. Hur kom ni att lära känna varann?

– Vi är båda uppvuxna på Värmdö och lärde känna varandra i tonår-en när man träffades på olika fester, och vi har många gemensamma vänner därifrån. En kan väl säga att vi varit bekanta sedan dess, men det är först i samband med det här samarbetet vi lärt känna varann...


På riktigt.


Var det ett äntligen att börja göra musiken ihop. Eller var det plötsligt?

– Det var ett äntligen! Vi har varit nära ett antal gånger förut. Och vi pratade om det redan för flera år sen... men det har alltid runnit ut i sanden. Nu tror jag att vi båda kände lite att det är sista chansen. En blir ju direkt inte yngre. Och vi båda har också behövt varandra. Jag har behövt Fabian för att få ut musik, och Fabian har behövt mig för att nå ut med musiken så från det att vi tog kontakt nu på nytt igen...


Så har allting gått väldigt snabbt!


För oss andra är det bara några månader sedan ni annonserade er duo... men nu har ni redan två låtar ute. Fortsätter ni röra er lika fort framåt?

– Vi kommer nog att röra oss i en ännu snabbare fart! Fabian har ta-git tjänst-ledigt från sitt jobb från och med sommaren för att kunna fokusera heltid på musiken, så tanken är att börja pumpa ut låtar. Vi släppte en till låt redan nu den 16:e Juni, en cover på Lasse Berghag-ens 'En kväll i Juni', och i slutet av månaden släpper vi även en akust-isk version av 'moment 22'. Sen har vi flera påbörjade låtar och idéer.


Det kommer komma mycket mer!


Hur var det när 'Stockholmsnatt' kom till. Vad inspirerade just den här?

– 'Stockholmsnatt' var den första låten vi började på, även om den ju släpptes som vår andra låt. Fabian gjorde ett utkast och skickade öv-er till mig och jag älskade idén på en gång. Vi kände att vi ville släppa en dansant, somrig, låt. I början var texten annorlunda och handlade mer om sommaren men sedan skrevs låttexten om för att vi inte ville vänta till sommaren med att släppa den. Men sen blev det så att låten kom ut först 19:e Maj, ändå, haha! Inspirationen till den nya låttexten blev istället Stockholms nattliv... de gnistor som uppstår i vimlet där.


Det är en låt som är perfekt att tonsätta sommaren med, var man än är, vågar jag påstå, inte nödvändigtvis bara i Stockholm. Eller bara på natt-en. Detta är en låt en vill höra i sällskap, på sommarens uteserveringar?

– Det är det jag älskar med musik, hur den direkt kan sätta tonen på en känsla, eller ett minne! Det kan förhöja ens sommarkväll, eller en dag på en uteservering, eller en härlig middag. Speciellt en riktig låt som ger en ett riktigt sommar-pirr. Det är en riktigt speciell känsla.


Tror alla som bor i Sverige förstår euforin!


Står ni på scen nu i sommar eller är allt fokus på att få ihop flera låtar?

– Vi körde ett release-gig på Berns Terrassen den 19:e Maj... och den här veckan blir det ett gig på Restaurang Tegelbacken, och sen veck-an efter det på biograf Victoria så det finns lite inplanerat ändå. Men det är förstås svårare att giga när vi inte har så många låtar ute ännu.


Så huvudfokuset just nu ligger nog på att få ihop en större portfolio...


Men ambitionen är att stå på många scener!


Hur länge har du själv sjungit... när var det som musik kom in i ditt liv?

– Oj, skulle säga så länge som jag kan minnas.


Jag har alltid drömt om att bli artist och tror det har präglat hela min uppväxt. Så jag är så så glad och tacksam att man äntligen fått ut nåt.


Att man äntligen har fått ut något, och börjat.


Vill du hälsa nånting till alla dem som lyssnar på eran musik i sommar?

– Att bara lyssna, känna och att leva! Livet är en så härlig melodi... så vad är det som låten får just dig att känna. Ta fram det och bara njut!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page