top of page

MARLENA DAE

Intervjuad i samband av låten 'No Place to Hide' [Good Luck Kid]


Bildrättigheter, Press.


Det här är din första singel på nästan ett år, sedan 'Luv Me' kom ut i Maj i fjol. Hur har det här året varit för dig. Har det här varit en hektisk tid?

– Detta har varit en super-hektisk tid för mig, i mitt personliga liv så väl som musikaliskt. Att sätta ihop alla låtarna för EP-skivan tog mig mycket längre än väntat men det var en sådan viktig process för mig som artist. Jag reflekterar nu över den här tiden som ett ögonblick av tillväxt för mig. Det här är en tid som för mig var väldigt välbehövlig.


Vad handlar 'No Place to Hide' om?

– 'No Place to Hide' berättar historien om en kvinna som är desperat att fly den verklighet som hon lever i. Ur denna desperationen finner hon sig vandrades på gatorna ensam på natten, utan "någon plats att gömma sig". Medveten om alla de farorna som omger henne just där.


Vad inspirerade dig att skriva den?

– Jag blev inspirerad av trumtakten i låten, och jag kände för att göra någonting lekfullt och ungdomligt. Drog ur det här åttiotals-soundet som var populärt vid det tillfället. Text mässigt blev jag inspirerad av Grimes-låten 'Oblivion'. Där hon också sjunger om att promenera på en gata på natten med en stalker som följer efter henne. Det var den synvinkeln, perspektivet och den känslan som jag försöka kapsla in...


Som en leadsingel ifrån din kommande debut EP, 'A Delicate Storm'. Vad är det som denna låten är början på. Vad är det som ligger framför oss?

– 'No Place to Hide' är definitivt den gladaste låten på EP-skivan. Jag ville föra in en ungdomlig, ohämmad, energi som inte bryr sig. Rest-en av låtarna på EP:n är en kontrast vad gäller både känsla och genre ... jag ville visa på ett känslomässigt förfall med musiken eftersom att den speglar allt som jag kände just då. Varje stil av musik man hör på EP:n reflekterar även det som jag själv gillar att lyssna på. Upptempo låtar från åttiotalet, ambienta ballader, akustiska singer-songwriter-låtar, och acapella. Jag ville inte begränsa mig själv till en enda genre.


Du är inte en artist som är lätt att definiera, på många sätt är dina låtar bara en del av det du skapar, då du nästan skapar små "universum" runt var och en av dina releaser. Du är lika mycket pop artist som du är bild-konstnär och berättare. Det verkar som att allting är lika viktigt för din kreativa process. Att du aldrig skulle kunna ha det ena, utan det andra?

– För mig står musik och det visuella så djupt nära varann. Jag älskar att återuppfinna mig själv med varje release, oavsett om det matchar det jag har gjort innan eller inte. Jag letar alltid efter att få lära något nytt och att skapa en ny värld specifikt för den enskilda låten att leva i. Jag har alltid varit super-intresserad av att göra och redigera video så den passionen går mycket hand i hand, med att jag släpper musik.


Jag älskar att jag kan kombinera båda mina passioner med varandra.


Med det... hur var det att väcka den här låten till liv på ett visuellt sätt?

– Hela processen av att göra det visuella för den här var väldigt rolig. Det öppnade en helt ny värld för mig... med att föra över video-mat-erialet till fysiskt papper och återuppfinna det genom att lägga in en massa analoga texturer. Mixed media är definitivt någonting som jag kommer försöka fortsätta att leka runt med mycket mer, i framtiden.


Din pappa hjälpte, visst, till lite granna med att spela in den här videon?

– Ja, min pappa hjälpte mig att filma allt, vilket jag är super-tacksam för. Det blev mycket bättre än vad jag hade förväntat mig då det bara var vi två. Jag blev påmind om att man inte behöver en enorm budget och helt galen kamerautrustning för att få bra resultat. Man behöver bara kreativitet för att kunna göra någonting med det som man har...


Du är idag baserad i Berlin, men föddes på landsorten utanför New York. Var låtskrivande, musiken, någonting som du upptäckte tidigt i ditt liv?

– Låtskrivandet har alltid spelat en enormt stor roll i mitt liv. Jag kan inte minnas en tid då jag inte sjöng, skrev eller spelade på pianot. Då jag växte upp på en gård och i ett kreativt hushåll, var detta verkligen en perfekt miljö för mig att utforska mera av den här sidan inuti mig.


Det tillät kreativiteten att blomstra.


Vad var det som förde dig till Berlin?

– Jag har alltid drömt om att bo i en storstad och Berlin verkade vara den perfekta startpunkten för mig som artist. Det är så mycket kring musik som händer här och den energin är väldigt inspirerande. Ville även avsluta mina collegestudier i Tyskland vilket påverkade mitt val att flytta till Berlin. Eftersom det finns många fantastiska universitet.


Känner du dig helt hemma där nu, eller vill du "fly din egen verklighet"?

– Det tog ett tag för mig att anpassa mig men jag känner mig väldigt mycket hemma i Berlin nu. Jag tror definitivt att det finns mycket att utforska i mitt liv just nu och jag njuter verkligen av den processen...


Jag tror att jag alltid kommer att återuppfinna mig själv och fly bort från den verklighet jag känner till. Det är så man växer som person.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page