top of page

MARIAMA MBYE

Intervjuad i samband av hennes modellande [Agentur Casting Camilla]


Bildrättigheter, Freddy Billqvist.


Hur fick du din början som modell. Var du lika bekväm framför kameran då som i dag. Har modell- och mode-intresset alltid funnits där, för dig?

– Första gången jag var modell var i Folkets Park, i Malmö. Jag var då med i en fashion show och visade upp afrikanska klänningar. Det var mitt första runway-uppdrag... jag var väldigt nervös! Min första foto-grafering kommer jag faktiskt inte ihåg. Men de fotograferingar som jag hade i början var jag inte alls lika bekväm framför kameran i som jag är nu. Jag har alltid haft ett stort mode-intresse, och jag har velat bli modell, sedan jag var liten. Det har alltid varit min dröm. Har fått både min mamma och mina syskon till att fota mig många gånger, då jag gör som en egen photo-shoot med smink och massa olika outfits.


Hade tidigare en blogg där jag lade ut dessa bilder. Det har alltid vart mitt stora intresse. Och något jag fortfarande tycker är lika kul i dag!


Vilket var ditt senaste modell-jobb. Vad kan du dela med dig av om det?

– Mitt senaste modelljobb var för ett skönhetsmärke. Det var faktiskt min första beauty photoshoot, vilket var väldigt roligt. Det var en hel dag med make-up, och styling, och fotografering, och också lite film.


De dagarna tycker jag är roligast då det är en heldag.


Du har ju också jobbat internationellt. Vart har modell-jobbet tagit dig i världen som längst. Hur är scenen annorlunda där, än hemma i Sverige?

– De flesta modell-jobben har jag här men även en del i Köpenhamn, som inte blir så långt bort... det som varit längst hemifrån har varit i Dubai, för två år sedan. Åkte dit med min dåvarande agentur. Tyvärr fick jag inte riktigt den upplevelsen jag hoppats på som var planerat, då mycket var annorlunda på grund av Covid. Jag var Dubai våren '21 och då var det en hel del restriktioner. Det som jag väl upplevde som mest annorlunda är sminkningen. Vi satt i make-up i två-tre timmar jämfört med make-up i Sverige.. som brukar ta cirka trettio minuter.


Det var så jag knappt kände igen mig själv i spegeln.


Och väldigt spännande! Det var en annorlunda, glamorös sminkning jämfört med Sverige som oftast har en mer naturlig sminkning. I en av darna fick vi visa brudklänningar, vilket var väldigt kul! Jag skulle gärna åka igen och få en ny chans, och så klart till resten av världen!


Här hemma är det vår igen. Vilken säsong på året är du mest bekväm i?

– Jag föredrar mest sommaren... både mode-mässigt och för värmen såklart. När det kommer till kläder tycker jag det är lättast att få ihop en snygg outfit på våren eller sommaren, så det är absolut en favorit.


En kan ana att den outfit du oftast finner dig själv i när du inte modellar är i ridkläder- och ridutrustning. Då du tränar och tävlar med hästar. Är det en kärlek som du haft med dig lika länge, som den för modellandet?

– Ja, det kan jag absolut säga. Både modell-intresset och kärleken för hästarna har jag haft sen jag varit liten, har många gånger fått frågan om vad jag tycker om mest.. modell eller hästar, och om jag bara fick välja ett av dem... vad skulle jag välja? Jag älskar att kunna jobba med båda och det har alltid varit en dröm. Jag är väldigt glad och tacksam för att kunna göra det jag älskar... och att kunna kombinera båda två.


Jag behöver inte välja utan kan göra det som jag älskar.


Finns det nånting speciellt kreativt du drömmer om att uppfylla en dag?

– Har mycket egna idéer på photoshoots som jag skulle vilja göra. En stor dröm gick precis i uppfyllelse när jag fick göra beautyjobbet och kampanjer tycker jag är väldigt roligt att bli fotad för, har blandannat gjort två stora för Mobilia och Triangelns köpcentrum då de bilderna syntes överallt i hela Malmö. Just nu så är jag också en av de Svenska deltagarna i uttagningen för att representera Sverige i Miss Universe för 2023, vilket så klart också är en av mina absolut största drömmar.


I hästryttare-väg då. Vad vore den stora drömmen för dig och hästarna?

– Jag har mitt eget företag där jag tränar, tävlar och säljer hästar. Det är ganska nytt. Mitt mål är att tävla på högsta nivån, det har det alltid varit för mig. Jag tycker att det är väldigt kul att jobba med hästar, att träna och utvecklas tillsammans... att tävla är bland det roligaste som finns.. och det går inte att hitta en bättre team-mate än med sin häst!


Så målet är att mitt företag ska växa och så att tävla mer.


Och jag har även planer på att få in modellandet i det lite mer också!


Har du några rutiner för att hålla dig hälsosam må detta då vara fysiskt eller mentalt. Vad för slags träning föredrar du. För att hålla dig i form?

– Jag börjar alltid dagen med yoga, meditation eller pilates. Bra både för min mentala hälsa och för kroppen. Startar jag dagen på det viset blir det alltid bra och jag mår så mycket bättre. Jag rider mina hästar under dan och brukar avsluta med att träna själv på gym eller så. Jag tycker om att hålla igång, och mår bra av det. Jag är vegetarian med... både för djuren och miljön, men även för min egna hälsa. Jag dricker inte heller alkohol... vilket för mig är helt naturligt men för många är det nåt man bara gör och som andra tycker man borde göra. Man ses i många sammanhang som lite konstig när man inte gör det. Men det ger mig ingenting och det är inget som jag anser att man måste göra.


Ser ingen anledning.


Just att kunna vara med hästarna i stallet måste vara rätt skönt för dig. Att det kan vara skönt att ha en plats som är långt bort från modellliv?

– Ja precis! Jag mår väldigt bra av att vara med mina hästar och sam-tidigt tycker jag det är väldigt kul med modelllivet. Det är kontraster som passar väldigt bra tillsammans... och som ger mitt liv en helhet!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page