top of page

MAIA ZAKAY

Intervjuad i samband av låten 'You Had 1 Job' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Hur kom den här nya låten till?

– Jag skrev först min låt 'You Had 1 Job' som ett skämt. Jag tyckte det var roligt hur folk använde den frasen som ett meme. En dag visade jag upp låten, helt slumpmässigt, för familj, vänner, och mitt musik-team och reaktionen var verkligen oväntad, eftersom de älskade det de hörde, de övertygade mig om att ta den på allvar och göra den till en riktig låt! Allting händer av en anledning eftersom att denna låten nu är den låt jag är mest stolt för, och är en av mina nya fanfavoriter.


Vad handlar 'You Had 1 Job' om?

– Jag skrev denna låten om att bli otrogen på, och hur mitt ex endast hade ett jobb som var att vara lojal mot mig. Vilket han misslyckades med, så jag "sparkade honom"... alltså gjorde slut med honom... haha. Jag ville skriva en bemyndigande och rolig upptempo-låt om nånting riktigt sorgligt, och en riktigt hjärtskärande tid, för att ge människor en slags hämndsång som får dem att må bättre om dem kan relatera.


Till allt som jag gick igenom!


Samtidigt som du berättar om en personlig sak. Det är ju dina känslor i låten. Så känns det också som att du adderar in den positiva skillnaden som att skriva själva låten gjort i ditt liv. Genom att göra låten upbeat å ganska feelgood blir det... trots ämnet i fråga, en låt som lyfter upp oss. Hur viktigt är det för dig, att dina låtar får dom som lyssnar att må bra?

– Det är extremt viktigt eftersom hela mitt syfte, hela min anledning, till att skriva musiken och att sjunga är att hjälpa mina lyssnare med min musik, och göra den här världen till en bättre plats med hjälp av mina olika plattformar... när människor lyssnar på min musik är det som att de läser min "inte-så-hemliga" dagbok. Varje låt jag ger ifrån mig berättar en personlig historia, och jag har fått höra av mina fans att de verkligen känner mina känslor som jag lägger in i låtarna, som är något jag tar stolthet över. Jag vill att mina lyssnare ska få kontakt med min musik på en emotionell nivå och jag vill att de ska känna att där finns hopp, oavsett vilka kamper det är som dem möter på i livet.


Att inse att de inte är ensamma.


Vilken skulle vara en låt som var exakt det för dig. Vilken låt hjälpte dig genom ett visst ögonblick under ditt eget liv, precis som dina kan göra?

– Det finns såå många, men den som jag verkligen minns hur mycket den hjälpte mig att läka från hjärtesorg bäst är 'Truth Hurts' av Lizzo å den har en liknande vibe som min egen låt så jag tog nog inspo där.


Utan att jag ens insett det, haha.


Vilka andra artisters musik skulle du själv vilja jämföra med dina låtar?

– Mitt RnB och Pop-sound har jämförts med Ariana Grande, Sabrina Carpenter och Ella Mai men jag gillar när dom som lyssnar säger att jag har en unik röst som går att känna igen bland andra artister, för jag försöker alltid ta mig ur min egen komfortzon och hitta nåt nytt!


Någonting som känns annorlunda!


Du föddes i London, men är uppväxt i L.A. Hur länge bodde du i England?

– Jag föddes i London men vi flyttade till Los Angeles när jag var 6 år.


Och nu är jag ju tjugoett år gammal.


Bortsett från att vara en riktig popdrottning när känner du dig brittisk?

– Så jag tappade så småningom min brittiska accent, men jag känner mig som mest "brittisk" varje gång som jag äter stereotypisk, klassisk brittisk, mat som min mamma brukar laga åt mig då hon åtminstone fortfarande är väldigt brittisk av sig och hon vill inte att jag ska tappa den sidan. Mamma vill inte att jag ska förlora den biten av den jag är.


Jag har hört att du redan sjöng så tidigt som det går att sjunga. Vad var det som väckte upp den tidiga nyfikenheten som du kände för musiken?

– Jag har alltid älskat musik från en ung ålder. Och jag brukade först sjunga covers av låtar, för skojs skull. Men jag tog det aldrig på allvar förrän jag nådde sjuttonårsålder. Jag började gå igenom en mörk tid i mitt liv och behövde ett sätt att må bättre över min situation. Det var då jag skrev min första låt. Jag visade upp den till min pappa och han flippade ut direkt och hittade en producent som väckte min låt till liv ... min första dag i den musik-studion är när jag verkligen förälskade mig i konsten att skriva och sjunga. När jag gav ut min första låt, och började se all positiv feedback på den, som hur den hjälpte andra att känna sig mindre ensamma och till och med hindrat dem från att ta sina liv ett par gånger, visste jag att jag ville göra detta till en karriär på heltid. Min passion för att hjälpa andra, igenom att också vara en förespråkare för mental hälsa, är vad som driver mig till att fortsätta skapa nya låtar och till att fortsätta posta saker på alla sociala medier ... musiken är i grund och botten mitt syre, jag kan inte leva utan det.


Det säger något om någonting att du debuterade med ett album med 15 låtar. Inte alla gör det. Men vad tog det för att komma dit. Där vi andra bara ser framgången. Vilken lärdom skulle du inte vara där du är utan?

– Wow... tack du! Ja, det är väldigt sant. Saker händer inte bara över en natt, det tar definitivt mycket hårt arbete, att misslyckas, lära sig, växa, förändras, hålla ut, hålla sig kvar, och vara konsistent... och så vidare. Jag menar, om jag kunde säga en sak till mitt yngre jag skulle det vara det här... ta inte nåt för givet och få varje sekund att räknas, för livet är kort. Jag lärde mig bara det nyligen men den hårda vägen då jag gick igenom en av mina värsta kamper. Förra året så förlorade jag min sångröst i ett halvt år, och inte en enda läkare visste hur dom skulle kunna hjälpa mig och jag var tvungen att använda antecknings appen på min telefon för att prata med människor... och ingen annan visste hur illa mina panik-attacker, ångest, eller min depression blev under den tidsperioden. Efter 6 månader hittade jag äntligen till rätt läkare och fick en halsoperation vilket, tack och lov, löste problemet.


Även om det var en av de läskigaste sakerna som någonsin hänt mig, var det bra att det hjälpte mig säga, "Fuck fear!" Jag håller aldrig igen mig själv tillbaka ifrån att uppnå mina drömmar efter att ha sett hur mycket som jag tog för givet. Det hjälpte mig inse att jag har en gåva, att jag har ett syfte och att jag har ett ansvar som jag måste dela med världen oavsett hur utanför min komfort-zon det är eller hur läskigt det känns. Nu är jag ostoppbar och detta är ändå endast bara början!


Tack för denna här intervjun. Var kan en kanske fortsätta att följa dig?

– Mitt namn är Maia Zakay på alla sociala medier och alla streaming-plattformar! Jag går ju förövrigt även live på TikTok varje kväll för att sjunga, och sprida mitt positiva budskap! Hoppas vi kommer ses där!


Tack för att ni lärde er lite om min story!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page