top of page

LIYA ATANASOVA

Intervjuad i samband av låten 'lovebreak' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Åh, så återigen har du överträffat dig själv. 'lovebreak' är ännu en snygg och lekfull pop-låt. Jag luh luh luh luh lu luve it. Vad inspirerade denna?

– Tack du så mycket, jag är så glad att du älskar den hära! 'lovebreak' är en en låt om... tjae, att ta en paus ifrån kärlek. Jag drog inspiration från gamla relationer som gått fel, såväl som de berättelser som både jag och mina vänner har delat med varann. Jag tror att alla har varit i den här situationen, nån gång, där de bara behöver få ta sig en paus!


Du skrev den tillsammans med Maria Landi, som du idag har skrivit med några gånger. Hur började du först med att skriva musik ihop med hon?

– Maria är en bra vän från college, och en otrolig låtskrivare. Jag tror att vi började skriva ihop när vi gick på en låtskrivar-kurs på Berklee College of Music. Där det klickade för oss musikaliskt och personligt.


Den här låten skrev ni på bara två timmar... även om det sedan skulle ta ungefär ett år till för allt att komma samman för oss att få höra den. Är det så det brukar se ut. Kan du hålla på en låt ett dag utan att du delar?

– Åh, det är riktigt annorlunda och kan vara olika varje gång. Ibland skriver jag en låt och börjar då producera på den direkt efter. Andra gånger tar det en lite längre tid. Jag har skrivit så mycket det senaste året så jag har många låtar som jag jobbar med att producera, för att släppa under 2023. Om jag verkligen gillar en låt kan jag leva med de ett tag, innan jag släpper den... men om jag känner det att en låt inte gör det för mig längre går jag vidare och skriver nästa. Jag har också med mig mina outgivna låtar på mina live-spelningar och där får jag ju verkligen även chansen till att se hur människor reagerar på dom.


Brukar du sitta ner och försöka skriva oavsett inspiration finns eller ej?

– Jag väntar inte på inspirationen. Jag brukar kunna sätta mig ner för att skriva något, vare sig det då är en vers, en refräng eller en hel låt. Jag tror att vi som låt-skrivare har alla de verktyg som kan hjälpa oss skriva en låt även om vi inte känner oss särskilt inspirerade även fast det ibland kan vara svårt. Jag har varit i sessioner där vi haft smalare koncept och det inte känns som att nåt kommer att komma ut ur det, men att det ändå slutat upp med att vi skrivit en fantastisk låt. Sedan så finns det andra gånger då jag känner att vi har ett gediget koncept och det slutar upp med att vi skriver något som jag inte riktigt älskar så jag kastar det. Jag tror att det enda sättet som man kan skriva bra låtar på är om en inte slutar upp efter man har skrivit några dåliga...


Haha.


Som en artist... så skulle jag föreställa mig att du lever med dina tankar och känslor på ett sätt som är mer medvetet än det är för dom flesta av alla oss andra. Då något händer, är du alltid medveten om vad du tänker och känner, eftersom att det då kanske kan kunna inspirera en låttext?

– Absolut! Detsamma gäller dessutom då jag lyssnar på musik... det kan ibland vara utmattande då jag känner att jag analyserar allt, och inte bar kan chilla och njuta av låtarna. Jag gillar även att kunna föra anteckningar på telefonen om låtfrön skulle dyka fram under dagen.


Vad är den konstigaste platsen eller situationen du nånsin har spelat in på, eller gjort ett memo eller en anteckning, då inspirationen slagit till?

– Haha... jag tror aldrig att jag nånsin har spelat in låtar på så många konstiga ställen, jag spelar alltid antingen in i en studio eller hemma. Men jag har spelat in många röstmemo-låtidéer på konstiga ställen... exempelvis på ett hustak... men jag kommer knappt ens ihåg vart det är som jag spelar in dem. När en låt-idé kommer är det bara att man tar fram sin mobil och antingen skriver ned eller spelar in ett memo.


Hur tidigt tänkte du att, "Åh, jag vill göra musik". Vilka är dina tidigaste minnen av det. Växte du upp med många kreativa människor i din familj eller var tror du att den distinkta önskan, begäret, kom ut ifrån för dig?

– Ända sedan jag var en liten flicka har jag alltid vetat att jag ville bli en musiker och en performer. Nästan hela min familj på min pappas sida är eller har varit musiker. Så klart och naturligtvis så vart mina föräldrar till en viss del oroliga för att musik inte skulle vara särskilt lätt att ha som en karriär... vilket det absolut inte är. Men de stöttade mig så mycket som dem kunde, tack mamma! Jag känner mig väldigt lyckligt lottad att de människor som jag älskar stöttar min karriär så som mina föräldrar, min partner, och också hans familj. Det var min farfar som var personen som trodde på mig först. Det är i alla fall så jag minns det. Tyvärr gick han bort när jag var ung så han fick aldrig se att jag faktiskt gör det. Men jag har ett foto av honom på mitt skriv bord från då när han uppträdde i Dresden i Tyskland... det är som en ständig påminnelse om hur mycket han älskade... och trodde på mig.


Du sjunger om kärlek här... men jag känner att budskapet inom den här låten kan appliceras på många andra saker i livet med. Som till exempel att hitta dig själv som artist på ett vis som känns sant mot dig själv och hitta din kraft. Gick det lätt för dig, eller tog det mycket beslutsamhet?

– Ja... så klart. Jag skriver och framför låtarna, folk uppfattar dom på sina egna sätt utifrån sina egna liv och det är det fina med musik och med konst generellt. Jag känner att jag har hittat mig själv som artist, men jag känner också att jag växer och att jag förändras... hela tiden. Och ja, jag har haft många motgångar och jag fortsätter ha det. Är ju en aldrig sinande kamp av upp- och nedgångar, det här. Men alla av uppgångarna gör definitivt även nedgångarna värda att ha, däremot.


Några kanske behöver ta en kärleks-paus, men förhoppningsvis behöver inte nån ta en paus från din pop. Hur länge måste vi vänta på mer låtar?

– Tack du så mycket, jag är så glad att du älskar den här! 'lovebreak' är en en låt om... tjae, att ta en paus ifrån kärlek. Jag drog inspiration från gamla relationer som gått fel, såväl som de berättelser som både jag och mina vänner har delat med varann. Jag tror att alla har varit i den här situationen, nån gång, där de bara behöver få ta sig en paus! mina sociala medier på Instagram, TikTok, Youtube, Facebook, eller Spotify där jag alltid annonserar alla av mina kommande spelningar.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page