top of page

LIVI JACOBS

Intervjuad i samband av låten 'Keep Quiet' [Gotham Alpha]


Bildrättigheter, Press.


Du har länge skrivit låtar till andra artister, var det viktigt att hitta vad din egen röst i musiken var före du tog steget till att släppa egna låtar?

– Jag har ägnat de senaste åren åt att hitta mitt sound och för att ful-lända mitt hantverk som musiker, jag ville försäkra mig om att då jag väl släppte låtar så skulle de representera mig som artist, och jag var länge osäker på i vilken riktning jag skulle ta min musik. Jag har känt mig bekväm i alla olika typer av stilar, från folk till country, pop, hela vägen till mera rockinfluerade sound. Till slut så insåg jag att jag inte ville fokusera på att bara göra musik i en enda specifik genre, att inte begränsa mig till vissa strukturer... och bestämde mig för att jag bara vill göra bra musik. Efter att ett tag även ha fokuserat på att bygga en fanbas på sociala medier, kände jag att det var tid att börja dela låtar.


Det märks att det finns tid bakom, definitivt som sångerska, men absol-ut som en låtskrivare. Du har verkligen ett vackert sätt att uttrycka dig själv. Du är en fantastisk berättare. Vad inspirerade 'Keep Quiet' texten?

– Tack så mycket! Jag var vittne till ett förhållande en av mina närm-sta vänner en tid var i. Hon visste att deras förhållande hade en tids-ram, eftersom hon skulle flytta till en annan kontinent, och hon ville inte ha ett långdistansförhållande. Jag såg hur mycket de led, i mån-ader, av att veta att det inte skulle bli dom. Och det inspirerade mig verkligen. Jag har alltid gillat att skriva om saker jag bevittnar, saker som händer runtomkring mig. Jag ändrade historien lite, föreställde mig i deras position... och låten skrevs på mindre än trettio minuter.


På vissa sätt, känns ditt sätt att skriva närmre folk- och countrymusik, än vad vi oftast hör i mainstream-pop. Vilka är dina inspirations-källor?

– Några av mina största musikaliska inspirationskällor är Miley Cyr-us, Lana Del Rey, Brandi Carlile, vars historieberättande jag älskar & Ed Sheeran. Genom hela min tonårstid var jag som besatt av Ed She-erans låtskrivande, och han var en stor anledning till att jag själv vil-le göra en karriär inom musikbranschen. Ett par andra artister som verkligen har inspirerat mig är Fleetwood Mac, och Tracy Chapman.


Alla dina låtar är producerade av din man Steven James. Även om denna utforskar hur det är att skiljas åt verkar det som musik för er samman?

– Ja, musik är hur vi först träffades. Vi började skriva låtar tillsamm-ans och förstod verkligen varandra på den nivån. Han hjälpte mig att utvecklas som artist och sångerska och till den artist som jag idag är.


Vissa skulle säga att din debut i Maj var rätt nyligen, men den kan ock-så hävdas ha varit rätt sen. Med tanke på att du skrev din första låt när du var tio år, eller så. Vilka är dina tidigaste minnen av att vilja sjunga?

– Jag har ju faktiskt släppt musik tidigare... genom andra namn. Men releasen i Maj var min debut i jämförelse med andra projekt som jag jobbat med, för den representerar mig själv som en artist. Mina and-ra releaser räknar jag som läro upplevelser, vilka också har varit väl-digt värdefulla. Jag började dock först med musik tack vare min lära-re i fjärde klass. Han var en klassiskt skolad gitarrist och han kom att lära klassen jag gick i låtar av allt ifrån Johnny Cash, till David Bowie, och Oasis, och många fler klassiker. Han lärde mig först hur man sp-elar gitarr och jag började skriva låtar för skojs skull. Det var inte in-nan flera år senare, när en annan musiklärare i USA frågade mig om varför jag inte försökt göra en karriär i musikbranschen profession-ellt som jag började göra framträdanden, öppnade upp för band och reste runt i landet för att jobba med fantastiska människor, vilka lär-de mig många låtskrivar-färdigheter. Jag såg aldrig tillbaks efter det.


Du är född och uppvuxen här i Europa, i det vackra hjärtat av Österrike, Wien. Hur länge var det som du bodde där före du flyttade iväg till USA?

– Jag bodde i Österrike till jag var tretton år, min familj bestämde sig för att spendera ett år i Florida så mina systrar och jag skulle få möj-ligheten att lära oss engelska bättre. Vi trivdes så bra att vi stannade.


Sen släppet av 'Goodbye' i Maj har det tvärtom känts som mer av ett hej. Den takt du släppt nya låtar i tyder på att du kanske rör dig mot något?

– Ja, min plan är att släppa en ny singel varje månad, min kommande release i Augusti heter 'Copacabana'. Det är i jämförelse en mera lätt-hjärtat låt än mina andra låtar, och den handlar om att vilja resa iväg ett tag. "Take me away to the Copacabana. Get me on a plane and ta-ke me to nirvana". En liten sneak peak på låttexten. I så i Oktober sl-äpper jag min första EP som kommer att ha fyra till fem nya låtar på sig. Jag är väldigt exalterad över resan framför mig, som bara börjat.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page