top of page

LINNÉA SAMUELSSON

Intervjuad i samband av Nezen-låten 'Barbie Doll' [Amuse]


Bildrättigheter, Press.


Vad är det 'Barbie Doll' handlar om?

– Låten handlar om att vara fast i en relation, likt en Barbie i en Bar-bie-box. Din partner ser dig mer som en ägodel, en trofé att visa upp medans du varken känner dig sedd eller hörd. Jag tror att vi är mån-ga som kan känna igen oss i det här scenariot, men att man ändå st-annar kvar i relationen för att man vill känna sig älskad. Jag vet i alla fall att jag har varit där, och valde därför att skriva en låt om just det.


Den har kommit just i tid för Barbie-yran som råder i världen, där Greta Gerwig och Margot Robbie inspirerar en ny generation med tjejer till att leva ett fantastiskt liv, och se fantastiska ut medan de gör det. Detta är däremot ingen trend som du hoppar på. Du har alltid haft haft en myck-et feminin röst i dina låtar där du stått upp för ett kvinnligt perspektiv?

– Precis! Därav textraden "I Ain't Your Barbie Doll", det vill säga jag är inte en vacker docka en bara kan visa upp och jag tillåter inte att nå-gon leker med mina känslor. Jag hoppas att folk som lyssnar på låten förstår budskapet, och att de kan finna kraft ifrån den precis som jag har gjort. Sen vill jag tillägga att låten skrevs långt innan jag visste att det skulle komma ut en ny 'Barbie' film. Men däremot valde jag att ha samma release datum som filmen av just den anledningen. Jag skulle även säga att det genomgående temat i Greta Gerwigs 'Barbie' film är empowerment och gemenskap. Vilka är saker som jag också står för. Snarare än att bara se fantastiska ut när man lever sitt fantastiska liv.


Vilka var de du såg som liten som fick dig att tänka, "Jag vill göra det!"?

– Mina allra största idoler som liten var Rihanna och Britney Spears, så mitt sound har präglats en del av dessa artister. Jag minns hur jag satt hemma framför ZTV och MTV och bara väntade på att få se der-as musik-videor poppa upp på skärmen. När deras låtar spelades så försvann jag in i min egen drömvärld och där väcktes passionen upp.


Där väcktes artist-drömmarna.


Du är nu inne på det sjunde året med ditt artistprojekt Nezen, vid sidan av att även ha skrivit för andra artister, såsom Lucas Estrada och Marc-us och Martinus. Hur länge hade du skrivit och sjungit redan innan det?

– Musik har varit i mitt liv så länge jag kan minnas. Jag började skri-va låtar så fort jag lärde mig skriva och min första inspelade låt som jag gjorde i min gudfars hemma-studio spelades in när jag var runt-omkring tio år. Han är den enda i min familj som delat denna passi-onen med mig så jag fick vara med och uppträda några gånger med hans rock-band. Och som liten tog jag varje möjlighet som fanns att få uppträda, när vi hade gäster så uppträdde jag hemma i vardagsru-mmet och när vi var på skidsemester gick jag upp på afterskiscenen.


Haha, så modig!


Vad betyder det här utrymmet för dig. Vad är det låtskrivandet ger dig?

– Låtskrivandet för mig är ett sätt att få uttrycka mig och hur klysch-igt det än må låta så ger det mig ett syfte i livet. Att skriva min musik är för mig väldigt läkande och stärkande. Det finns ingen bättre kän-sla än när en går ifrån studion och känner att en har skapat nånting.


Något som man är riktigt stolt över!


I 'Barbie' filmen möts matriarkat och patriarkat... på sätt som är lätt att dra paralleller till hur uppdelat och avskilt mycket i våran egen värld är ... till exempel, i musikbranschen som kan vara väldigt mycket ett "Ken-land" bakom kulisserna. Har du alltid varit tillräckligt självsäker för att inte låta dig placeras i en box, att inte vara någon annans Barbiedocka?

– Tråkigt nog är det som du säger, musik-branschen är starkt mans-dominerad, både vad det gäller representation och intäkter från mu-siken... därför kändes det extra kul att nu äntligen få jobba tillsamm-ans med en kvinnlig musikproducent på denna låt. Jag ser en positiv förändring, där fler kvinnor uppmuntras till att bli musikproducent-er bland annat, och det är jättebra att branschen försöker bli mer in-kluderande men vi har en lång väg kvar. Den stora skillnaden jag ser än idag är att om man är man så förväntas man att vara bra men som kvinna måste man ständigt bevisa att man är bra, och för att svara på din fråga, har jag inte alltid varit, och är inte alltid, så självsäker som jag kanske upplevs. Som en tonåring var jag i en lång relation där jag vart med om en hel del psykisk misshandel. Jag var hela tiden tvung-en att anpassa mig efter min partner, men hur mycket jag än anpas-sade mig så var det aldrig tillräckligt, till slut kände jag mig så kvävd att jag inte kände igen mig själv. Jag hade tappat många vänner. Och en hel del av mig själv. Sen dess har det varit sjukt viktigt för mig att stå upp för mig själv, och inte låta andra bestämma vem jag ska vara.


Hade du med dig andra Barbies, och kanske Kens, då du skrev den här?

– Ja, vi var tre Barbies som skrev låten, tillsammans. Jag tillsammans med Alicia Ericson och Serina Edvinsson. Senare kom det även in en "Ken" i skapande-processen, Josef Vallander heter han och produce-rade klart låten med sin flickvän... Alicia... efter att vi tre skrivit den.


Come On Barbie, Let's Go Party. Hur såg ni till att fira den här releasen?

– Vill svara... ah-ah-ah-yeah! Haha. Jag önskar att jag hade anordnat en stor 'Barbie Doll' release-fest i samband med detta men tyvärr in-te. Jag hade ett planerat gig som dessvärre inte blev av. Så jag ringde min kusin och frågade om hon ville hänga med och se 'Barbie' på bio.


Det blev det istället.


Det var jättemysigt!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page