top of page

KATRINA CHENG

Intervjuad i samband av KAT-låten 'Winner' [Wayward Lamb]


Bildrättigheter, Press.


Vad är 'Winner' om. Vad var det som inspirerade er att skriva den låten?

– 'Winner' är väl i stort sett om vad titeln antyder... att vara segrande, och övervinna motgångar, att vara motståndskraftig och positiv. Och att sträva efter att göra sitt bästa för att vara en vinnare, som många i världen upplevde var pandemiåren en speciell utmaning. Med en hel del motgångar. Jag var baserad i Malaysia den tiden och hade just då kvalificerat mig inom friidrott för att representera staten Kalifornien i längdhopp. Det här är något jag hade tränat för i hela mitt liv och så plötsligt blev allt av det inställt... jag fick aldrig tävla igen. Tanken var att jag skulle gå på en internetskola i Kalifornien i två år, men det där första året ägnades åt onlinelektioner i tidiga timmar på morgonen... och större delen av mitt andra år i Kalifornien spenderades i "visuell lockdown" i skolan för att undvika att få in Covid på det då isolerade skolområdet. Jag försökte vara så positiv som möjligt under den här tiden och kastade mig in i min främsta passion... att skriva musiken.


Min första musikvideo, 'Rasa', filmades faktiskt en vecka före de allra första nedstängningarna som pandemin då började i Malaysia i 2020.


Denna producerades av ingen mindre än Richard Harris, som haft en hel del Billboard-ettor. Bland annat med Tyler Shaw. För att bara nämna en. Hur kom det, egentligen sig, för er två att skriva på denna tillsammans?

– Jag blev introducerad till Richard Harris av min sångcoach vid Idyll WildArts Academy. Richard är baserad i Los Angeles där han har vart i tjugo eller så år. Han är en fantastisk producent. Och han är väldigt lätt att jobba med. Dessutom så är han från London vilket sedan blev en extra bonus eftersom han sen proddade min senaste låt, 'London'.


Som släpptes i går...


Han är inte den första hyllade producenten du jobbat ihop med... redan en av dina första låtar var med den etablerade indonesiska producenten Chossy Pratama. Hur var det att jobba med han så tidigt i ditt artisteri?

– Chossy var den första producenten jag någonsin jobbade med. Allt hände av en slump när min pappa sprang på en föredetta kollega och vän i ett köpcentrum. Han är bra vän med Chossy, och jag var ju bara femton år då, men han föreslog att jag skulle framföra hans låt 'Rasa', fast på Bahasa-språket och vi spelade in musikvideon till den på Bali samtidigt som vår första release på engelska kom ut, som hette 'You'.


Det kan krävas en viss disciplin för att pusha sig själv framåt som artist då en del av att vara kreativ är att alltid röra sig framåt. Har du som så lätt för att erkänna dina egna framgångar. Då du "vinner" om en så vill?

– Som jag är så ung, och jag fortfarande lär mig, finner jag att veckor och månader mest flyger mig förbi. Jag är konstant upptagen med att antingen skriva musik, resa eller studera. Jag har upptäckt att så fort ett projekt är färdigställt, så håller jag redan på att fokusera på nästa. Som för 'Winner', jag hade inte tid för att fira den releasen, jag var för upptagen med att skriva för olika kurser och förbereda mig för tenta. Jag tror att jag gick till en japansk restaurang i London och sedan att jag rattade in radio-stationen HitzFm i Malaysia för att höra 'Winner'.


Så klart tror jag att det finns en sån sak som att vara naturligt begåvad, men jag skulle även tro att för bli så bra som du är... som dina låtar är... måste en ha lagt ned tid i musiken. Hur tidigt satt du redan vid pianot?

– Jag har spelat piano i stort sett från det ögonblick jag var stor nog att kunna sitta vid ett. Min pappas vän... som även är en pianolärare, lärde mig från det att jag var kanske fyra år gammal och vi hade all-tid en keyboard och ett piano i mitt hus. Det var hon som upptäckte att jag hade en perfekt pitch... vilket testades live i en sändning i en intervju med HitzFm. Jag spelar även fiol som jag haft formella kurs-er i och blivit betygsatt i sedan jag var runt sex år gammal och sedan plockade jag även upp akustisk gitarr från min matte-lärare i skolan i elvaårsåldern. Jag har skrivit låtar så länge jag kan minnas... det var nånting som bara kom sig naturligt för mig, men min första formella erfarenhet var mina två år på akademin jag tog examen vid i Juli i år.


Du har minst sagt haft ett hektiskt år i år, och du fortsätter röra dig åt ditt kommande album 'Attachments' som jag antar att 'Winner' är en del av. Var är du med allt runt albumet, just i detta nu. Vad håller ihop allt?

– 'Attachments' är nu helt inspelat förutom en sista låt, som heter '8 months', som jag faktiskt uppträder live med för allra första gången idag. Denna kommer att vara klar i mitten utav Januari när jag åter-vänder till Storbritannien. Temat för albumet är de relationer... och de förbindelser som jag har haft både till människor och till platser under de här senaste väldigt svåra två åren. De personerna som jag träffat och de upplevelser jag personligen haft under dessa två åren.


'Bittersweet' är undantaget från det... det fanns aldrig någon alkohol eller misshandel i hemmet för mig personligen men låten var en del av ett skolprojekt jag gillade så... att jag spelade in den med Richard.


Så om albumet, i princip, är färdigt. Vet du om när albumet kommer ut?

– 'Attachments' kommer att släppas i början av April nästa år. Men vi har inte bestämt något formellt datum än. Albumet består av runt 12 låtar. Låten jag precis gett ut, 'London', är den sista låten på albumet. Inga fler singlar ifrån albumet kommer att släppas före den releasen nu. Jag var i Seoul nyligen, och spelade in två nya låtar, med en känd producent som heter Jeongwook Park. En av dem är en piano-ballad som heter 'One Day From Today' som är min engelska version av en koreansk låt han skrev, och den andra är en tvåspråkig funk och rap låt som heter 'Going Crazy Wild' med den koreanska rapparen Su Jin. Jag flyger tillbaka till Malaysia för att filma musikvideon till balladen nästa vecka och kommer att göra musikvideon till 'Going Crazy Wild' i början av nästa år... så även om det inte kommer några flera singlar från albumet så blir det fristående singlar som kommer släppas före.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page