top of page

JULI CHAN

Intervjuad i samband av låten 'Not a Crime' [Metascope Music]


Bildrättigheter, Press.


Med 'Not a Crime' har du pop-älskare runtom hela världen nu som faller för hela dina vibe. Är du glad över hur mottagandet varit. Har du kunnat spela cool eller har du bara varit öppet superglad över alla som lyssnat?

– Som en artist är man alltid nervös när man släpper en ny release... jag var så uppspelt över att höra vad publiken skulle tycka om 'Not a Crime' att jag väntade på premiärdagen med hjärtat slående utanför kroppen. Som tur är har jag blivit överväldigad av all den kärlek som sen kommit. Låten spelas nu i över 60 radiostationer i tretton länder och på fyra olika kontinenter... med en stark respons ifrån Brasilien, Argentina, Peru och i Chile. Så väl som i flera Europeiska länder. Jag är så tacksam för det och jag skulle bara vilja få uttrycka tacksamhet.


Min tacksamhet till alla de Juli-fans som det finns, runt om i världen.


Vad var det som inspirerade dig till att skriva just denna här texten nu?

– Låten handlar om en kärlek som befläckats med tvivel. I min låt så tänker tjejen hela tiden på hennes relation, vilket endast leder till att hon övertänker vilka de nästa stegen i förhållandet är... hon försöker vara cool, men till slut inser hon vad hon redan vet. Att hon kommer att vara den personen som ständigt kollar på telefonen för att se om han har ringt. Denna historien har varit en del av varje tjejs liv... och det är värt att nämna att jag känner till den utifrån egen erfarenhet...


Jag tänkte att detta temat skulle vara ett bra soundtrack i mångas liv.


Så jag ville ge alla dessa tjejerna ett perspektiv på detta.


Är det viktigt för dig att andra kan relatera till dina låtar?

– Mina artistiska känslor och musikaliska talang är två saker som jag älskar att kunna föra vidare till andra. Så att jag kan hjälpa alla dessa att komponera soundtracken i deras liv i vad som är en Juli Chan stil.


Det här är din allra första låt skriven på engelska... efter att tidigare ha sjungit på polska. Kommer du att fortsätta med "internationella" låtar?

– Ja, och jag kommer inte att sitta still särskilt länge... utan jag beger mig snart iväg till studion igen för att spela in ännu mer material, jag tycker om att sjunga på engelska eftersom att det är ett språk som är så universellt. Och för att engelska är lätt att förstå över hela världen.


Låten skrevs av dig men även tillsammans med två svenska låtskrivare?

– Jag har känt Simon Jacobsson i några år nu för han var drivkraften bakom min första release... en tolkning utav Ariana Grandes låt 'Bad Idea'. Jag blev fängslad av den magiska svenska touchen han lade till på den låten och jag hoppas att Ari en dag ska lyssna på vad vi gjorde tillsammans och lämna en kommentar på Youtube. Nu och för 'Not a Crime' projektet introducerade han mig till en så vacker själ och min nu musikaliska syster Josefin Boström... hon gjorde det mesta av allt skrivande av det som redan fanns i mitt huvud som en berättelse. Jag tycker att Sverige har fantastiska begåvningar i musikbranschen som kan styra global popmusik nu och jag har tur att jobba med de bästa.


Även i dina polska låttexter skrev du ofta om kärleken, om romantiken. Varför tror du kärleken och relationer har varit ett så intressant tema?

– Som The Beatles sjöng, "Love is all we need". Kärlek tilltalar mig för att den är internationell, universell och för att den består av ett brett utbud av färger och aspekter. Som tur är kommer självkärlek och att vara sann mot sig själv så småningom leda en till den rätta personen.


Och jag tror att kärlek har en oändlig potential för att inspirera mig.


Skulle kunna skriva musik om kärlek i decennier.


Du var med i The Voice i Polen. Då väldigt, väldigt... liten. Hur tidigt var det egentligen du påbörjade denna pop-resan. Hur länge har du sjungit?

– Jag började ta sånglektioner i en ung ålder, jag var fyra eller fem år, och fick erfarenheter av att uppträda på olika slags scener genom att tävla i sångtävlingar, musikprogram på tv och under musikfestivaler. The Voice var så klart en livsförändrande händelse... och idag när jag motiverar mig själv med att komma upp med nya sounds, texter och melodier... så finns den upplevelsen fortfarande alltid kvar inuti mig.


Tror att jag alltid kommer vara medveten om den.


Min passion för musik är obegränsad och oändlig.


Det är en ganska imponerande musikvideo du fått ihop för 'Not a Crime'. Den här Jakub Sztuk regisserade musikvideon har "filmiska kvaliteter"?

– Musikvideon har en distinkt vintagekänsla över sig med fina bilder sittandes vid ett schackbräde, där jag noggrant beslutar mig för mitt nästa drag. Jag kände att det var rätt sätt att spela in musikvideon på, för att inspirationen till den kom direkt från låttexten. Älskade också Netflix-serien om schack som var som den trailer som jag alltid hade velat ha för min egen musikvideo. Jakub, och teamet han hade gjorde verkligen ett enastående jobb med att få min vision att bli verklighet.


Musikvideon är inspirerad utav "det odödliga spelet", ett schackparti som spelades år 1851 som är känt för sina vågade drag som gick emot allt vi visste om schack då... med två mindre pjäser kvar, så gav en av spelare upp båda tornen, en biskop och sedan sin drottning, och fick schackmatt över sin motståndare med bara biskopen kvar på brädet.


Närmar mig min musikkarriär på samma vis som de.


Djärvt, vågat... och utan att lämna några ursäkter alls.


Hur är du på att spela schack, i verkliga livet vill säga, är du något bra?

– Jag tycker om att spela schack och jag lär mig än. Om man har ett bra drag ska man vänta på ett hitta ett ännu bättre, jag tror att vi alla har fastnat i våra känslor ibland, osäkra på vad vårat nästa drag är...


Schack handlar alltid om att ligga några steg före alla andra, vad väntar härnäst. Vad mera kan vi hoppas på att höra och se av dig det här året?

– Ett debut-album med några väldigt bra osläppta singlar är på väg... en av dem är gjord i kollaboration med en ledande producent i Stor-britannien. Jag är så stolt över den... och kan inte vänta på att få visa upp den för dig... "The Chan World Tour" är annars toppen utav min fandom-fantasi men jag tror att den kommer att bli sann någon dag.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page