top of page

ISLA ROSE

Intervjuad i samband av EP-skivan 'No Answers' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Bestående av alla de låtar du släppt det senaste året, sedan låt-debuten 'My Adeline', får vi också en helt ny låt på din nya EP. Vad är 'Your Eyes'?

– 'Your Eyes' handlar om djup, och okontrollerbar kärlek. Den sorten av kärlek som tar över hela en själv, man hänger sig åt den medan en ännu kan, även fast det inte är hälsosamt, och man vet att det kanske inte kommer att hålla. Jag kände mig inspirerad att skriva låten efter att ha lekt runt med olika sound på min synthesizer som blev till den öppningen av låten som ni hör. Det här soundet och ackordförloppet påminde mig om en kärlek så överväldigande, en kärlek som inte går att fly ifrån, du kunde inte kontrollera den. En man bara måste leva i och med den och ständigt känna hjärtat och din kropp begravd långt ner i marken, på grund av det. Den här låten handlar om ögonblicket då du inser att den här personen kanske är på väg att glida iväg ifrån dig och att om det inte kommer funka med den här personen, så dör man inombords... då en vet att ingen annan nånsin ens kan jämföras.


Jag ville att den här låten skulle ta med sig in alla in i det ögonblicket då du känner dig sjunkande och berusad, av den här typen av kärlek.


Vad håller ihop låtarna på skivan?

– Dessa fyra låtarna drar inspiration ur min uppväxt, resor, och min självupptäcktsresa efter det att jag lämnat USA, och istället flyttat till Storbritannien. Denna 'No Answers' EP:n är nästintill en kronologisk berättelse och reflektion av de upplevelser jag haft, längs med vägen. De bra och de dåliga. Men skivan är inte bara om upplevelser utifrån omständigheter utan är även om filosofiska insikter som går djupare i min personliga resa efter att ha fått följa många fasta ideologier när jag var barn men ändå upptäckte andra alternativa perspektiv under mitt vuxna liv. 'My Adeline' och 'I'm Sorry' fokuserar mer på de svåra saker jag har fått hantera under den resan, av självupptäckt, medans 'Let Me Take You' och 'Your Eyes' kastar ljus över min egen öppenhet längs vägen, med att vilja utforska olika sätt att leva, ta del av vad vår värld har att erbjuda, att förstå på vad det innebär att vara människa.


Vart det alltid tänkt att bli en EP?

– Jag tänkte inte alltid att det här skulle bli en EP. Då jag skrev alla de här låtarna försökte jag "komma överens" med hur jag kände mig där och då, vem jag hade blivit, vad jag hade lärt mig och hur det då hade påverkat mig. Jag började inse att varje låt jag skrev sammanföll med varandra och reflekterade över olika monumentala ögonblick av min självupptäcktsresa. Så jag ville släppa de här låtarna tillsammans, på en EP, så att den kunde berätta denna historien och förhoppningsvis sen komma i kontakt med andra som kanske går igenom samma sak.


Du har många saker att fira, nu. Det är inte bara att du släppt en ny EP-skiva och låt. Det är även exakt ett år sen du gjorde klart din första låt. Hur har du sett till att fira inte bara releasen, utan detta ettårsjubileet?

– Jag har varit hemma och besökt familj i USA de senaste månaderna ... och varje gång som jag har släppt en singel har jag funnit mig själv vara hemma hos en eller annan familjemedlem, och delat ett par glas champagne med dem, vilket också det har varit vackra ögonblick. Nu när hela EP:n är ute kommer jag även att ta ledigt i tio dar, för att åka till Costa Rica. Jag ser verkligen fram emot den tiden.. och att bara få komma iväg, och giva mitt sinne lite frisk luft. Jag har aldrig varit där innan. Jag har aldrig varit i Centralamerika, så jag ser fram emot det.


Är du generellt bra på att erkänna och fira dina egna pop-prestationer?

– Jag skulle inte säga att jag är bäst på detta. Jag har insett att musik-en både är en välsignelse och en förbannelse. Jag älskar musik till en så otroligt hög grad och på grund av det får den mig ibland att bli lite galen. Till exempel kan jag vara nöjd med något ena dagen och sedan nästa dag tycka att det låter hemskt... och jag tänker alltid att det kan bli bättre. Särskilt när jag lyssnar på mina egna låtar så är jag bara så kritisk... men jag börjar inse att jag bara behöver göra så gott som jag kan och inse varför jag gör det här till att börja med. Vilket ju bara är eftersom att jag älskar att skriva min musik... det här är min passion.


Det är här jag älskar att "kanalisera" min energi.


Om den här EP:n är en slags coming of age-historia, om än en utan svar. Var är du kreativt i ditt nästa kapitel. Vad är det för svar du söker idag?

– Kreativt... så jobbar jag för närvarande på min nästa EP, och den är ganska utvecklad vid detta laget. Jag är väldigt upprymd över att dela den med er, så fort som jag kan. Som det är för mig, kommer jag nog aldrig kunna ta en paus ifrån musik. Jag spelar konstant alltid in, och skriver ner idéerna som kommer till mitt huvud.


Och vad det gäller att söka efter svar i en "filosofisk mening" kommer jag heller aldrig att sluta leta men jag kan känna mig lite utmattad av det. Jag har kommit att inse att jag nog aldrig nånsin kommer få svar på det jag har letat efter. Ibland kan det vara tufft, men för det mesta har jag kommit till rätta med att inte veta... eftersom jag har lärt mig att det är just detta som gör mig till en människa.


Hur känns det att äntligen ha släppt taget om det här kapitlet. Att EP:n är ute i världen för alla att lyssna på. Är det pirrigt eller mer glädjande?

– I början var det otäckt. Jag var inte den mest självsäkra då jag först började med musik. Jag visste inte om någon skulle gilla mina grejer. Jag var på ett vis en sovrumsmusiker, och jag gjorde det bara som en hobby då jag behövde en plats att kanalisera all av denna energin jag har inom mig... men efter att ha släppt den här EP-skivan har jag fått så mycket stöd från vänner och främlingar, och det har verkligen lyft upp mig och detta har gett mig självförtroende till att fortsätta skapa.


Då jag lyssnat på dina låtar har det känts så organiskt, så naturligt, för dig att uttrycka dig på det här viset. Men det låter inte som att det varit lika smidigt som det kan verkat på din resa med dessa här fyra låtarna?

– Jag är glad att det verkade som det varit en rak väg fram, men detta har varit en ganska lång resa och lite mer på den "oordnade sidan" av saker och ting... jag tänkte faktiskt släppa detta sommaren förra året, men jag visste om att jag behövde mera tid för att göra allt så som jag hade tänkt det. Jag hade lagt ner mycket ansträngning i dessa låtarna och jag ville verkligen att de skulle ha lika mycket påverkan på andra, som jag la in i dem. Så allt från mix, masters, musikvideor och så. Jag ville lägga ned den tiden. Alla av dessa saker tar mycket längre tid än man skulle kunna tro och då det är min första EP funderade jag även fortfarande på vad min artistiska stil var. Sen behövde det också vara andra människor som var lika villiga att lägga ned sin tid på mig. För att jag skulle få till allting så som jag ju hade hoppats på att få till det.


Tacksamt nog.. inte så långt in i min musikaliska resa... så hittade jag mitt folk, och jag är så lyckligt lottad som hittade dem. Alla av de som har arbetat med mig vet att jag fokuserar, mycket, på detaljerna. Och jag är tacksam över att ha funnit några fantastiska människor som är lika passionerade dom som jag själv är, för att jobba med min musik.


Tack för en väldigt fin intervju!

– Tack för de fina frågorna du ställde! Jag älskade att göra detta... det var väldigt snällt av dig att ställa så bra frågor... tack för att du tänker på mig. Jag uppskattar att du går med mig och lyssnar på min musik!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page