top of page

HATTIE OATES

Intervjuad i samband av låten 'Goodbye' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Hur länge är det som du har vetat att det är i musiken ditt hjärta lever?

– Jag har faktiskt tänkt på det här förut, och jag har svårt att peka på ett exakt ögonblick! Jag växte definitivt upp omgiven av musik. Ingen av mina föräldrar är musikaliska, själva, men de spelade alltid musik runtom i huset hemma, det var inte innan de tidiga skolåren som jag plockade upp ett instrument, så fort som det hände var min familj så stödjande så att jag kände aldrig att det inte var ett alternativ och jag började göra gigs lokalt och började växa en skara följare. Allting har bara fortsatt växa sen. Jag kan inte föreställa mig att göra nått annat.


Jag är helt absorberad av musik, haha!


Du känns ofta i så djup kontakt med dina egna känslor i dina låtar. Har det alltid varit lätt för dig att uttrycka dig genom musik. Finns det dem tillfällen då du kämpat att uttrycka nått, men som kommit lätt som låt?

– Jag har alltid älskat att skriva låtar, och när jag först började var jag så sårbar, till den grad att jag inte gillade hur explicita mina låttexter var. Sedan kom jag på mig själv med att styra bort ifrån att skriva om personliga upplevelser ett tag. Det senaste året känner jag att jag har vuxit så mycket i mitt låtskrivande, speciellt att samarbeta ihop med andra har öppnat upp mig, för att bli sårbar igen... samtidigt som jag berättar om mina upplevelser på ett mer universellt sätt. Att lära mig att skapa en låt med en väldigt sann mening för mig själv, men också att låta den bli involverad i någon annans liv, på ett annorlunda sätt...


Det är en fantastisk förmåga... som jag hoppas fortsätter växa till sig.


Om din musik tenderar att bli självutlämnande, ger det dig också då en djupare insikt. Låter din musik dig att gå vidare från det du skriver om?

– Absolut! Jag tycker den är den perfekta formen utav terapi. Att helt enkelt få ner sina tankar... bra, dåliga eller fula, på papper, och sedan utvärdera dem för vad de är oavsett om det är något som du behöver få skaka loss ifrån dig själv eller reflektera över och vara tacksam för.


Båda är super-viktiga.


För att en låt ska få resonans hos andra, tänker du någonsin på vem det är "i publiken" när du skriver eller tenderar du att fokusera på dig själv och hoppas att det finns något som andra ska kunna relatera till också?

– Det här relaterar på ett vis till vad jag sa om att gå igenom en slags fas med att försöka så hårt för att få något att låta som jag "trodde att det skulle göra" för att tas emot väl. Men ärligt talat tror jag att det är en fälla för att göra det som redan gjorts, och en försummar chansen att skapa någonting unikt. Det är så mycket musik som är tillgänglig, nuförtiden för oss alla, att allting som inte är autentiskt, kommer bli förlorat i mängden. Men med det sagt... efter att jag har låttexten och hela grunden till en låt klar, så älskar jag att analysera produktionen.


Tills det känns speciellt.


Så vad handlar 'Goodbye' om... vad inspirerade dig att skriva denna här?

– Det är alltid lättare när nån ger dig en anledning till att lämna kvar dem i det förflutna, så jag kände att jag behövde få den här texten av mitt bröst. 'Goodbye' började som ett slags pep-talk till mig själv och eskalerade sen i en passiv-aggressiv insikt, om att jag bara kan tacka de människorna som gjort det så tydligt att de inte hör hemma i mitt liv... jag är den slags person som använder humor för att avleda ifrån de flesta av mina problem, så att svepa in den här låten i sarkasm var mitt sätt att klippa banden med de människor, stunder och de tankar jag inte behövde i mitt liv just då allt medan jag gjorde den bästa "dra åt helvete"-låten som jag kunde! 'Goodbye' var den perfekta låten för att börja mitt nästa artistkapitel. Är så uppspelt på vad som kommer.


Kan du ofta leva med en låt så som 'Goodbye' ett tag och bara ha den för dig själv, före du bestämmer dig för att släppa och dela den med andra?

– Förra året skrev jag så mycket och hade många sessioner med vem som än ville kollaborera. Jag började bygga upp en bank av låtar som jag tycker är riktigt starka men när jag gjorde 'Goodbye' tillsammans med Ben Oldland i Melbourne visste jag att det var rätt lått att släppa ut först. Jag tror att vi skrev den i Juni eller Juli. Och efter det har jag i stort sett gått in för att förbereda för releasen som äntligen skedde i Oktober. Så... jag hade bara den här låten för mig själv i tre månader.


Men på grund av att låten på nåt sätt är en hymn till mig själv, var jag bara ivrig över att andra skulle få resonera med låten på samma sätt!


Det känns som du kreativt är på ett bra ställe. Hur ser nästa kapitel ut?

– 2023 kommer att bli enormt! Jag har något av en "release-färdplan" för året, och jag är så bortom upprymd över att dela min nya musik! Definitivt den stoltaste känslan jag har haft runtom min egen musik så här långt... så se till att hålla utkik kring det här utrymmet... hehe.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page