top of page

ERICA KNOX

Intervjuad i samband av låten 'Paradise Forever' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


'Paradise Forever' var verkligen en fin sommarlåt. Vad kom låten ut ur?

– Låten kom ifrån en känsla av sommar-kärlek. En känsla av att den aldrig kommer ta slut, och hur en aldrig kommer att kunna glömma av den... jag kände av ett behov av att kapsla in den känslan för evigt.


Genom att skriva låten.


Det är svårt att föreställa sig den här sommaren utan låten nu men det var inte alls säkert att du skulle hinna få ut den då du skrev den precis innan sommaren. Men på något sätt hann den ändå komma ut trots det?

– Jag skrev den här låten i slutet av April... jag spelade den på ett par gigs i Maj och visste omedelbart att jag ville ha ut den som min nästa singel så snart som möjligt. Just innan denna singeln hade jag precis släppt 'Make Me Happy', den 3:e Juni, och medans jag höll på med att planera releasen av min efterkommande låt-singel jag hade planerat gick jag till min producent Tal för att pausa den låten så att vi istället kunde börja på, och göra klart, 'Paradise Forever'. Vi satte oss ner, jag spelade upp låten för han på gitarr, och han kom snabbt på slagverk-beatet och syntarna vilket sedan tillät mig att spela in all sången, den sessionen tog oss förmodligen sex timmar totalt sett. Från det att Tal hörde låten för då allra första gången, till att ha alla ljudspåren lagda.


Han har ett otroligt öra, och är så mång-begåvad. Är inte överraskad att han kunde klara det. Men jag är väldigt tacksam över att få arbeta med honom och att vi faktiskt kunde avsluta den så snabbt vi gjorde.


För en sommarrelease.


Varför ville du ha ut låten denna sommaren. En nästa kommer ju alltid?

– Jag jobbar på att släppa ut min första skiva nästa år. Och jag vill att den ska förkroppsliga höjdpunkterna i mitt liv, i min vision, och min stil helt perfekt. Den här låten är ett bra komplement till låtarna jag har, då den är lite mer experimentell, lite drömmande. Och i hjärtat lite mer lättsam än vad min andra musik är, den lyser ett nytt ljus på musiken jag gör och den skapar en något bredare bild av vem jag är.


Jag ville att låten skulle bli en slags singel för den kommande skivan.


Hur länge brukar det ta för dig att känna dig redo att släppa en ny låt?

– Jag har flera vänner som jag skickar låtarna till, direkt efter att jag gjort klart de, jag tycker om att få höra deras tankar. Särskilt om jag själv känner att en låt har nåt speciellt. Om jag har en vision för den efter att jag skrivit den är jag inte rädd för att spela den låten live på spelning. Med det sagt har jag massor av låtar som inte släppts eller inte har spelats live... flera som jag i synnerhet vet om har en enorm potential. Men att få till produktionen och release-strategierna helt rätt är verkligen en sån viktig faktor för hur framgångsrik en låt blir.


Då du spelade låten live redan innan releasen. Hann det bli något efter?

– Jag har spelat 'Paradise Forever' en eller två gånger omkring mina akustiska solospelningar, och just nyligen spelade jag den live under min stora show tillsammans med ett band i Toronto... det är faktiskt en av mina favoriter att sjunga live nu. De olika delarna och takten i den får mitt blod att pumpa och den energin får igång publiken med.


Är det sant att du i princip kände att du behövde skriva egna låt-texter egentligen bara eftersom det var nånting som även Taylor Swift gjorde?

– Taylor Swift har varit min största musikaliska influens ända sedan jag började lyssna på hennes musik för fjorton år sen. Jag hade alltid velat sjunga men att skriva var aldrig nåt jag gjorde naturligt, när jag insåg att hon, som alla av mina andra favorit-artister, skrev sitt eget material visste jag att jag också jag måste göra det. Alla hennes låtar fångar verkligen vem hon är en får verkligen en inblick i vem hon är.


Vem hon faktiskt är som person.


Oavsett vad hennes status nu är.


Det kan måhända låta som en märklig sak... men så kom du ju också in i musiken så tidigt. Så självklart skulle nånting sånt, någon som henne, att höra att hon skriver sina egna låtar, inspirera dig på sådant sätt, då du bara var ett barn som sprang runt på Georgestowns gator. Hur tidigt var det som du först började att sjunga. Och sedermera därefter skriva?

– Min mamma har alltid sagt till mig att jag sjöng före jag kunde gå... Det är något jag förknippar mig själv med för jag har aldrig levt utan musiken. Jag växte upp med att sjunga i kör och i musikaler i skolan. Vilket ledde till att jag hade solospelningar och skrev mina egna låtar när jag var sexton år och jag har skrivit, spelat in och haft spelningar ända sen dess. Det är något som jag verkligen inte ens kan föreställa mig hur det vore att leva utan musik. För jag har aldrig levt utan den.


Är det viktigt att andra alltid kan relatera till det som du skriver om... skulle du nåsin dela en låt som du vet är för personlig för att resonera med andra bara för att du ändå tycker att det är autentiskt i din egen röst som artist. Det är intressant tycker jag med allt ge och ta i musik. Skulle du fortfarande dela de låttexterna. Eller behålla de för dig själv?

– Ja, det är nåt jag tänker på ganska mycket... men jag tror det beror på vad jag skrivit om antar jag. Det finns låtar som jag aldrig har gett ut, låtar jag aldrig sjungit live, låtar som jag till och med har svårt för att sjunga ensam hemma när jag är själv, det finns de låtarna som jag haft problem att avsluta text-mässigt då låtarna blir för smärtsamma när jag sätter ord på allt men jag tror de låtarna är viktiga och av vad jag märkt så blir de låtarna ofta andras favoritlåtar så jag tror inte att jag håller tillbaka på de låtarna alls. Det handlar bara om att komma på vad som verkligen är den rätta tiden för att släppa alla de låtarna.


Vad är nån annans låt, som likt din låt, blivit ett med ett minne för dig?

– Det finns en låt som jag först hörde på en klubb i London, England, för fyra somrar sedan. En låt som heter 'Heatwave', av Wiley. Och det var något med den som nästan var beroendeframkallande, jag kunde inte sluta lyssna på den. Så jag spelade upp den för mina vänner, och det har nu blivit en rutin att spela den låten varje gång när vi gör oss redo för att gå ut, eller om vi är på stranden ihop. Den har så mycket energi, och den låter oss alltid att njuta av den tid vi spenderar ihop.


Så du nämnde ett album... vad kan du berätta om det, just här och idag?

– Skivan jag jobbar på kommer att ha några av mina favoritlåtar, som jag hållit fast vid dem senaste fem åren. Tal Vaisman, min producent, har verkligen kunnat omvandla alla mina visioner till verklighet med de här låtarna, så jag är väldigt tacksam över att ha han vara del utav dem. Man har hört mycket... i första hand... popmusik från mig, men låtarna på den här skivan är inte helt i linje med varann varken text-mässigt eller sound-mässigt. Det finns något för alla på den, tror jag.


Och jag kan inte vänta på att få dela den.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page