top of page

EMILY BROOKS

Intervjuad i samband av låten 'Back On The Ground' [2033405 Records DK2]


Bildrättigheter, Press.


När du växte upp i Pennsylvania fann du vägen till musik tidigt. Bara tre år ung satt du redan vid pianot. Förmodar att vissa saker aldrig ändras?

– Min mamma säger att jag sjungit från den stunden jag kunde prata ... jag graviterade alltid mot hennes piano där jag hittade på små låt-ar. Jag sjöng så mycket att min mamma rekryterade mig som sin och sin då enda kör-medlem i den kyrkan som vi gick till i min barndom. Några av hennes vänner var så imponerade att en av dem övertygade henne om att låta mig provspela för en pjäs i våran stadsteater. Jag är åtta år då och jag fick rollen som en körtjej. Och för resten av mitt liv kommer jag aldrig att glömma av hur det var att gå ut på den scenen.


Det var den mest elektriska känslan jag någonsin känt.


Jag förälskade mig i att uppträda i det ögonblicket och jag känner än fortfarande samma känsla varje gång jag står på scenen.


Vissa saker förändras verkligen aldrig.


I början av det här året var det tre år sedan din debut singel. En låt som kom ut just efter att ha flyttat till 'L.A' Hur ser du tillbaka på den tiden?

– Jag kan inte fatta att det redan gått tre år sedan jag släppte 'As I Am' ... men jag hade faktiskt redan varit i Los Angeles ett bra tag fram till dess och det var skådespeleri som ursprungligen hade fört mig emot Kalifornien. Jag studerade teater i många år... och flyttade först ut till Los Angeles för att studera filmskådespeleri. Eftersom jag hade blivit retad i skolan för min sångröst trodde jag inte att jag hade tillräckligt bra röst för att ägna mig åt att sjunga, så jag fokuserade främst på att agera, tills jag upplevde vad yogis kallar för ett andligt uppvaknande.


Under den tiden så blev jag kallad till musik och jag såg bokstavligen aldrig tillbaka igen. Det hade alltid varit musiken, jag hade bara varit tvungen att arbeta mig genom massa rädslor för att komma fram dit.


Hade du alltid haft den här kärleken för rock, även innan dess. Eller var det någonting du föll för när du gick genom Kaliforniens gyllene "rock-port" och fann dess ikoniska rockscen. Har du alltid varit vild i hjärtat?

– Jag älskar rockmusik, och det har jag alltid gjort. Jag älskar hur fri-görande och även hur excentrisk den kan kännas... hur elektrisk den är... men jag älskar verkligen alla sorters genrer. Det är svårt för mig att bara välja en genre inte bara som artist, utan som en lyssnare. Jag gillar att hoppa runt olika. Och det beror verkligen på hur jag känner mig. Jag är en känslomässigt baserad artist och jag graviterar nog till saker mycket genom känslorna och energin som rör sig igenom mig.


Jag tror att detta är en del av vad som gör mig "vild i hjärtat", det är så viktigt för mig att följa den impulsen. Att lita på min intuition och att hitta friheten inom mig själv är den största gåvan som jag kan ge mig själv. En frihet att utforska och skapa, att bara vara närvarande... och sann emot mig själv och att verkligen ta till vara på och njuta av livet.


Ursäkta Bill and Ted-referensen men vad är det som rock n roll ger dig?

– "What Gave Rock To You"... jag älskar det! De här låtarna jag gör, de kommer ifrån någon annanstans. Ibland blir jag totalt förvånad själv. Jag menar... den mesta av tiden är jag det. Det är lite som.. gjorde jag denna låten? Jag är inte säker på om du tror på Gud eller universum, eller något annat där ute, men det gör jag... och att skapa musiken är en av de mest andliga upplevelser jag, någonsin, har känt. För mig så är rock och all musik som jag gör från Gud och ifrån universum ihop med mina egna upplevelser, och de känslor och de energier, som går genom min ande vid varje givet ögonblick. Det ger en hybrid av kraft och andlighet för mig och ett tillstånd av att vara ett med universum.


Och med mitt hjärta.


Vilken musik har format dig till den du är och låst upp nya sidor av dig?

– Jag har så många olika influenser. Jag växte upp med musiken ifrån sextio- och sjuttiotalet. Som The Mamas and the Papas, Nina Simone och Frank Sinatra, Dean Martin, Karen Carpenter, eller Al Green, för att bara nämna några. De här var artister som formade, i alla fall min sångröst... och som alla bidrog till min eklektiska stil, och universella musiksmak. Musiken på nittiotalet var också super-inflytelserik, den med, liksom tidiga tvåtusentalsalbum från Coldplay eller Radiohead.


Beach House och bandet Devotchka inspirerar mig alltid, och har ett kraftfullt andligt inflytande över mitt liv och båda av de har "kraften" att återställa min själ när jag mår dåligt. Och mina största influenser måste vara Lana Del Rey, Stevie Nicks, The Beatles, och Kurt Cobain.


Jag får kontakt med dessa artisterna på en djupare nivå. Jag relaterar till deras identiteter och de saker som de skriver om. Och var och en av dessa artister har en speciell plats i mitt hjärta och min evolution.


Du är på en resa emot ditt första album. Hur är din väg framåt med det?

– Resan mot mitt första album är fullt av överraskningar. Vid det här laget så har jag byggt upp en eklektisk katalog, av outgivna låtar, som spänner sig från pop till rock till elektropop. Den EP-skiva jag jobbat på är elektropop. Detta albumet av låtar kom till mig i September '22 och det är centrerat kring själens revolution som bryter sig loss från generationstrauman, självkärlek, och förlåtelse. Mina teman är åter-kommande och likartade genom alla mina låtar men genrerna kröks.


Är din nya låt på albumet?

– Den här nya singeln är inte en del av albumet... även fast jag har ett gäng av demoinspelningar som skulle kunna passa på ett album med denna låten. Jag skulle älska att göra det albumet så småningom men det kommer som alltid att handla om ekonomi. Tid är pengar, och att vara en självständig artist adderar ständigt. Det har varit utmanande för mig att välja och vraka bland alla dem låtarna som jag vill få gjort.


Vad handlar 'Back On The Ground' om. Vad fick dig att skriva den låten?

– 'Back On The Ground' handlar om striden inombords. Den visdom vi lär oss av våra misstag och om de val vi gör som vi går framåt. Det brukar sägas att vissa människor kommer att falla på sitt svärd tusen gånger innan de gör den förändring som är bäst för dem. Denna låt-en är till för att inspirera en till att oavsett hur många misstag en gör fortsätta att försöka och kämpa sin goda kamp. Det är en påminnelse om att vi varje dag får chansen att börja om på nytt. Det här är en låt som nystades upp som i ett flöde för mig. Jag hittade till ackorden på mitt piano först och sedan la jag in det i Logic, och gjorde då en loop på de ackorden och började sjunga över dem. Denna låten kom fram till mig likt en ängel som förmådde mig att gå framåt. Och förändras.


Jag hoppas att denna låten kommer att inspirera en att gå framåt och med framåt menar jag att göra det som är bäst en själv. Varje enskild person på denna jord är så unikt speciell. Och jag hoppas att den här låten påminner en om sin inre styrka och kraft. Även när hinder och oförutsedda krafter kan tyckas vara emot en, håll fast vid din tro och tro på dig själv. Du kommer att resa dig igen. Din själ vet vägen fram.


Lita på det.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page