top of page

ELLEN BERGELIN

Intervjuad i samband av låten 'Sju Sorters Blommor' [TGR Music Group]


Bildrättigheter, Press.


Du är inte direkt främmande för att skapa tillsammans med fantastiska artister, låtskrivare och producenter, så som Albin Johnsén och William Stridh. Men hur var det att göra den här låten. Tillsammans med Niello?

– Jag fullkomligt älskar att skapa musik tillsammans med de otroligt talangfulla artister, låtskrivare, och producenter jag har jobbat med under de senaste åren... jag skrev 'Sju Sorters Blommor' under 2022, tillsammans med två låtskrivare och en producent, där vi ville fånga känslan av sommaren i både text, melodi och produktion. Låten och refräng "hooken" kändes väldigt självklar från början, och det var en av de roligaste sessions jag suttit i. Efter att låten i princip var färdig låg den länge bara i min demomapp och väntade på rätt artist för en collab. Vi diskuterade olika alternativ och efter ett tag kom min A&R med förslaget att fråga om Niello hade varit intresserad. Jag och Nie-llo lärde känna varandra för ett par år sedan. Och vi har sen dess bå-de jobbat tillsammans i studion, och stött på varann i olika samman-hang. Har sen start beundrat hur otroligt talangfull och energisk och framförallt ödmjuk han är. Det är få som har en så fantastisk utstrål-ning, och det kändes så givet för oss alla att han skulle vara en del av låten. Vi hoppade in i studion tillsammans med honom och energin i rummet gick verkligen att ta på. Han kom in med så mycket kärlek & glädje och tycker verkligen att det vi kände där och då speglas i hans vers och slutresultatet. Vi satt med låten ett par dar och den var inte långt ifrån att vara färdig för release. Producenten gjorde, dessutom, ett fantastiskt arbete med att färdigställa produktionen, och känslan.


Den känsla vi alla var ute efter.


Ni har fått väldigt många hjärtan att brista ut och svälla över av somm-arkänslor, hur har det varit att dela låten med alla nu under sommaren?

– Det är otroligt roligt att låten har fått en så fin start och att se att så många tycker om den. Som låtskrivare och artist är det enklare att se hela processen och förstå hur mycket tid, kärlek och energi det läggs ner på varenda låt. Så det är alltid nervöst och spänt att dela med sig av något som man har jobbat på och själv känner mycket för... jag tar aldrig för givet att "resultatet" kommer spegla det jag själv känner för en låt, men då det gör det är det en magisk känsla, det är fortfarande svårt för mig ibland att greppa att människor faktiskt lyssnar på min musik. Alla textrader och melodier en suttit och dividerat med är nu i andra människors öron, och låtarna är helt fria för världen att tolka och känna för. Det här är på nåt sätt kärnan av skapandet för mig, att få dela med mig av nått som kommer ifrån mitt hjärta och att det sen får träffa andra människors hjärtan, som går igenom samma känslor och precis samma saker som jag. Vanligtvis är mina texter mer åt det sorgsna hållet, men i och med 'Sju Sorters Blommor' och den gladare varma känslan så känns det extra speciellt att få dela med sig av den.


Framförallt när det är tillsammans med Niello då hela processen har känts så självklar och genuin. Våran kommunikation under tiden in-nan och efter releasen har varit så himla fin och vi båda är verkligen oerhört tacksamma för den fina respons vi har fått. Vi ser fram emot att förhoppningsvis få giga med låten & dela med oss av den glädjen.


Den glädje vi har känt efter releasen.


Du behöver inte drömma, nej, för musikälskare har redan hittat dig. Det dröjde inte länge efter din debutlåt för tre år sedan, till att ha nått flera hundratusentals streams. Några veckor bara, väl. Har du varit bra på att stanna och påminna dig själv om att även titta bakåt och känna allting?

– Releasen av min första låt, 'Försöker förlåta', är någonting jag aldr-ig kommer glömma. Före jag signade med mitt nuvarande skivbolag skrev jag alltid musik på engelska... så det var faktiskt en av de första låtarna jag skrivit på svenska. Känslorna runt den tiden är någonting som jag aldrig kommer att glömma... det var på något sätt som att jag fick bekräftat att det inte är nånting annat i världen jag hellre vill gö-ra än musik... jag har nog alltid varit väldigt bra på att hela tiden job-ba framåt och tänka "nästa, nästa, nästa". Det har absolut sina fördel-ar att vara målinriktad och alltid sikta högre, men inte på bekostnad av att glömma bort att titta bakåt, och uppskatta det man åstadkom-mit under resans gång. Under det senaste året har jag verkligen sett till att stanna upp och bara njuta, både av då, nu och framtidens pla-ner, att drömma men även inse att det jag får göra i princip varje dag nu var min dröm för några år sedan. Någonstans tror jag att en mis-sar hela meningen med precis allt i livet om man aldrig ser vart man startat. Jag kan ofta tänka att jag vill så mycket och har så mycket dr-ömmar att det känns som att jag ska spricka, och att det finns någon form av frustration i det. Men så fort jag bara blickar tillbaka tre år... till då jag blev signad, inser jag hur stolt jag faktiskt är över mig själv.


Det är något jag inte alltid har kunnat säga högt.


Små framgångar som stora är fantastiska, till och med att stå stilla är ett sätt att gå framåt har jag insett... just för att du ändå fortsätter. Jag tror mycket på att det är de som orkar och är villiga att hålla ut und-er de tiderna som känns tuffa som faktiskt lyckas i det långa loppet...


Just nu är jag på en väldigt bra plats mentalt vad gäller min musik & hela branschdelen av det hela och det är jag väldigt tacksam för, men så har det inte alltid varit. Där tror jag att det bottnar i medvetenhet.


En medvetenhet som jag har fått jobba mig emot.


På tal om stora känslor, din EP-skiva 'Moln' kom även den för inte länge sen. Där 'Sju Sorters Blommor' är stor eufori, utforskande du på EP-ski-van både höjder och låga bottnar. Vad skulle du säga att du har närmst till. Är det lättare att omfamna det sorgliga eller sorglösa i dina texter?

– 'Moln' släpptes drygt en månad innan 'Sju Sorters Blommor'. Det är en EP-skiva jag jobbade på i slutet på 2022, och i början på 2023, som verkligen kommer ifrån hjärtat. Jag tror nog att det generellt sett all-tid har varit enklare för mig att skriva musik som gör ont, och känns sorgsen. Dels handlar det nog om att jag upplever min röst som gan-ska sorgsen på ett sätt och att det känns så enhetligt med de låttexter och melodier som ofta kommer naturligt från mig. Alla har en histo-ria att berätta och för mig blir det sorger i mitt liv som kommer fram i mina texter. Enligt min uppfattning är det ofta det som träffar and-ra människor och även kan få dem att må bättre. Det är som en form av terapi både för mig... under processen att skapa, och för lyssnarna att känna igen sig i låtarna. Däremot har jag, eftersom att jag arbetar en hel del som bara låtskrivare också, skrivit mycket annan musik åt andra artister som har en helt annan underton, vilket är nått som jag definitivt experimenterar med i min egen musik, också. Eftersom jag privat är en väldigt glad och positiv person har min musik blivit som ett sätt att hantera delarna i mitt liv som inte alltid är i linje med det.


Framförallt vad gäller mitt kärleksliv...


Som underförstått inte alltid varit toppenbra, haha!


Jag vill se mig själv som väldigt mångsidig i skapandet, och jag sätter inga begränsningar kring ett koncept eller en idé på vad en kan skri-va om. Om nåt ser jag fram emot att få släppa en blandning av känsl-or som förhoppningsvis träffar andra lika hårt som de då träffat mig.


Du dansade även, tidigt. Var det så att musiken dansade sig in i ditt liv?

– Jag började ta danslektioner när jag var två år, på samma dansskola som min mamma dansade på under hela sin uppväxt. Dans och mu-sik är som ett för mig, lite som det ena inte existerar utan det andra. Det är som att jag kan känna musik som en dans i kroppen och dans som en låt jag skriver med rörelser. Så har det alltid varit. Under min uppväxt hade dans en mycket mer central roll i mitt liv, eftersom det tog upp så mycket tid. Jag dansade alla möjliga stilar. Och jag började dessutom tävla, vilket jag höll på med hela vägen till slutet på gymn-asiet. Den typen av elitträning tar upp väldigt mycket tid, energi och mentalitet, framförallt i samband med studier och den lilla fritid det fanns över. Jag har aldrig varit högpresterande men dedikerade hela mitt liv till att lyckas med tävlingsdans... samtidigt som jag satt hem-ma i mitt rum om kvällarna och skrev alla möjliga låtar. Det finns in-ga tvivel om att jag älskade och fortfarande älskar dansen. Men i tre-an i gymnasiet fick jag ett skivkontrakt i händerna och stod inför ett, för mig, väldigt stort beslut... även om jag lyckades göra både och ett tag räckte tiden inte till och mitt fokus blev väldigt splittrat. Men det fanns inga tvivel om att det är musik jag alltid drömt om och kunnat se mig själv göra resten av livet. Så sedan dess att jag slutade tävla & slutade på gymnasiet har musiken totalt tagit upp all min tid och jag hade inte velat ha det på något annat sätt... var sak har sin egen tid...


Och jag har idag hittat en balans och lyckas göra tid för både och ge-nom att både ta dansklasser och själv undervisa i olika stilar på sam-ma dansskola som jag tävlat för under alla år. Dans är någonting som alltid kommer att finnas i mig och något som jag vill ska få ta mycket plats i min musik både under liveshower och i det visuella, framöver.


Hur snart får vi höra ännu mer. Det har trots allt på sina håll varit en li-te stormig sommar, har det måhända hunnit bli några timmar i studion?

– Jag älskar att sitta i studion under sommaren! Det finns mycket en-ergi i kroppen när sommaren kommer och det vill jag försöka ta vara på. Under sommaren har jag redan spenderat många timmar i studi-on och planerat framåt. Det är alltid lite speciellt att skriva låtar un-der den här tiden, som man tänker ska släppas under en helt annan årstid, men där gäller det bara att försöka se det framför sig och vis-ualisera. Jag kommer att släppa en ny låt nu, i slutet av Augusti, som jag skrev i vintras. Det är en låt som känns passande under sensom-maren och som jag tror kan träffa många som kanske haft en somm-ar-fling eller relation som är över... det var lite min vision. Den heter 'Nån annans säng' och den handlar om hur man dämpar sina känslor i en säng som tillhör nån annan, än den person en önskar att det var.


Resten är upp till lyssnaren att tolka.


Sommaren må vara på väg bort, men även då den vinkat av oss, så har vi i alla fall fått en låt som tveklöst kommer leva kvar, och som vi kommer återvända till, sommar efter sommar, igen. Vilka är låtarna som gör dig sommarbäng. Vilka låtar, likt blommor under kudden, behöver du höra?

– Jag är definitivt svag för givna sommarklassiker med Maggio, Mar-es och Linnros så som 'Hela huset', 'Sunnanvind' eller 'Från och med du'. Men jag hittar varje sommar några nya guldkorn som adderas på mina sommar-listor... årets vinnare för mig har definitivt varit 'Maja', med Noll2... som är en grupp på två fantastiska killar som jag har sk-rivit lite musik tillsammans med under sommaren. Det är dessutom deras debutlåt. En som minst sagt inte bara gått varm i mina högtal-are här hemma... utan den verkar ha gått hem hos resten av Sverige.


Den låten gör mig absolut sommarbäng.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page