top of page

ELLE COVES

Intervjuad i samband av låten 'Summer' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Även om du bara började släppa din musik för några månader sedan, så har det här varit en längre resa. Den musik du ger oss nu har redan fått se ett enormt intresse på sociala medier, före deras nu mer officiella re-lease. Men hur kändes det att äntligen, ordentligt, göra din artistdebut?

– För att vara ärlig, så vart det en rätt blandad mix av känslor. På den ena handen kände jag mig otroligt lättad och glad över att äntligen få dela med mig av det jag jobbat med under en så lång tid till alla. Men på den andra sidan, vart det också rätt läskigt att då göra det. Efters-om jag inte visste hur folk skulle reagera på det. Men det har verklig-en varit en dröm för mig, att släppa musik. Så att äntligen få det bes-annat även om det fortfarande bara är det första steget känns så bra.


Sociala medier har onekligen spelat en stor roll för att få ditt genombr-ott. Från att din mamma skickat runt dina YouTube-covers till band, till att trenda galet på TikTok. Vad har den kontakten till din publik betytt?

– För mig är den kontakten allt... jag tror att detta är en av de främs-ta anledningarna till att vi människor gör konst till att börja med. Så det är så klart otroligt överväldigande då jag ser människor knyta an till de låtar som jag skrivit delvis i mitt sovrum om egna upplevelser.


Det är bara en väldigt speciell sak för mig.


Känner du att sociala medier är ett bra vis att göra sig hörd som artist?

– Sociala medier kan vara knepiga ibland. Det finns ingen fast formel du kan följa som garanterar framgång... och om det finns det, har jag själv i alla fall inte hittat den än så för mig är det bara en fråga om att våga visa upp sig själv, på ett sätt som känns autentiskt för vem du är som en person och se vad som kommer att fungera. Det kan vara sk-rämmande att göra det, men jag tror definitivt att det är värt det, för just nu kan sociala medier utan tvekan vara det mest kraftfulla verk-tyget för artister att göra sig själva hörda och få sitt arbete att bli sett.


Och då potentiellt av miljontals människor.


Så jag tror verkligen på att sociala medier är ett bra sätt, att göra det.


Att nu se dig frodas, och göra låtar med några av de största producent-erna och låtskrivarna i musikbranschen, är ganska inspirerande att se. Hur länge hade du sjungit och skrivit själv innan allt detta här skedde?

– Ärligt, jag har ingen aning om exakt när min kärlek till musik börj-ade... jag har sjungit så länge jag kan minnas, och mina föräldrar har berättat för mig att jag började fråga om jag kunde få en gitarr då jag var fyra år gammal. De trodde att jag antagligen bara precis hört or-det på dagis... och att jag skulle ignorera gitarren så fort jag fått den, men jag fortsatte ta upp det, så äntligen, efter ett år, så gav dom upp.


Och köpte mig min första gitarr i julklapp.


Jag har spelat och sjungit sedan dess, men jag började inte skriva lå-tar ordentligt förrän jag var fjorton år vilket var när jag träffade min nuvarande manager. Han sa åt mig att skriva en låt om dagen... utan att tänka att jag skulle ta det bokstavligen... men det gjorde jag vilket slutade med att jag skrev en låt om dagen, under ett helt år efter det.


Och allting liksom bara eskalerade efter det.


I din första låt, 'Before I Fall Apart', skrev du om dina interna tvivel, och rädslor. En text som speglade din egen kamp med att övervinna dina eg-na negativa tankar, och även om jag tror låten var kärleksrelaterad, hur kan musiken i sig själv bistå dig där. Är ditt låtskrivande ett sätt för dig att inte trycka bort dina känslor utan välja att låta dina moln skingras?

– Hundra procent. Jag har alltid använt låtskrivandet som ett sätt för att förstå situationer i mitt liv... ibland behöver jag sätta mig ned och skriva om nånting, för att ta reda på hur jag verkligen känner för det.


Vilket kan vara väldigt terapeutiskt att göra.


Det finns inte ett moln i sikte på 'Summer'. Sommaren må ha lämnat oss för den här gången, men med en låt som den här, kan den kanske fortf-arande finnas med oss. Kanske är sommaren trots allt ett sätt att tänka ... vad var det som ursprungligen inspirerade dig att skriva denna låten?

– Jag skrev 'Summer' när jag var 16 år. Så den är inspirerad av de där oändliga, bekymmerslösa, tonårssomrarna som jag levde på den tid-en, när jag brukade spendera mina hela somrar med att besöka min familj i Spanien, och umgås med mina vänner under de varma som-mar-månaderna... jag ville skriva en låt som skulle få människor att vilja sjunga med... när de körde med fönstren nere med sina vänner.


Har låten förändrats sen TikTok-genombrottet?

– Jag tror inte att innebörden av låten har förändrats mycket för mig personligen, men jag tror att den tillskrivits så många fler betydelser sedan den släpptes och sedan dess popularitet på TikTok. Det är väl-digt speciellt verkligen att se människor knyta an till låten och skapa sina egna sommar-minnen till en låt som jag skrev om mina somrar.


En låt jag skrivit om mina egna favoritögonblick under sommartider.


Det behöver kanske inte sägas ens, men jag kan knappt vänta på att få höra mer musik av dig. Vad har du på gång efter detta. Är du upptagen?

– Definitivt! Jag har skrivit oförtröttligt utan stopp dessa här senaste månaderna och jag har aldrig vart lika nöjd med musiken jag skapar.


Så jag kan inte vänta med att dela alla de här nya låtarna med er alla.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page