top of page

ELA REXHA

Intervjuad i samband av låten 'You & Me' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Jag vet inte vart jag var för några månader sen, men jag är glad att 'You & Me' fann sin väg till mig nu... då jag absolut älskar den. Och vilken låt att börja året med dessutom. På tal om, fick du ha ett bra nyårsfirande?

– Tack du för att du säger det... jag uppskattar det verkligen. Och ja... jag hade ett fantastiskt nyårs-firande tillsammans med mina vänner och med min familj. Inte för galet, men vi hade det väldigt roligt som vi välkomnade det nya året och nu är jag extremt uppspelt över 2023.


Det här är din debutsingel. Varför var det här rätta låten att börja med?

– För att den är så positiv och just därför en bra introduktion till mig som person och som artist... den är på ett sätt även en slags inbjudan till vem som än vill följa med, på den här musikaliska resan med mig.


Hur kände du just innan du släppte ut låten. En släpper, trots allt, bara sin första singel en gång. Var du bara upprymd eller kanske lite nervös?

– Jag var lite nervös men även väldigt glad och uppspelt för när man älskar ett projekt mycket och lägger så mycket arbete in i det kan du inte vänta på att få dela det med världen och få deras reaktioner, och jag känner mig over the moon över att människor älskar den, och all positiv feedback motiverar mig mycket, och visar mig att jag gör rätt.


Vad handlar den här låten om. Vad inspirerade dig till att skriva denna?

– Det är en kärlekslåt om kärlek, ju. Den handlar om att ha en sådan kontakt till en annan person som är så lysande och så positiv att den får dig att känna dig levande och som om allting är möjligt, detta kan hittas i älskare, i en vän eller någon som du träffar för första gången.


Det är, uppenbarligen, en kärlekslåt. Och nånting som både kärlek och musik delar, är hur de båda kan få oss att känna saker och på sätt som vi inte ens trodde var möjliga. Kärlek och musik kan öppna upp många slags dörrar för oss känslomässigt. Men kärlek är förstås en mera säll-synt sak, så vad ger det dig att ha musik som ett sätt att känna saker?

– Jag har insett att musik olikt något annat, kan förändra ens humör väldigt direkt. Är du glad så kommer en glad låt då att göra dig ännu gladare. Är du ledsen? En ledsam låt kan lätta på din sorg. Du kan ju känna någon annans känslor som om du tittade in i deras själ genom ett glasfönster. En låt kan verkligen ta med dig på en resa. Och få dig att känna dig annorlunda än innan. Musik och låtskrivande är på det sättet också ett väldigt viktigt utlopp för mig. I bland när det blir lite överväldigande finns det egentligen inget annat sätt än att bara sätta det på papper och skapa konst. Ofta fastnar fraser och melodier inne i mitt huvud och jag bara måste skriva en låt kring de för att få det ur mig och få det av bröstet. Det är en väldigt renande upplevelse, att ta något personligt och skapa ett stycke konst i musikalisk form. Det är väldigt speciellt och jag vet aldrig exakt när inspiration slår till, men när den väl är där kan jag inte sluta skriva, och det viktigaste av allt...


Det är bara så exalterande, och så kul.


Vart började först din kärlek för musik?

– När jag växte upp var jag alltid omgiven av musik. Oavsett om detta var hemma eller spelandes på pianot sedan femårsåldern, sjungande i körer, spelade fiol i en orkester, uppträdde i olika musikaler och jag dansade balett från då jag var tre. Min pappa var också han en musik producent i Kosovo så jag växte i stort sett upp i en värld utav musik. Han anordnade evenemang och konserter, vilket jag fick uppleva rätt tidigt. Och min mamma och jag har älskat att sjunga tillsammans för så länge som jag kan minnas. Mina bröder är alla även dom musiker.


Så, ja... min familj har haft ett enormt inflytande på mig och jag är så enormt tacksam för att kunna få dela min kärlek till musik med dem.


Den här låten är bara början på ditt artisteri som utan tvekan är här för att stanna och med det här nya året framför oss kanske du redan håller på att skriva på nya låtar som vi snart kommer få höra. När får vi mera?

– Det betyder väldigt mycket att du säger att mitt artisteri är här för att stanna för, ja... det är det, definitivt. Det är bara början! Nu håller jag på att lägga den sista handen på en del projekt, och jag skriver ju alltid på nya grejer så ny musik kommer väldigt snart att vara på väg.


'You & Me' just är en väldigt upplyftande kärlekslåt. Den tar det absolut bästa kärlek har att erbjuda. Den är en väldigt glad låt. Men kärlek kan förstås vara många saker och bestå av många olika känslor. Tror du att kärlek, även då den inte visar sin bästa sida, är ett tema du kommer att fortsätta utforska. Eller vill du hålla ditt artisteri på den positiva sidan?

– Jag tror att det finns många aspekter av att älska och jag skulle nog definitivt gilla att utforska dem i all dess komplexitet genom mitt låt-skrivande. Jag älskar att skriva från erfarenhet och det finns grymma tillfällen i livet, och andra tillfällen då det lite känns som att man lite drunknar. Det finns så många olika slags känslor och perspektiv, och det är verkligen det fina med det hela. Det finns inga rätt och fel med känslor. Och du vet aldrig vad du kanske kommer känna i framtiden.

Och du vet aldrig vem som kommer att uppskatta dina ärliga känslor i formen av en låt. För i slutet av dan... vill jag göra musik som andra resonerar till, som får de att känna som att vi alla går genom samma.


På ett eller annat sätt.


Och genom musik kan vi knyta an på ett djupare plan.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page