top of page

EFI GJIKA

Intervjuad i samband av låten 'Boyz Talk' [Virgin Music]


Bildrättigheter, Press.


Medan den bär på mycket frustration under sin tuggummi-popvibe så är 'Boyz Talk' lika energisk som den är upplyftande. I alla fall om en är tjej ... killar får stå åt sidan, här. Vad hoppas du förmedla med denna låten?

– Med 'Boyz Talk' ville jag fånga de komplexa känslor och frustratio-ner som ofta följer med i tonårsrelationer, även i mina egna, faktiskt efter att den här låten publicerades kunde jag bara le åt en situation, en verklig situation där en kille proklamerade att jag var hans "crush" men tvärtom var jag inte riktigt det. Killar tenderar även att tänka att om man pratar med dem att man förmodligen måste gilla dem också ... men så är inte fallet. För tjejer, hoppas jag att 'Boyz Talk' förmedl-ar en känsla av empowerment och självvärde. Låten uppmuntrar de att vara självsäkra och sätta gränser och inte nöja sig med mindre än vad de förtjänar. Den är en påminnelse om att deras röster är viktiga och aldrig bör tystas eller ignoreras. Jag vill att de ska veta att de har makten att bestämma sitt värde, och känna igen när någon verkligen förtjänar deras tillgivenhet och förtroende. Samtidigt hoppas jag att killar som lyssnar på låten får en djupare förståelse för vikten av rik-tig kommunikation och att ha respekt för en tjejs känslor & gränser.


'Boyz Talk' är en hyllning till styrka, självupptäckt och motståndskr-aft. Den är en påminnelse för både tjejer och killar att omfamna der-as autenticitet och att navigera sig i sina relationer med ärlighet och empati. Jag hoppas att låten kommer att resonera med publiken, och att den kan väcka samtal om empowerment, och sunda förhållanden.


Snart femton, lever du fortfarande väldigt mycket ett högstadieliv. Kan-ske att högstadiet och musikbranschen har en del saker gemensamt, då du kanske jämför dig med andra, försöker ta reda på vem du är, vad din egen röst är, vilka de rätta personerna att umgås med, eller inte, är, för dig. Hur är det egentligen att både plugga högstadie och vara en artist?

– Att plugga och vara en artist, fjorton år gammal, är både utmanan-de och inspirerande. På mitt förra högstadie, som jag bytte, hade jag noll stöd från rektorn och lärarna. Dom stödde inte min karriär med några medel, tvärtom så brukade de ibland säga att min artistkarriär inte kommer ta mig någonstans, och att jag bara skulle fortsätta läsa för att få de bästa betygen. Det var svårt för mig att vara på den skol-an eftersom jag var den enda som höll på med musik, professionellt, och jag kände mig bara i allmänhet annorlunda jämfört med de and-ra eleverna. Även om det är därifrån som jag har mina bästa vänner.


Nu har jag slutat på den skolan, och i år börjar jag på Tirana's konst-närliga lyceum för målning som jag även älskar och är väldigt bra på.


Jag valde att inte börja på musikavdelningen på samma skola efters-om det bara finns för operamusik, och jag är mer inne på popmusik.


Som inte går att studera här i Albanien.


Vilka var artisterna som du såg som fick dig att vilja skriva pop-musik?

– Då jag växte upp blev jag inspirerad av en mängd olika artister och musiker som tände min passion för musik, så som Taylor Swift, Dua Lipa, One Direction, Little Mix, Ava Max, och så vidare. Lyckligtvis så hjälpte mina föräldrar mig mycket och de är styrkan som står bakom mig speciellt min pappa som redan jobbar i musikbranschen som en audiovisuell framställare, och vi har vår egen studio, så det är lättare för mig än för andra, att producera den musiken jag själv vill få göra.


Är det viktigt för dig att din positiva energi ska smitta av sig till andra?

– Jag vill att min publik ska se på mig och inte bara se på mig som en artist, utan även som någon som verkligen bryr sig om deras lycka & välbefinnande. Om min musik kan ge någon ett leende, ge tröst und-er tuffa tider eller inspirera någon att fullfölja sin drömmar, då kän-ner jag att jag har uppnått någonting som är meningsfullt som artist.

Å andra sidan har jag själv mest självförtroende när jag sjunger både på scen eller i studio. Jag får känna min glädje genom er andra, med.


Du har uppträtt på scen sen du var tio då du var med i Junior Eurovision. Vilken scen drömmer du om nu. Skulle du tävla i "den stora versionen"?

– Jag tror alla artister drömmer om den stora scenen, inklusive jag... jag vet också att det krävs mycket arbete, talang, uppoffringar och så klart tur för att nå dit. Så för tillfället gör jag musik och rusar inte till den stora scenen, men vem vet vad som kanske händer i framtiden...

om synergin i världen skulle konspirera mot det nån gång skulle jag gärna gå upp på den stora scenen, jag tror att jag skulle vara mer än glad att få sjunga och uppträda på samma sätt som de stora namnen gör... och jag känner mig väldigt säker på att jag kommer att nå dit...


Det råder ingen tvekan hos mig heller, du kommer att nå dit. Du komm-er få göra allting du drömmer om. Du har, och kommer fortsätta, att gå långt. I slutet av dagen är du fortfarande bara i början. Hur var just det, att börja så ung. Kunde du som barn behålla det roliga i att göra musik?

– Jag började ung för att jag kunde det och naturligtvis för att jag ha-de stöd från mina föräldrar. Jag hoppas att alla artister där ute får ett liknande stöd från sina föräldrar i ett tidigt skede, annars tror jag att det kan vara svårt att börja tidigt som artist. Det var kul, och jag tyc-ker om att göra musik nu... jag njuter av hela processen, från början när jag vibar med låten, lär mig, spelar in den. Och så klart är kärle-ken ifrån fansen den kraft som håller mig glad och fast besluten om att fortsätta. Jag gör musik och går in i min studio en eller två gång-er i veckan eller när jag kan så jag har haft tid att bara vara ett barn.


Och nu en tonåring.


Du var faktiskt på scen ännu tidigare än Junior Eurovision Contest, när du gjorde musikal-teater. Var det musiken som fick upp dig på scenen då med, att få stå där och sjunga, än själva skådespelardelen utav det?

– Nej, det var skådespeleri... min lärare hade valt mig för mina skå-despelar-förmågor, musiken kom senare. Min pappa säger hela tid-en att min skådespelarförmåga är på samma nivå som att sjunga, el- ler kanske till och med ännu bättre... jag skulle älska att göra filmer.


Speciellt Netflix-serier och komedier.


Vad mer kan vi förvänta oss av dig under detta året. Kommer det mera?

– Det kommer mer. Jag har redan avslutat nästa projekt. Men jag sk-ulle föreslå att en följer mig för att få se vad det är. Det här är någon-ting riktigt fantastiskt som jag skapat under de sista tolv månaderna!


Du har även en ny remix av 'Barbie Girl'?

– Jag älskade det samarbetet med producenten Luca Testa, han är en fantastisk person och DJ & jag känner mig lyckligt lottad att han sett min potential i ett så här tidigt skede.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page