top of page

CONNIE MARSHALL

Intervjuad i samband av EP-skivan 'Rise' [Fayye Music]


Bildrättigheter, Press.


Du har just släppt en helt ny EP som heter 'Rise'. Var det något speciellt ögonblick eller upplevelse du drog inspiration av, för att skriva låtarna?

– Jag skrev låtarna på 'Rise' efter en period av förändring och tillväxt i mitt liv. 'Rise' berättar historien om vad som kändes som en ny bör-jan. Den handlar om att inse att det är okej att följa sin egen intuition istället för att förlita sig på andras godkännande. Att upptäcka glädj-en i att arbeta mot mål och ambitioner som enbart är sina egna, och att få utforska nya platser med nya människor. Och att när man vak-nar känner att man faktiskt, efter allting av det, gillar den som en är.


Vilken av alla låtarna på EP:n är det som är helt ny?

– Den nya låten jag släpper i och med EP-skivan är 'Different Today'.


Vad handlar den låten om, vad är det den kom ut ur?

– 'Different Today' erbjuder en introspektiv "utforskning" av den nya horisont som kommer med att man vänder blad. Jag skrev texten en sommarmorgon, klockan fem på morgonen. Regnet ifrån kvällen fö- re hade "tvättat bort spöken" och stillheten av en ny dag fyllde luften.


Det kändes bara som det var en alldeles ny början.


En av låtarna på skivan är 'Unstoppable'. Tog det lite tid för dig att kom-ma till en punkt där du kunde känna dig ostoppbar. I ditt liv som artist?

– Det tog mig tid att inse att den känslan som artist, "ostoppbar", inte nödvändigtvis är sammanlänkad med att få utmärkelser. Eller ens av att prestera. Utan, snarare, kommer från den enkla njutningen av att skapa, producera, dela, växa och att bli bättre. Själva resan med and-ra ord. Det är det som låten 'Unstoppable' på EP-skivan handlar om.


Den där spänningen i att arbeta sig mot någonting.


Vad betyder det för dig att vara "modig" inom musik?

– Att skriva ner och dela någonting från hjärtat och att låta det tolkas och bedömas av andra... det kan vara en riktigt spännande process...


Men det kan även vara en väldigt skrämmande sån!


Vad är din kreativa process för låtskrivandet. Vad är din utgångspunkt?

– Mina låtar börjar utifrån flimren av ett ögonblick. Stillheten klock-an fem på morgonen före dagen har bestämt sig för vad den ska vara eller måhända all spänningen under fötterna vid en racer-bana, eller en stads brus på natten. Ibland blir låtar inspirerade av nånting som jag har upplevt, eller från något som någon sa, eller från en film, dikt eller en scen i en bok. Idéerna börjar oftast som halv-klara röstinsp-elningar eller klotter i min antecknings-app på min telefon, halvfor-made, kan man ju säga! Sedan, med början utav en idé, så går jag till pianot. Och där börjar jag sedan experimentera med olika melodier.


Du var inte den enda musikaliskt lagda medlemmen av din familj, då jag hört att din mamma, och kanske andra i familjen med, kunde spela pia-no. Vart det så du först insåg din egen kärlek till musik i en tidig ålder?

– Jag sträckte mig efter pianotangenterna vid fyra års ålder och sed-an dess har jag haft melodier i huvudet. Jag växte upp med att lyssna på så många olika artister och kompositörer. Folkmusik, jazz-musik, pop, och RnB. Men då jag först arbetade mig emot att bli till en klas-siskt-skolad pianist, så tror jag att det var de magnetiska och hems-ökande piano-melodierna av Frédéric Chopin och Sergei Rachmani-noff som allra först inspirerade mig att vilja försöka skriva mitt eget.


Förutom att skriva om dina egna livserfarenheter hämtar du som nämnt ibland även inspiration från dina favoritfilmer. Kan du ibland skriva låt-ar där du föreställer dig att du lever utifrån en "karaktärs" perspektiv?

– Definitivt. Jag älskar att skriva ur en karaktärs perspektiv. Jag älsk-ar eskapismen av att kunna få placera mig själv i någon annans skor.


Så hade du några filmer i bakhuvudet när du skrev låtar för 'Rise' EP:n?

– 'Places'... den låten inspirerades av slut-scenen i 'Thelma & Louise'.


Har du nån gång funderat på att föra över dina låttexter till filmmediet?

– Det är en ouppnåelig dröm, men en dag skulle jag älska att få skri-va temalåten för en film. Någonting som fångar in filmens anda, dess karaktärer och spänning på ett tillräckligt bra sätt för att kunna rep-resentera den. Jag älskar också idén av att arbeta med regissörer för att skriva låtar som ackompanjerar scenerna i filmen, och bidrar till att addera ytterligare en extra dimension till allt av dramat i scenen.


Även fast du kanske inte kan kontrollera det fullt ut, vad skulle du vilja att publiken tar med sig från låtarna på 'Rise'. Vad hoppas du förmedla?

– Jag skrev 'Rise' för alla de som gör en nystart, för alla de som vill åt en färsk början, oavsett om detta handlar om att vakna upp till en ny dag eller att vara i början av en ny resa i livet, så hoppas jag att dessa låtarna får människor att känna sig självsäkra, optimistiska och upp-rymda över vad det än är som kommer att hända i deras liv härnäst...


Tack för att du ville gästa mig!

– Det var trevligt att gästa dig... även fast jag tyvärr inte kan svenska. Jag hade velat läsa dina intervjuer! Jag älskar frågorna, genomtänkta och intressanta. De gjorde mig verkligen öppen för en intervju, även fast jag jonglerar många andra saker just nu, så älskade jag det, tack.


Jag uppskattar verkligen detta.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page