top of page

CLARISSA DIOKNO

Intervjuad i samband av låten 'Any Other Way' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Hur länge är det som musiken, skapandet, har varit en del av din värld?

– Musiken har alltid varit en del av min värld, ända sedan jag kom in i den här världen. Sen jag var barn har jag alltid graviterat mot mus-iken och konsten. Mitt tidigaste minne av att sjunga är då jag var tre, och var på en familjeträff under julen. Min pappa brukade säga, "Ett, två, tre... sjung!" och satte en mikrofon framför mig, och jag försökte samla upp vilka ord och melodier jag än kunde i det ögonblicket, va-rav det såklart blev en hel del 'En Helt Ny Värld' och bokstavsramsor.


Musik har definitivt varit en stor del av mitt liv under min uppväxt...


Min pappa hade alltid sina vinylskivor snurrandes hemma med låtar av The Everly Brothers, Bee Gees, James Taylor, The Beach Boys och Phil Collins. Jag tillbringade även en hel del tid med min mormor & hon hade ofta ABBA spelandes medan hon lagade mat, eller städade. Jag hade en egen kassettspelare och sedan några år senare, min eg-en CD-spelare. Det var alltid en sån känsla att köpa nåt i skivaffären.


Före du debuterade som soloartist, sjöng du i flera år covers. Och fast-än Smokey Robinson kom att hylla dina tolkningar, är det ju ändå fort-farande covers, vad fick dig att bestämma dig för att göra egen musik?

– Jag hade petat på låtskrivande från och till emellan 2008 och 2012, när jag var med i ett band på universitetet. Men efter det blev det ju inte att jag hade skrivit på ett tag och gick med i ett cover band i nå-gra år. Jag hade ofta textidéer som jag brukade ha i mina antecknin-gar, men ingenting skulle någonsin komma ur dem förrän början av år 2019. Det var då jag började känna ett sug efter att skapa nått eget och dela det med andra. Jag nådde ut till en producent i Los Angeles för att eventuellt samarbeta på en låt medan jag var på besök där. Då råkade jag under den sessionen få upp just en av mina anteckningar vilket var så som 'Confusion', min egna debutsingel, kom till världen.


Ibland behöver en lite avstånd, för att se saker för vad de är. Skulle du, när du ser tillbaka, få det att hända på något annat sätt än det gjorde?

– Jag tror att saker brukar hända på det sätt som de är tänkt att göra det, och jag ångrar absolut ingenting om de steg som jag tagit för att få mig dit jag är i dag. Men jag är säker på att om du hade frågat mig för tre år sedan skulle jag ha tänkt, "Jag borde vara längre i min kar-riär vid det här laget" och "Jag önskar att jag ägnat mig åt min musik tidigare". Men det skulle bara inte ha varit den rätta tiden för mig då. Jag började när jag kände den brinnande passionen inuti mig om att dela med mig av min röst med världen. Jag kunde inte ignorera den.


Genom att göra det på ditt sätt, oavsett om det var medvetet eller inte, blir du en inspiration för andra att drömma lika stort och gå på sin eg-en väg. Är tyngden av det, ansvaret antar jag, något som i sak inspirer-ar ditt artistskap. Har det någon effekt på hur du närmar dig musiken?

– Jag hoppas kunna inspirera människor att drömma stort och upp-muntra dem att använda konst som ett utlopp för kreativa uttryck & att dela deras passion, med världen. Det är en sån vacker känsla när någon delar med dig att du har inspirerat dem att göra nånting som de har velat göra under en lång tid, om jag kan vara den lilla pushen som behövs för dem att komma till den platsen, känner jag att jag då åstadkommit någonting. Detta driver mig verkligen att fortsätta gö-ra det jag älskar att göra... att kunna inspirera andra inspirerar mig.


Vilka är dina egna idoler. Vilka var de som fick dig att känna dig sedd?

– Först vill jag erkänna det faktum att mina föräldrar definitivt hade en inverkan på mitt intresse för att sjunga och musik. Jag minns hur jag satt bak i mina föräldrars bil som liten, och de började sjunga 'All I Have To Do Is Dream', av The Everly Brothers. Det var då jag hörde folk sjunga i harmoni för första gången mitt framför mig... jag tyckte att det var vackert och jag blev väldigt fascinerad och nyfiken på det. Det inspirerade mig att lära mig harmonisera när jag var runt nio år gammal. När jag gick i high-school upptäckte jag sedan bandet Par-amore. Jag älskade deras musik och resonerade så med många utav deras låtar så då kände jag mig definitivt sedd, och också inspirerad att starta mitt eget band. Att se Hayley Williams rocka ur och äga det på scen tände verkligen en eld under mig. Jag älskar att se en självs-äker kvinna fronta ett band. De är fortfarande mitt favoritband idag.


Du har också skådespelat. Var skådespeleriet en senare kärlek för dig. Eller har du skådespelat lika länge som du har sjungit, och gjort låtar?

– Skådespeleriet var något jag aktivt ägnade mig åt mellan 2016 och 2019. Under sommaren år 2016 sa jag upp mig från ett jobb och anli-tade en agent så att de kunde föreslå mig för fler roller än jag kunde göra på egen hand. På den tiden var det mitt huvudfokus, och musi-ken fick se sig åsidosatt. Min första erfarenhet av att vara på en film inspelning var faktiskt många år innan dess, 2009, då som en bakg-runds-skådespelare i 'Scott Pilgrim vs. The World'. Jag jobbade av & på som bakgrundsskådespelare i några år efter det, men det var in-te förrän 2016 som jag började bli seriös med att vara mer i förgrun-den som skådespelare, istället för att stanna kvar i bakgrunden. Det var då jag upptäckte kommersiellt skådespeleri. När jag väl hade fått min första tal-roll i en reklam för ett lokalt golv-företag, var jag fast. Jag blev ständigt bokad, vilket ledde till att jag blev mer säker på mi-na förmågor, fick fler kontakter i industrin, och tjänade rätt anstän-diga pengar. Jag är väldigt stolt över att säga att jag under min karri-är som kommersiell skådespelare har landat några väldigt stora kli-enter, inklusive Google, Amazon och PokerStars. Fastän mitt huvud-fokus just nu är min musikkarriär, så tar jag faktiskt fortfarande på mig kommersiella roller, ibland. Tycker alltid om att vara och filma.


Jag tycker alltid om att vara på inspelning.


Konst är inte alltid en plats att gå till för tydliga svar. Nånting som in-te minst känns närvarande i ditt sätt att skriva låtar. Som på 'Any Oth-er Way' som på ena sidan bär på eufori, men också på en mörk unders-tröm som, känner jag, representerar ångesten kring att potentiellt för-lora det som skapade euforin till att börja med. Är detta en konflikt du medvetet balanserar nära, eller står du alltid på mitten när du skriver?

– Det här är en så bra och laddad fråga... men jag är inte säker på att den har ett tydligt svar! När jag än skriver låtar, kommer det ifrån en plats av vad jag känner eller tänker, eller vad "karaktären" jag skriver om känner och tänker ur dennes perspektiv, och vad jag vill att lyss-narna i publiken ska veta om. Jag vill definitivt utforska mer historie berättande i mitt låtskrivande då jag själv alltid har älskat de låtarna som kan berätta så levande historier att man så tydligt kan föreställa sig situationerna i ens huvud. Det finns så många olika sätt att uttr-ycka sig själv genom låtskrivande, och jag känner att jag fortfarande utforskar alla de olika sätten... detta är verkligen en helt otrolig resa.

Och jag är så exalterad över att kunna få göra den, under en lång tid.


Det sägs ibland att en inte ska bli för fäst vid det man älskar... men det krävs också mod att låta sig själv tillåta andra att ta plats i ens liv och lita på andra. Trots risken att kanske kunna bli sårad, längre fram. Vil-ken roll spelar andra människor när det kommer till din musik. Värnar du om möjligheten att kunna släppa in andra personer in till din värld?

– Jag har insett att samarbete är så viktigt. Jag brukade länge endast skriva låtar för mig själv då jag gillar att ha kontroll över vad jag ska-par och att skapa i min egen takt. Jag är även lite av en perfektionist, och gillar ofta att inte dela mitt arbete med andra, under den kreati-va processen. Ända sedan jag började syssla mer med att skriva ihop med andra och jobba mer med andra i samma rum, har det helt och hållet förändrat mitt perspektiv, på att samarbeta med andra perso-ner. Att samarbeta kan öppna upp ens sinne för nya och annorlunda sätt att tänka och skapa och det man skapar tillsammans som grupp kanske aldrig hade blivit verklighet om man hade jobbat på det själv.


Skulle du vilja göra ett album?

– Jag håller för nuvarande på att fokusera på att skriva så mycket jag kan. Jag vill definitivt skapa ett större sammanhängande verk för re-lease i framtiden... men jag vill ha en hel katalog av låtar som jag kan välja och vraka från... för att känna mig redo att forma det här större verket, oavsett om det är en EP eller ett album. Jag utforskar dessut-om världen av synkroniseringslicenser. Jag skulle verkligen älska att få min musik placerad inom ramarna för tv, filmer och även reklam.


Tack för den här fina intervjun!

– Det här var så fantastiska frågor, och jag älskade att svara på dem!


Märkte att du gör din research.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page