top of page

CLARA AZRA LEE

Intervjuad i samband av Azra-låten 'All Out' [CLU Records]


Bildrättigheter, Press.


Måhända är det som du sjunger att tid endast är en social konstruktion, men du har, i vilket fall som, i stort sett levt hela ditt liv med en kreativ synpunkt på det. Mycket tack vare din mamma som även hon är en pop-älskare och sångerska. Skulle du varit här idag om det inte var för hon?

– Även om jag tror att jag fortfarande skulle vara här idag som artist, oavsett vilket, så hjälpte min mammas kärlek till musik mig definitivt att upptäcka min egen kärlek och passion för musik snabbare, än om hon inte hade varit intresserad av musik. Min mamma tog alltid med sig mig till kör-träning ända från det att hon var gravid med mig tills jag växte upp och behövde gå i skolan. Hon brukade då sätta ned mig jämte henne när hon sjöng. Och jag bara satt där och var trollbunden både av all sång och av kördirigenten som viftade med händerna och taktpinnen. Även hemma snurrade ju alltid mammas vinyler när hon gick och nynnade i huset. Jag älskade att komma hem efter skolan då hon gjorde snacks i köket med sitt förkläde på och hade musik i bak-grunden. Och hon var väldigt stödjande över att jag skulle få uttrycka mig själv, med mitt intresse för att ta piano- och fiollektioner, musik studier och att vara med i skolkonserter och pjäser. Men att betrakta musiken som en karriär kom aldrig riktigt upp eftersom att ingen av mina föräldrar var exponerade eller riktigt kunniga inom branschen, själva underhållningsindustrin. Så musik, och konst, ansågs vara kul.


En kul hobby bara.


Jag minns inte mycket, om något alls... från vad jag gjorde så tidigt som du redan hade börjat sjunga. Vad skulle du säga är ditt tidigaste minne?

– Allt det här började när jag var tre år gammal. Mitt tidigaste minne av det här är att jag spelar piano, sjunger och dansar runt i mina för-äldrars rum med musik spelandes och med min mammas hårborste.


Din låt 'All Out' för med sig oss till en värld av ditt eget skapande. En du kallar en sjätte dimension där alla kan bryta sig loss från normerna och bara vara sig själva. Just det kan så klart vara lättare sagt än gjort. Det är lätt att tvivla på sig själv, ibland så är vi våran egna värsta hater. Det kan vara en process, en inlärningskurva, att verkligen omfamna vilka vi verkligen vill vara i vårt liv. Kände du dig alltid säker nog att gå 'All Out' med stora versaler och vara den här supercoola person som du är i dag?

– Haha, tack! Det har definitivt varit en lång resa. Och är fortfarande en pågående resa för mig att känna styrkan i mig själv och gå "all out" ... med stora versaler... och ja... jag älskar att du la märkte till det! För mig krävdes det reflekterande, att jag gick genom många upplevelser och växte både som människa och som artist, för att kunna bryta ner de barriärerna som hindrade mig ifrån att helt och hållet gå "All Out".


Vi, som emotionella varelser, är ett konstant pågående arbete och då allting överallt händer på en och samma gång med flera dimensioner och så vidare, måste vi bearbeta, och arbeta oss igenom, alla lager av känslor... positiva som negativa, så att de inte hopar sig utan uppsikt. För mig var det som verkligen bröt ned barriären att jag tröttnade på alla yttre influenser och påverkan, jag slutade skylla från eller ifråga-sätta mig själv, och stod istället upp och tog ägandeskap över vem jag är och mitt självvärde. Jag litade helt på min intuition som alltid haft rätt och, eventuellt, slutade det med att jag gav mitt allt i varje stund.


Jag tror att jag alltid varit självsäker och social, men jag kände många tvivel, skuldkänslor och massa förvirring kring mina egna autentiska känslor på grund av den historik jag haft då jag integrerade med den yttre världen, och de svar som jag hade fått ifrån dessa interaktioner.


Det är nånting alla upplever. Man får spegla sig själv i hur andra ser en?

– Jag vet nu att vi alla består av våra erfarenheter och alla har sin lins och sitt eget sätt att se på livet. Men just därför är det bästa sättet för oss alla att leva och känna oss fria... att verkligen omfamna dom vi är och leva 'All Out' autentiskt, både för oss själva och för andra... på det här viset finns det inget rum för skuld, tvivel, eller dömande. Jag tror att det här är en livsång process och att det här är ett "uppdrag" ifrån universum som ges till var och en av oss i den här jord dimensionen.


Skulle du på nåt vis se på din sjätte dimension som en verklighetsflykt?

– Vi är omgivna av influenser och oväsen, så den sjätte dimensionen är en plats som jag har skapat för oss att kunna gå "All Out" och vara de vi är utan att ursäkta oss för det. Jag vill inte kalla det för en flykt, men det är ett sätt att tänka, ett skifte i perspektiv, och en trygg plats där vi tillåter oss själva att bryta oss loss... och bara få vara oss själva.


Är din konst, ditt låtskrivande, en del av din tillväxtprocess som person. Vad betyder det för dig att ha "show" med dig. Är det en form av terapi?

– Ett hundra procent. Alla av mina låtar är i stort sett terapi, insikter, sinnestillstånd, känslor och affirmativ. Det är ett fönster in i delar av mitt liv. Jag skrev 'All Out' som ett manifest för att påminna mig själv och andra om att vara sanna mot vilka vi är och omfamna allt av vad vi är, även de oförskämda, oförsynta, delarna av oss själva. Detta har hjälpt mig i mitt liv... och vad det gäller att ha "showen".... hmm... jag tror verkligen att vi samtidigt både är betraktare och huvudpersonen i våra liv och att vi skapar våra liv och vår framtid genom våra beslut.


Vad är skillnaden mellan det och ett filmmanus?


För att citera den japanska författaren Haruki Murakamis ord, "Om man kommer ut ur stormen kommer du inte att vara samma person som gick in. Det är stormens mening". Och vad som än fört dig dit som du är idag, så verkar du vara på andra sidan av din storm då du släpper så bra låtar nu. Kan knappt vänta på att höra vad mer du har att ge oss det här året!

– Jag fullkomligt älskar det citatet! Mitt mål detta året är att fortsätta dela med mig av min musik och budskap i hopp om att inspirera och stärka människor att bli mer självsäkra och oförlåtande av vem de är. Och jag har massvis av ny musik som kommer i år! Jag hoppas kunna expandera och få ut min musik till ännu mer människor och vidga ut den 6:e dimensionen genom liveframträdanden, turnéer, och merch.


Och nya låtar.


Med världen som din scen när kommer det bli dags att sjunga i Sverige?

– Säg bara till när så är jag där! Jag har aldrig varit i Sverige eller ens i Skandinavien än, men jag hoppas definitivt få dyka upp för att upp-träda, skaka om din del av världen, och dyka in i sjätte dimensionen.


Tillsammans!


Jag är så glad att höra att min musik har nått er i Sverige! Jag älskar Sverige och musikkulturen där, även om jag aldrig har varit där, än!


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page