top of page

CHRIS CAMPBELL

Intervjuad i samband av skulpturverket 'Goes around' [The University of the Arts]


Bildrättigheter, Press.


Vad kan du berätta om tanken bakom 'Goes around'. Vad ville du fånga?

– 'Goes around' är en del av en kollektion jag jobbar med just nu som kombinerar maskulina figurer med kontrasterande, feminina, inslag ... och hur dessa socialt konstruerade idéer har förändrats i takt med att sociala normer och förväntningar har utvecklats genom alla åren, på samma sätt som trender i mode. Som över tid ofta rör sig i cykler.


Vad tycker du om skiftet vi nu ser till digitala konstutställningar, fastän det förstås ger konstnärer chans till en större publik har du några egna invändningar mot att åskådarna ser dina verk på ett rätt begränsat vis?

– Personligen skulle jag föredra att en publik kan se mina verk själva, i person. Detta främst för att jag lägger ner mycket tid på att utveckla poser och kompositioner som kan avnjutas från alla vinklar. Med det sagt tror jag att digital teknik nuförtiden har blivit så pass avancerad att virtuella visningar och utställningar av konstverk har kunnat bli, i stora drag mycket mer interaktivt än att bara titta på stillbilder på en skärm och jag är även en som tror på att konst ska kunna avnjutas av alla så att ha enkel tillgång för att se mina verk online skulle vara bra för alla som inte kan se verken personligen av vilken anledning detta än beror på. Men jag tror att mycket av den kraft och den inspiration som konst kan ge människor kan förminskas av att inte se med egna ögon. Jag tror att de mesta i livet i första hand upplevs bättre som så.


Snarare än genom en skärm.


Om du skulle berätta för någon, nån som mig själv, historien om ditt liv, och hur du började din resa inom konsten. Vart skulle du börja berätta?

– Jag hade alltid varit ett kreativt barn... jag var ofta inomhus, och jag ritade medan andra lekte ute. Jag tror att jag alltid visste om detta att jag skulle bli en artist av något slag... det var nog egentligen aldrig en fråga men jag kämpade med att klura ut vad min specifika väg dit var tills jag sedan bestämde mig för vad jag skulle studera på universitet.


När var det som du blev mer och speciellt intresserad utav skulptering?

– Jag kom mer in i skulptering, när jag kom till universitet för att där studera tekniskt konst. Jag hade egentligen inte skulpterat så mycket innan dess men jag tog upp det väldigt snabbt och "hittade mitt kall".


Antar jag att man då kan säga.


Planerar du ditt arbete i förväg... eller trivs du snarare i spontanitetens och i improvisationens "kaos". Hur kan din skapandeprocess ofta se ut?

– Skulpterande är en svår sak, då speciellt figurativa skulpturer i och med att det är en stor teknisk sida till det, och en som kräver mycket planering så det finns inte jättemycket utrymme för att vara spontan med mitt arbete och jag har vanligtvis ett koncept och en grov idé för en pose jag vill uttrycka mig genom. Jag måste sedan hitta en lämplig modell och bygga armatur och maketter före jag kan börja skulptera.


Och den processen kan påbörja.


Jobbar du med datorer någonting?

– Jag arbetar enbart för hand, för tillfället. Jag skulle älska att arbeta i datormiljön någon gång i mitt arbete. Jag planerar att skanna och 3D printa mina skulpturer i mindre skala under de närmaste åren vilket skulle göra de mer tillgängliga och överkomliga för en stor marknad.


Använde du dig utav en faktiskt "ansikts-modell" för denna skulpturen?

– Jag brukar vanligtvis använda mig av riktiga modeller som referens då jag tar flera bilder av dem från olika vinklar och jag tar noggranna mått, att arbeta utifrån. Jag försöker oftast inte avbilda eller replikera modellen perfekt. Jag gillar ibland att figuren är okänd, eftersom den inte alltid är nödvändig för detta budskap som jag försöker förmedla.


Varför tror du att konst är viktigt?

– Jag tror att konst alltid finner ett sätt att väva in sig själv, i varje och alla aspekter av våra liv oavsett om folk märker det eller inte. Jag tror att många människor bara tror att konsten bor inne i gallerier, men i själva verket finns den överallt och jag tror att utan den skulle det bli en enorm skillnad i hur vi lever våra liv. Jag tror att konst av alla dess slag är mera än bara en lyx.. jag tror på att konst är en nödvändighet.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page