top of page

ANNIKA GRACE

Intervjuad i samband av Anni-låten 'Fix Your Fears' [Saturdays at Seven]


Bildrättigheter, Press.


Föga förvånande då en hör dina texter så är du också en publicerad, och pris-belönad, poet. Är det din kärlek för poesi som fick in dig på musik?

– Jag fann definitivt min röst genom min poesi. Jag fann en kärlek för musik när jag började ställa mina dikter sida vid sida med musik och upptäckte det att låttexterna och poesin går hand i hand... de båda är ett sätt att uttrycka sig själv med ord. Och jag tror att genom att lägga till musik till orden så får det dem att komma till liv på ett annat sätt.


Du släppte först din musik under ditt riktiga namn, men under det sen-aste året eller så har du skiftat till "Anni". Vad är meningen bakom det?

– Det skiftet kom efter att min mamma gick bort och jag fick den här överväldigande känslan av att behöva gå tillbaka till mina rötter. Kal-lades alltid "Anni" av min familj och av nära vänner när jag växte upp, och jag kände att jag gick in i en ny era med min musik, som var mer sårbar. Jag tyckte att "Anni" bara lät vettigt eftersom nästa kapitel var mer personligt och på ett sätt var "Anni" ett mer personligt namn för mig, det var ett skifte jag behövde för att börja om på ett nytt projekt.


'Fix Your Fears' handlar om att låta andra människor vara sig själva. Och att det inte är upp till andra att förändra någon. Varför skrev du denna?

– Jag skrev 'Fix Your Fears' efter några misslyckade förhållanden, där jag önskade att jag kunde "fixa de rädslorna" de hade på sätt som höll både de själva, och oss, tillbaka. Jag kom dock till insikten att det inte är någon annans ansvar utan den personens själv och att hur mycket du än vill kan du inte förändra någon, eller ändra vad de kanske vill i ett förhållande. Det är upp till dem att vilja få saker och ting att fung-era, och vissa saker är helt enkelt inte menade att vara. Alla är på si-na egna olika vägar och jag tror att vi måste acceptera dem där de är.


Vi lever i en värld av många förväntningar både på oss själva och som vi placerar på andra. Att vara smartare. Snyggare. Mer sociala. Mer självs-äkra. Mindre självsäkra. En mänsklig dynamik som inte har blivit mind-re med sociala medier. Har du någonsin upplevt att du inte kunnat vara dig själv på grund av förväntningar ifrån andra, i eller utanför musiken?

– Jag tror att jag definitivt har kämpat med det som artist, jag tror att vi alla känner en press av att vara på ett visst sätt online eller framst-älla oss själva i ett perfekt ljus. Jag tror att när jag har blivit äldre och mer bekväm med mig själv, har jag funnit att vara sårbar och verklig, kommer att attrahera de människorna du är tänkt att omge dig med.


Då jag växte upp med att skriva musik fann jag under en tid en press av att skriva musik som var säljbar, och "topplist-vänlig". Jag tror den synen har förändrats eftersom jag vill skriva låttexter som är för mig och förhoppningsvis hjälper andra så även, istället för att bara skriva något som ska vara så "catchy" som möjligt. Jag tror att den viktigaste delen av musik är att ha ett budskap som resonerar, med människor.


Kan din musik och din poesi, att uttrycka dig själv genom ditt skrivande ... i sig vara ett sätt att "fixa dina rädslor". Är ditt låtskrivande helande?

– Musik är definitivt helande för mig. Skrivandet hjälper mig att reda ut, och sortera, situationer och mina tankar. Det är ett sätt att se sa-ker i ett nytt ljus, vilket kan vara nyttigt och alltid är hjälpsamt. Efter att ha skrivit om något, och släppt ut alla mina känslor på ett papper, så har jag upptäckt att jag verkligen kan se saker & ting mer tydligt...


Du har samarbetat med några olika låtskrivare, och även om alla männ-iskor inte alltid kommer att vara rätt för varandra, hur viktigt är det att ha en perfekt dynamik med dom som du skriver låtar tillsammans med?

– Det är super-viktigt för mig. Att skriva med en annan person är en väldigt intim sak och jag tror att du måste lita på de andra människ-orna i rummet. Jag har skrivit med Kevin några gånger nu och vi har alltid kunnat skriva så bra tillsammans. Den första låten vi gjorde på mitt projekt var 'Guest List' som är bland mina mest personliga låtar.


Jag tog låten till honom och visste att han skulle vara perfekt för den.


Jag skulle bli förvånad om du inte har fler låtar på gång. Din kreativitet verkar vara på en så sömlös... oändlig, plats. Kan man hoppas på mera?

– Tack du så mycket! Ja! Jag har en till ny låt som kom ut den 14:e juli med Matt Haughey och Nextlife, vid sidan om en EP-skiva och poesi-bok som kommer ut senare i år. Jag har massvis av låtar redo att ges ut och jag är så väldigt exalterad över att kunna fortsätta släppa mer.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page