top of page

ANNA ELYSE

Intervjuad i samband av låten 'Old Western Film' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Hur blev 'Old Western Film' till, vad är det som inspirerade denna låten?

– Jag tittade på filmen 'Höstlegender', och slogs omkull av alla de ro-mantiskt vackra landskapen, de böljande kullarna, floden och sättet som tjejen som hade en huvudroll gjorde vad hon än ville. Jag börja-de att tänka på romanser från sagor. Den där varma, trygga känslan som människor beskriver. Jag försökte köpa det men hann alltid att stanna upp innan jag hann dit. Textraden, "Wait, I'm slipping back" i låten låg tung på mitt sinne, den speglade livet. Jag satte mig ner vid pianot, och det var där som jag omedelbart skrev 'Old Western Film'.


Hur var det att själv gå in i filmskapareläget och spela in musikvideon?

– Det var så roligt! Nolan Englund, som filmade och regisserade den var så lätt att arbeta med. Det var spännande, om än lite skrämman-de, att försöka översätta det som fanns i mitt huvud till musikvideon men jag tycker vi kunde fånga låtens dikotomi i hur den spelades in!


Det verkar vara återkommande i hur du skriver dina låtar att det förfl-utna möter framtiden, antingen om det handlar om hur du har vuxit ifr-ån det som varit, eller att du skulle vilja göra det. Skulle du hålla med?

– Ja, jag håller med. Kanske är det så jag ser på livet, och alltid försö-ker att växa. Jag söker mestadels efter en känsla, sedan rider jag den vågen till fullbordning. Om någonting verkligen slår an hos mig, oav-sett om det är någonting som någon sa, eller som jag såg eller mind-es flyter en låt sig fram ganska lätt. Till etthundra procent att det här kan vara ett sätt för mig att röra mig framåt från känslan. Jag ser ofta tillbaka och inser att jag omedvetet då hade en uppenbarelse om nåt.


Innan du gjorde musik var du redan en poet i hjärtat och skrev kreativt såväl som att du växt upp med dans. Med två kreativa passioner som de låter ju vägen till låtskrivandet ganska självklar, skulle du säga att den var det, eller var det nåt du "dansade dig förbi" innan du tog det steget?

– Etthundratusen procent att jag dansade mig förbi det. Jag dansade tills mina fötter blödde haha. Musik är vad jag velat göra så länge jag kan minnas men det hann sluta med att jag lärde mig alla saker runt -omkring det innan jag hoppade in. Jag studerade poesi på universi-tetet, gick sedan på en ljudteknik-skola, jag jobbade i inspelningsst-udior, och på ett skivbolag. Behövde bygga upp mitt självförtroende.


Verkar det som.


Du har varit med på inte ett, inte två, utan tre album av hiphop-artisten Logic. Det är ett ganska anmärkningsvärt tidigt "sidospår" att ha, mån-ga artister skulle nog anse att det vore kulmen snarare så än början på deras konstnärliga resa. Hur presenterade den möjligheten sig, för dig?

– Jag jobbade i inspelningsstudion där han spelade in sitt första alb-um. Och när vi pratade sa han att han gillade min röst, han bad mig att sjunga men vid det tillfället hade jag utvecklat en rädsla för att sj-unga och ville inte, det var en konstig tid i livet för mig. Inte långt ef-ter det så satte han en mikrofon på mig, och vi fortsatte bara att pra-ta helt organiskt, det är samtalet du hör på ett av spåren på det förs-ta albumet, efter det lät han mig att prova på resten av dialogbitarna.


Jag tänkte ingenting om detta då, men här är vi!


Fansen gillade verkligen min karaktär, så hon har sen fått vara kvar!


Du verkar fira många av dina låtar med tårta. Vad blev det för tårta nu?

– Den här var lite svårare att göra eftersom jag stukat fingret när jag ramlat ner i en flod... medan jag entusiastiskt dansade... det var dag- en innan när jag spelade in musikvideon till den.


Men skulle nog säga att det är en av mina finaste.


Nu vill du kanske inte berätta allt om vad som komma ska, men kan vi kanske i alla fall säga som så att du kommer att baka flera tårtor i år?

– Ja! Vi tittar på åtminstone några fler tårtor i år! Och några fler live-shower! Jag kan inte vänta på vad som komma ska.


INTERVJU DE DANIEL JOHN

Comments


bottom of page