top of page

ANA-MARIA TEODORESCU

Intervjuad i samband av Anaté-låten 'Goliath' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Bara fem år satt du redan vid pianot, varför tror du att du satte dig där?

– Jag växte upp runtomkring musiken, så jag antar att det var ganska givet att jag skulle hitta min passion i den också. Min farfar var också orkesterdirigent, min pappa har en passion för gitarr, och progressiv rock, och han var hype på MTV när jag växte upp. Jag älskar musiken i största allmänhet, oavsett genren, så länge som den berör mig. Och att skapa musik började med att uttrycka känslor på musikaliskt sätt.


Mest.


Anaté är du, men det är så även ett samarbete med producenten Andrea Del Miglio, när tog det här samarbetet som ni har tillsammans sin form?

– Jag träffade Andrea för första gången i Bryssel år 2018.. vilket också var första gången vi spelade in några stycken låtar. Vi hade då fått en kontakt med varandra genom en gemensam vän. Vi kom omedelbart varandra nära och fann det väldigt lätt att samarbeta och utbyta våra idéer med varann... sen dess har vi mestadels jobbat ihop på distans.


Mellan Milano och Berlin.


Var skulle du säga att du var med ditt eget artisteri innan det här mötet med Andrea. För du hade hållit på med musik väldigt länge, i olika band, och liknande. Kände du att du då vart på en bra plats rent kreativt sett?

– Jag har detta tankesättet att man alltid är på en bra plats vart en än är. När jag ser tillbaka på mig själv så känner jag... så klart, att jag har utvecklats enormt kreativt sett, men allt måste ju ändå ske i sin egen takt. När jag var med i band var jag kreativ på ett annat sätt än jag är nu, och mest är influerad av min livserfarenhet och av min självtillit.


Som jag nu har som artist.


När är du som mest kreativ. När känner du av lusten för att skriva nytt?

– Kreativiteten kan för mig både uppstå slumpmässigt eller i stunder av kontemplation. Men jag tenderar att skriva utifrån erfarenhet och det då oavsett den är min egen eller en generell mänsklig erfarenhet. Det brukar vanligtvis börja när jag har ett budskap att förmedla. Men ibland är det bara för skojs skull... Andrea skickar en idé till mig som jag gillar och sedan låter jag bara inspirationen flöda fram efter det...


Så vad handlar 'Goliath' om. Vad inspirerade er att skriva den här låten?

– 'Goliath' handlar om... som mina låtar ofta tenderar att vara... våra inre demoner och våra ständiga interaktioner med dem. Låten är en kontemplation om våra mörkare jag som är där för att lära oss läxor.


Ibland i en sårande process.


Melodiöst, fastän soundet fortsatt är sant emot dig själv, känns det som att ni ändrat till det lite med era senaste releaser. Med allt från pop och funk. Har det varit en medvetet grej att börja ändra om lite i ert sound?

– Andrea och jag är båda två väldigt öppna för att experimentera när det kommer till produktion och i låtskrivande. Det tror jag är en del av många artisters processer. Och eftersom vi inte definieras av nån genre, tänkte vi.. "Varför inte?" Det är en chans att utforska en annan sida av oss. Jag var så även angelägen om att erbjuda en lättsammare och gladare hållning till de människorna som lyssnar på våran musik då låtarna från det första albumet, tenderade att vara mer tankefulla.


Att para ihop, och blottlägga, din kreativa själ till nån annan lämnar dig också sårbar. För du måste på ett vis släppa taget och placera massa ti- llit i din producent. Fanns det förtroendet alltid där för dig och Andrea?

– Det fanns där från början, och vi uppskattar än i dag hur lätt vi kan samarbeta ihop. Att vi har det. Vi är båda öppna för att lära av varann och utforska musik. Vi håller en öppen kommunikation och ser alltid till att slutresultatet är nånting vi båda tycker om och kan vara stolta över. Jag känner att det inte finns några egon inblandade och att våra val alltid är om musiken... inte om att pusha egna idéer till varje pris.


Din största styrka, tycker jag, kommer ur att ditt låtskrivande känns så nära ditt eget sinne och ditt hjärta. Du skriver som du säger utifrån ditt liv och erfarenheter men också genom den här delade "mänskliga" upp-levelsen som vi alla har, tänker du på hur andra relaterar till dina låtar?

– Då jag är passionerad för psykologi uppskattar jag alltid varje upp-levelse jag har.. vare sig den är bra eller dålig. Och jag är säker på att många känner likadant. När det kommer till mänskliga erfarenheter, så olika som de kan vara, kommer man alltid att hitta nån gemensam grund som man kan dela med andra människor. Jag är medveten om att vissa kanske inte finner någon relevans i mina egna funderingar...


Och det är okej!


Jag hoppas bara lyssnarna får det som dem behöver ifrån min musik.


Vad det då än är.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page