top of page

AMANDA FONDELL

Intervjuad i samband av låten 'Girl In Red' [The Orchard]


Bildrättigheter, Haris Mlivic.


Vad handlar 'Girl In Red' om. Vad inspirerade dig att skriva denna låten och vad hoppas du i sin tu att den ska kunna vara för dom som lyssnar?

– Med 'Girl In Red' så ville jag uppmuntra, och då kanske framförallt kvinnor, till att hitta den där förebilden i sig själva när en behöver de som mest. Jag vill att låten ska ge en styrka till att ställa sig själv fram -för spegeln och känna sig självsäker, vacker och ostoppbar! Jag bör-jade skriva den här låten förra året efter att ha lyssnat otaliga gånger och känt en stor inspiration i systrarna Haim och Maggie Rogers. De är definitivt några av mina egna kvinnliga förebilder, och jag hoppas att kvinnor ska kunna hitta den sortens förebilder i sig själva, och lä-ra sig plocka fram "Henne" när det behövs. Jag inspireras ofta av var-dagliga situationer och tankar... som jag har tänkt på lite för mycket!


Vilka var dina kvinnliga förebilder, när du växte upp, må det ha varit nä-ra eller på håll. Vilka är de som finns med på dina girl power-spellistor?

– Ja... det är många. Det klassiska svaret skulle väl vara de kvinnorna som står mig närmast... min mamma och min syster, super-kvinnor är dem! Sedan har jag och min vän Linnea vuxit upp med Cookies N' Beans som spelade gitarr och sjöng stämmor. Vi blev väldigt inspire-rade av dem och började göra covers av deras låtar som unga. Nu på den senaste tiden så har jag främst inspirerats av kvinnliga musiker.


Som då bland annat systrarna Haim.


Du hamnade i strålkastar-ljuset väldigt tidigt. Hur länge hade du redan sjungit före. Hur tidigt var det som musik blev en så stor del av ditt liv?

– Tillsammans med Linnea som jag precis berättade om, började jag spela covers när vi båda var tolv år gamla och vid fjortonårsålder ha-de vi skrivit ett par egna låtar, som vi sen fick spela in i en riktig stu-dio. Detta var väldigt stort för oss! Vi tog bussen ned till Malmö med sedlarna tryggt förvarade i BH:n, haha! Sedan släppte vi skivan, utan att veta vad ett skivbolag var. Och efter det blev vi nån form av "lokal -kändisar" i våra hemtrakter runt Kristianstad och började spela där.


Vi började då att spela lite överallt där.


Är den här inre styrkan och självkärleken du uttrycker i 'Girl In Red' en du själv känner i dag. Har du hittat till platsen där du älskar vem du är?

– Absolut, tjugo something är en omtumlande period i livet där man utvecklas så mycket som person... självkänslan går upp och ner. Och man sätts ständigt på prov inför nya situationer och utmaningar. Jag har definitivt hittat en balans i mitt inre och redskapen för att kunna möta alla mina sidor. Jag är väldigt hoppfull om "den äldre Amanda" i framtiden, och jag ser fram emot att hon ska få nytta alla sina kreati-va sidor och sinnen. Genom att lyssna på min musik hoppas jag även att andra människor ska utmana sig själva och våga låta sig utvecklas & kanske får en liten push på traven, genom att lyssna på mina låtar.


Något som är väldigt enkelt att älska är ditt sound. Du har tagit lite tid till att komma upp med nånting nytt, vad har gått in i den här nya eran?

– Kul att du gillar musiken! Ja, egentligen så har det väl alltid funnits där inom mig, det vill säga indie-rock och indie-pop. Jag lyssnade så otroligt mycket på det när jag gick i gymnasiet. Sen har jag som sagt inspererats av Haims härliga och studsiga rytmer men också av Bru-ce Springsteens produktioner som jag är uppvuxen med. Min vision har varit att blanda pop:en med en lite mer skitig och rå produktion.


Du har haft ett antal liknande kreativa breaks tidigare, det känns näst-an mer som en regel än ett undantag i ditt fall. Vad ger det dig att pau-sa och att bara få gå in i din egen bubbla och bara fokusera på låtarna?

– Ja, jag vet inte hur andra musiker gör, haha, men en behöver ta sin tid till att skriva ny musik för att kunna släppa något som en vill dela med sig utav. Jag lever på med mitt liv, och försöker skapa under tid-en, det är även oerhört viktigt att kunna pausa mellan varven just för att "tillåta sig själv" att få ny inspiration, för att kunna fortsätta skapa.


'Girl In Red' är även den första låten ifrån din kommande EP-skiva, som förväntas komma tidigt 2024... så vi har i alla fall några låtar till att se fram emot. Hur länge har du varit i studion och arbetat på allt det här?

– Ja, så kul verkligen! Jag har jobbat fram dessa låtar under de senas-te två åren. Det har varit en process där det första året främst innef-attade en hel del testande i alltifrån soundet till att hitta rätt männis-kor att jobba fram dessa låtar med. Just nu färdigställer vi den tredje låten... där vi försöker att dyka in i varje detalj i produktionen för att få det att låta som vi vill. Låten är alltså färdig-skriven men inte helt färdig i produktionen ännu. För att summera EP:n skulle jag nog sä-ga att mitt budskap är att få uttrycka mina känslor och att inte behö-va stänga inne någonting... jag vill nå ut till dem som känner och bär på mycket men kanske inte alltid vet hur de ska uttrycka sig... precis som jag själv kan relatera till. Hoppas att lyssnarna ska kunna känna av de heavy-produktionerna på dessa låtar och kan släppa allt tungt.


Allt det tunga som de bär på!


Kommer hela denna här EP:n att vara producerad tillsammans med Joel Strömgren. Hur blev det så att ni två först började göra musik ihop och vad skulle du säga är viktigt för dig när du samarbetar med nån annan. Inte minst som en som kom in i musikindustrin så tidigt som du gjorde och kanske har hamnat i situationer där andra vill bestämma över dig?

– Jag och Joel träffades under gymnasiet, och vi har turnerat mycket tillsammans, och han är även i dag min make. Så vi känner varandra utan och innan så att säga haha! Vi har hittat ett otroligt flow och bra arbetssätt som fungerar för oss. Jag tycker det är viktigt att vara "op-en minded", och inte döma för fort när det gäller skapande-process-en. Jag gör oftast själv första demon där jag sätter melodi, arret, och text. Sedan tar jag den vidare till Joel där han får ta det till nästa nivå genom produktion och mix. Jag har också min kära vän, och otroliga bollplank, Isabella Sjöstrand Göransson, som bor i L.A, som jag boll-ar nästan alla mina låttexter med! Jag släpper idag min musik genom mitt eget bolag och jag jobbar tillsammans med min otroliga manag-er, Josefine Nilsson. Vi är ett starkt team! Sen har jag också The Orc-hard som hjälper mig att få ut musiken till alla plattformar och stött-ar med marknadsföring och kampanj. Med det sagt så känner jag att jag i dag har ett super-bra arbetssätt. Där alla kan skina på sina håll!


Är det viktigt att de eller dom som du jobbar med faktiskt känner dig?

– Viktigt kanske det inte är, jag är väldigt öppen för nya samarbeten med andra artister, producenter och låtskrivare. Men det är absolut en fördel att man känner varandra och känner till hur man fungerar och hur man jobbar. Det säger liksom sig självt litegrann, tycker jag.


Då det är så himla naket och skört att skapa musik, och vara kreativ!


Vill en höra låten live och, vem vet, kanske få tjuvlyssna på några av di-na kommande EP låtar, hur ser det ut med live-spelningar nu framöver?

– Jag kommer blandannat spela på Kulturgalan i Kristianstad den sj-uttonde November, och dit kan en köpa biljetter via Kulturkvarterets hemsida. Jag kommer även spela på Ryttargalan i Stockholm den tju-gonionde November, och det kommer även annonseras fler spelnin-gar under vintern. Man kan hålla utkik på Insta för kommande gigs!


INTERVJU DE DANIEL JOHN

Comments


bottom of page