top of page

ACE ROSEWALL

Intervjuad i samband av låten 'Stay Friends' [Independent]


Bildrättigheter, Press.


Av alla våra nordiska länder är Danmark nog den som har mest gemen-samt med den blomstrande underground-musikscenen i London. Är det därför den flytten kändes naturlig för dig att göra. Vad lockade dig dit?

– Det kanske kan låta lite grandiost men jag visste ifrån en ung ålder att min dröm var att vara en "internationell artist" och jag var väldigt medveten om att de flesta danska artister som startat i Danmark, al-rig kommit utanför landet trots att deras musik har ett internatione-llt sound. Så, jag kände att rätt sak att göra var att göra flytten i stort sett direkt efter att jag hade tagit min examen i skolan. Jag hade inga kontakter i staden så jag började bara ta mig runt öppna mikrofoner och ställen. Jag gick dit med min gitarr, spelade var och när jag fick...


Oavsett om det är närmre hem, eller längre bort för besökande vikingar i London, blir det några kommande spelningar för dig denna sommaren?

– Jag spelar faktiskt på en nyöppnad dansk restaurang i London som heter KöD den fjortonde. Sommaren kommer att ägnas åt att färdig-ställa några låtar. Så att jag är redo att släppa en massa ny musik till hösten. Och sedan i September spelar jag på Bright Nights i London.


Du växte upp i småstaden Skanderborg, när startade det med all musik?

– Jag har alltid älskat musik och har haft en varierad musiksmak och om jag försöker peka ut en specifik punkt i mitt liv skulle det nog är-ligt talat vara när jag var runt tio eller tolv och såg på 'Camp Rock' på Disney Channel.. jag ville kunna spela låtar som Jonas Brothers gjor-de och än i dag är fortfarande 'Gotta Find You' en favorit-låt för mig.


Att utforska vad kärlek är igenom ditt låtskrivande verkar vara en åter-kommande sak för dig att göra. Det är ett ämne som du har återkommit till också då det som på den nya låten skildrar när kärleken faller ihop?

– Jag tror inte att gå isär alltid är ledsamt när man väl fått perspektiv på saker och ting. Under mina sista år i skolan var jag i ett förhållan-de som blev väldigt giftigt, och när jag ser tillbaka nu, inser jag ju att jag borde ha avslutat saker långt tidigare men det gjorde jag inte. Jag inspirerades av mina reflektioner kring det här förhållandet och hur jag kände mig lättad och gladare, efter att vi hade avslutat relationen.


'Stay Friends' är en låt som reflekterar över ett uppbrott. Låten är ett slags brev till en ex-flickvän jag borde ha avslutat saker med men jag hade inte styrkan till det.. och plötsligt befann vi oss i ett långdistans förhållande, vilket inte riktigt gjorde saker lättare. Eventuellt, var det menat att ta slut och, efteråt, när jag var ärlig mot mig själv... började jag förstå att det ibland är bättre att gå isär... det var aldrig meningen att vi skulle hålla, jag ser det, nu. Det är därför låten har en glad vibe.


Det är därför 'Stay Friends' har en så glad känsla över sig.


Detta är en av de första låtarna du skrev efter att ha flyttat till London?

– Ja, jag skrev den här låten inom de första månaderna, efter flytten!


Kan det vanligtvis bli att du sitter på en låt länge innan du släpper den?

– Det beror på... ibland tycker jag om att låta en låt vila lite, då det är en emotionell process att vara riktigt ärlig mot sig själv, jag tror även att man behöver rätt producent för att fullända en låt. Och med 'Stay Friends' trodde jag faktiskt inte att jag skulle släppa den, före det att mina producenter fick höra låten... vilket faktiskt var flera år senare.


Upplever du att låtskrivande är en process som låter dig reflektera över saker och i slutändan gå vidare från det. På sätt du inte kunnat annars?

– Jag tror att jag alltid har använt mitt låtskrivande som en slags ter-api för mig själv. När jag än har kämpat känslomässigt, har jag kunn-at skriva en låt som mitt sätt att hantera mina känslor och det är väl ännu en anledning till att så många av mina låtar handlar om kärlek.


Kärlek är den största känslan.


Även då du dyker ned med huvudet först i hjärtskärande uppbrott verk-ar det som om du gillar att hålla energin ganska pigg och lättsam... det är till och med en panflöjt i denna låten, det blir inte mer lekfullt än så?

– Min sång och den framhävda akustiska gitarren vart hur jag urspr-ungligen föreställde mig låten när jag skrev den... utan producenter-na Martin och Silas, skulle 'Stay Friends' aldrig blivit den låt som den blev. Martin kommer från en bakgrund av EDM och nattklubbsmusik så han blev inspirerad att lägga till calypso-vibbarna och pan-flöjten.


Och Silas är en underbar gitarrist som har spelat i indierockband, så han lade till licksen, och i det den nästan countryliknande elgitarren.


Och då kändes låten helt rätt.


Jag tror att det är en låt som många kommer ta till sina hjärtan den här sommaren. Men du kommer alltså hålla dig i studion. Ska det bli en EP?

– Jag hade ett två-årigt uppehåll innan jag började släppa musik igen förra året. Den här gången vill jag släppa ut bra, genomarbetad, pop-musik inspirerad av de olika subgenrer som har format mig som låt-skrivare och artist. Planen var från början att släppa en EP... men jag tror att vi skjuter upp det tills 2024. Jag har bara för roligt när jag ger ut de här singlarna! Nästa som kommer ut är förmodligen en favorit, så här långt! En absolut banger!


Det är en låt med några olika artister från hela världen som features.


Den finnes med er i September.


INTERVJU DE DANIEL JOHN
bottom of page